hw
recenze
Logitech c920

Logitech c920 - recenze
Logitech c920 - recenze
06:10, 22.07.2016

Segment kamier určených na prepojenie s PC či akýmkoľvek stolným zariadením, ktoré je schopné prijať operačný systém XY, je určite bohatší rok čo rok. Každá z veľkých firiem, medzi ktoré samozrejme musíme rátať aj spoločnosť Logitech, sa snaží posúvať kvalitu svojich produktov o level vyššie a tak zlepšujú a zmenšujú a brúsia a pridávajú to, čo považujú za správne v rámci nejakej cenovej relácie tak, aby sa vo výsledku vlk nažral a ovca ostala celá (myslené ziskom pre obe strany). Kto sleduje našu sekciu HW recenzií, už asi dobre tuší, že nasledujúci text nebude tak úplne štandardnou odpoveďou na bežné otázky, ktoré by ste si mali pokladať pred nákupom novej webkamerky. Ja osobne som si produkt Logitech c920 vyžiadal na test z istej zvedavosti, či náhodou nemám vymeniť mobilný telefón v rámci videoprodukcie natáčania klasických blogov práve za niečo ako c920. Išlo v tomto prípade o dva jasné argumenty, ktorých výsledok mal rozhodnúť o možnej zmene pracovných postupov videosekcie nášho webu. Zaujíma vás ako to dopadlo?

Čistý obraz ale slabý zvuk.

Moje Youtube projekty ako stále žijúci Big "N" Live, či dávno mŕtvy Xlive s Apsim, sa vždy potýkali s jednou razantnou prekážkou hodnou priekopy na dostihovej dráhe. Bol to zvuk. Amatérom sa jednoducho nechce kupovať drahé mikrofóny, premaľovať steny na bielo, zapáliť v strede obývacej izby vatru za cieľom lepšieho svetla atď. Amatéri chcú nahrávať behom sekundy a bez akejkoľvek otravnej prekážky v podobe káblov, rozzúrenej mačky či otravného suseda, čo dáva bubny k stene už od samotného rána. Zjednodušene povedané, chcú mať za málo peňazí veľa muziky. V tomto hesle som vždy preferoval točenie blogov cez kvalitný mobilný telefón s tým, že zvuk sa už nejako dotvorí v PC pomocou programov, ktoré to v dnešnej dobe umožňujú. Výsledky boli rôzne a niekedy možno jemne povedané na facku. Ale zatiaľ čo mňa a mojich "amatérov" po celom svete ničili komentáre pod našimi výtvormi, duch lenivosti v nás sa snažil problém odstrániť aj napríklad kúpou webkamery.

Klik pro zvětšení (Logitech c920 - recenze)

Logitech c920 je krásnym príkladom toho, ako môže niečo fungovať tak nejako na pol. Tento produkt za celkom prijateľnú sumu (cca 100 Eur) ponúka absolútne čistý obraz, ktorým som skúšal nahrávať jednak svoj dokonalý face ale hlavne to, čo definuje moje blogy. Nahral som záznam z handheldu 3DS, čo máte vlastne možnosť vidieť vo videu vyššie, ktorým som dokázal posunúť kvalitu videa v takzvanom off-TV o pár schodíkov vyššie, než tomu bolo v prípade mobilných telefónov rôznych značiek. Ak sa ale budeme baviť o podpore komunikácie napríklad cez Skype alebo pokuse zaznamenať hru v pohybe vo forme 1080p a stereo zvuku, tak musím dodať, že snímanie vášho hlasu a okolitých šumov je na dosť slabej úrovni, čím kamera núti aktéra k približovaniu sa čo najbližšie tak, aby mikrofón bol schopný zaznamenať vaše vzdychanie do éteru. Vo výsledku potom vyzeráte ako niekto, kto sa snaží predávať životné poistky a je pri tom ešte pod parou. Práve zvuk považujem teda za v podstate jediné veľké mínus c920, ktoré som možno ako neznalý segmentu webkamier neočakával v rámci súčasnosti a pokroku, ktorým sa dnes a denne oháňajú firmy po celom svete.

Amatéri chcú nahrávať behom sekundy a bez akejkoľvek otravnej prekážky v podobe káblov.

Klik pro zvětšení (Logitech c920 - recenze)

Môj test, kde som si dal za úlohu nahrať čo najkvalitnejší videoblog, teda dopadol viac menej rozpačito (musel som zapojiť lacný headset, aby mi bolo rozumieť aspoň trocha). Nakoniec som umelo navyšoval hlasitosť v programe, a to dodatočne, čo popiera moju snahu o dodržiavanie pudu lenivosti, ktorý v sebe živíme už od mala. Ale dobre, moje očakávania boli evidentne na inom poschodí než výsledok. Aj napriek tomu je na c920 pekný pohľad. Logitech v ňom spojil jednoduchosť inštalácie (neexistuje žiadne CD, čo by ste museli strkať do mechaniky), jednoducho si z oficiálnej stránky stiahnete banálny program na nahrávanie záznamov a robenie fotografií, ktorý funguje bezchybne a plní účely tak, aby uspokojil konzumenta. Je v ňom dokonca aj zopár nastavení v rámci svetlosti a NTSC či PAL ikoniek, ktoré podľa mňa nie každý vôbec objaví, ale sú tam. Pripojenie kamery pomocou dostatočne dlhého a permanentne zapojeného USB káblu zvládne aj človek s jednou rukou a jednou nohou, čo my lenivci doceníme viac ako dosť, avšak to len v prípade, že nevlastníte MAC, do ktorého si môžete strčiť tak akurát viete čo.

Klik pro zvětšení (Logitech c920 - recenze)

S Logitech c920 zabudnite na nejaké konferenčné hovory, aj keď funguje s neustálym zaostrovaním je nutné usadiť sa maximálne do vzdialenosti piatich metrov tak, aby bola schopná zaznamenať vaše hlasy a pohyb tela v uspokojivej forme. Ide teda o produkt výhradne určený na komunikáciu cez Skype, na ktorú je z môjho pohľadu ideálna s tým, že by bolo možno ešte lepšie ju podporiť nejakým slušným headsetom, aby sa váš jemný hlások nestratil na ceste virtuálnou diaľnicou. Ak ste bloger a uvažovali ste o kompaktnom zariadení pri točení hier a zároveň chceli zachytávať kvalitný zvuk bez dodatočného headsetu, tak s c920 vám to nepôjde ani náhodou. Na to asi ešte nie je kvalita HW v súčasnosti nastavená, zvlášť ak sa bavíme o nízkej cenovej relácii, v ktorej sa tento produkt pohybuje.

Za poskytnutie produktu na recenziu ďakujeme spoločnosti Logitech

Klik pro zvětšení (Logitech c920 - recenze)


CGwillWin