recenze
BoxVR

BoxVR - recenze
BoxVR - recenze
12:00, 13.08.2019

Aktuálne za nárastom popularity novej vlny virtuálnej reality (nie je táto časť vety už regulárne Haiku?) rastie snaha určitej sorty vývojárov donútiť nás lenivých hráčov k toľko odmietavému pohybu, a to priamo počas relaxovania u konzole/PC. Na jednej strane tu teda máme úspešný a dokonca domáci projekt Beat Saber, ktorý pomocou chytľavých pesničiek vkladá akési rytmické impulzy priamo do našej hlavy a tým z nás dokáže vyžmýkať hektolitre potu. No a na tej druhej zase stojí napríklad aj nedávno vydaný BoxVR, ktorý síce necieli na zákazníka s nejakým komerčným leskom, avšak to nijako neznižuje jeho relevantnosť a kvality v danom segmente. Chcete sa dozvedieť viac?

Tu vás žiadna demotivácia nečaká.

Klik pro zvětšení (BoxVR - recenze)

Všeobecne stále platí jedno jediné odveké pravidlo. Kto chce zhodiť nejaké to kilo, musí sa venovať pohybu aspoň v minimálne účelnej forme (nerátam to, keď si na pumpe kúpite zelené buritos a po jeho konzumácii sa rýchlosťou svetla presúvate z obývačky na toaletu). Šport je jednoducho nad každou Keto vyrážkou, pitím Sava a neviem ešte akým šialeným nápadom zo sveta dietetického sektárstva. Pohyb, teda ten zdravý pohyb pomocou vlastnej váhy, je v tejto súvislosti alfou a omegou fitnes arkády BoxVR od spoločnosti FitXR. Tá sa počas jej vývoja snažila všetky koncepčné atribúty overiť u skúsených ľudí v danom odvetví spaľovania tukov a preniesť ich umne do virtuálnej podoby. Musím povedať, že aj cez moje úvodné a dosť skeptické názory, sa nakoniec testovanie tejto značky premenilo na príjemný, ba až euforický zážitok. Aby ste tomu rozumeli správne, milujem hore spomenutý Beat Saber, avšak ten je z väčšej časti braný skôr ako hudobná aplikácia s pridanou hodnotou v podobe kvapiek potu, avšak v prípade BoxVR sa už môžeme rozprávať o regulárnej fitnes videohre.

Zvolíte vek, svoju výšku, váhu a ide sa na vec...

Klik pro zvětšení (BoxVR - recenze)

Základ celého tréningu stojí a padá na neustálom pohybe vedenom perfektne spracovanou infografikou. V tomto prípade si okamžite všimnete, že aktívny HUD ukazovateľ je dielom skutočných odborníkov a možno aj to vo mne vyvolalo akýsi efekt správnosti a chuti sa nevzdať už po pár minútach. Jednotlivé sety cvikov sú podporené viac ako stovkou rytmických skladieb z rôznych žánrov a myslím, že každý jeden z vás si tu nájde presne to svoje, nech už obľubujete pop, dance, rap alebo rock. Veľkou výhodou je navyše možnosť individuálneho nastavenia dĺžky samotného tréningu. Nie vždy totižto máme čas hodinu poskakovať u TV s helmou na hlave a dvoma svietiacimi vibrátormi v ruke. Aj preto je možné pokojne absolvovať len tri minúty zahrievania, prípadne až po hodinový odšťavovač, po akom sa zveziete na zem v soľnom roztoku, za aký by sa nemusel hanbiť ani priemerne veľký losos z konzervy. Variabilita intenzity cvičenia je celkovo zásadnou prednosťou tejto značky.

Box nie je len o rukách.

Klik pro zvětšení (BoxVR - recenze)

Cviky v tejto hre vyzvú na tanec rôzne druhy vášho svalstva, a tak, ako je nutné používať ruky, sa rovnako často budete musieť zohnúť a postaviť a zase zohnúť a zase postaviť. Kto teda začne s pravidelným tréningom pomocou tejto značky, bude mať prvé rána skutočne zaujímavé a plné stonania. Po stránke nejakého prierezu rôznych cvikov sa tu rozprávame o setoch v celkovom počte presahujúc číslovku štyridsať, čím je vám asi jasné, že táto interaktívna telesná výchova vás len tak neomrzí. To však asi neplatí u grafiky samotných scenérií a pozadí, ktoré autorom nedali príliš veľa práce, keďže sú tu celkovo len tri dookola sa opakujúce priestory, čo môže časom ísť pekne na nervy. Pokiaľ by ste sa potom obávali nejakej klesajúcej motivácie, tak BoxVR nič podobné neobsahuje, keďže v zásade len počíta čas a vopred zadané údaje. Nemeria presnosť vašich pohybov až do detailu, čím sa pochopiteľne u celkovej štatistiky musí zohľadňovať istá odchýlka. Na tento fakt vás počas tréningu ostatne hra sama veľakrát upozorní.

Prítomný multiplayer sa javí ako nadbytočný a navyše nefunkčný.

Skutočnosť, že BoxVR vás nebrzdí v zmysle nejakého plnenia úloh a ide len o istú formu drsného cvičenia s čiastočne zábavnou kulisou a pozvoľne rastúcim tempom, znamená, že nie každý dokáže oceniť jeho kvality. Pohybové periférie Move, ktoré mi vždy pri recenzovaní VR titulov ležia hlboko v žalúdku, sa v tomto prípade dajú označiť za uspokojivo funkčné a rovnako mi extrémne neprekáža ani dosť formálna stránka celkovej prezentácie. Čo už však nejako neoceňujem, je nefungujúci multiplayer a rozhodne aj malý počet telocviční, ktoré autorom mohli dať zabrať viac než len pár minút tvorenia. Cez toto všetko je však BoxVR vhodnou voľbou pre každého, kto si chce doma pri príjemnej hudbe poriadne pretiahnuť svoju kostru a dosiahnuť progresu s viditeľným dopadom na vlastné zdravie.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti FitXR

Klik pro zvětšení (BoxVR - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 PRO (PSVR)
SKVĚLÉ
81%
CZECHGAMER
Športu zdar!

CGwillWin