akce
speciál
Death Stranding z Kolína

Death Stranding z Kolína
Death Stranding z Kolína
10:00, 24.08.2019

Keď sa povie Hideo Kojima, drvivá väčšina priemerne vzdelaných hráčov, s akým takým povedomím, si musí okamžite predstaviť kreslenú postavičku s rozsvietenou žiarovkou nad hlavou. Tento pán je jednoducho legenda, ktorej popularitu nedokázala znížiť ani podivná firemná politika u Konami a ktorá si dokázala za nich nájsť rýchlu a oveľa lukratívnejšiu náhradu. Spoločnosť SONY evidentne vie odhadnúť potencionál samotného Kojimu a okrem faktu, že ho počas vývoja novej hry nechceli nijako zväzovať, minimálne v tej tvorivej stránke, poskytli mu dostatok finančnej nezávislosti, z ktorej už o pár mesiacov vypadne malé ružové bábätko s menom Death Stranding.

Klik pro zvětšení (Death Stranding z Kolína)

Na aktuálne prebiehajúcom/skončenom evente Gamescom za rok 2019 sme dostali šancu nazrieť zase o kúsok viac pod pokrievku inak všeobecne tajomného vývoja tejto originálnej koláže vízií toľko ospevovaného autora. A keďže priamo v Kolíne nad Rýnom sa síce na nejaký ten priamy gameplay nedostalo, stále sme videli viac než na oveľa slávnejšej E3. Sám som mal tú česť sa, aj vďaka českej PlayStation pobočke, posadiť vedľa kolegov, to všetko s cieľom vidieť viac a veriť v predtuchu jasnej a úspešnej PS4 exkluzivity. Pôvodne som tento článok chcel pojať ako striktný preview, ale s ohľadom na hore uvedené skutočnosti by to nebolo úplne fér, a to ako k vám, našim čitateľom, tak aj k samotnej hre.

Klik pro zvětšení (Death Stranding z Kolína)

Musím sa vám totižto priznať, že ani po nových mini ukážkách z akejsi akčnej adventúrky s enviromentálnou katastrofou v pozadí, som nedostal jasnú predstavu, čo to vlastne toho 8. 11. 2019 vylezie von. Od plejády hercov, režisérov, moderátorov a neviem ešte akých slávnych jedincov, čo prepožičali svoju tvár pre Kojimove interaktívne umenie, máme jasno v jednej veci. Hlavný hrdina, ten, čo v istom nemenovanom seriáli, strúhal nonstop jednu a tú istú grimasu a jazdil na motorke, je zviazaný prísahou voči istej organizácii, ktorej cieľom je zachovať život a správne sociálne smerovanie zbytku populácie na rozpadajúcej sa Zemi. Odhliadnúc od príbehovej linky sme mali možnosť vidieť nové zábery na interakciu medzi samotným nosičom a noseným plodom. Hideo Kojima si v tomto smere nechal potvrdiť svoju chuť pre odlišnosť a jedinečnosť, keďže akonáhle sa dieťa rozruší, je nutné priložiť ruku k dielu. Zobrať si ovládač do náručia a klasickým húpaním zo strany na stranu ho upokojiť. To všetko za asistencie inpromizovanej uspávanky.

Klik pro zvětšení (Death Stranding z Kolína)

V tomto bode ale ona japonská bizarnosť nekončí, ba naopak. Norman Reedus má pomerne malý močový mechúr, a tak sa často “trúsi”. Tento efekt si v Death Stranding síce neužijete aj s patričnou nahotou, avšak odmenou vám je pohľad na krásu digitálnej prírody. Toto sú pochopiteľne stále len malé čiastočky z veľkej puzzle skladačky, ktorej plnú vážnosť nemáme šancu doceniť, minimálne do príchodu plnej verzie. Ak ste preto mali dojem, že Konami svojho času Kojimu brzdilo v nejakom utrhnutí sa z reťaze, jeho aktuálna hra je všetko len nie bežne videný mainstream. Pokiaľ ste do tohto špeciálu zablúdili v domnienke, že vám prezradím nejaké zákulisné informácie, ste na zlej adrese. Aj keby som nejaké mal v rukáve, akože nemám, na Death Stranding je tak prísne embargo, že akékoľvek vynášanie faktov je nereálne. Pre vás je dôležité vedieť, že z toho mála, čo firma Kojima Productions vyhodila do éteru, nič nenaznačuje akémukoľvek sklamaniu. Neostáva nám nič iné, než počkať na výsledok a užiť si svojské umenie jedného muža.



CGwillWin