komentář
Jak hongkongské protesty ovlivňují herní scénu

Jak hongkongské protesty ovlivňují herní scénu
Jak hongkongské protesty ovlivňují herní scénu
10:19, 27.11.2019

Hongkong před pár dny oslavil výhru pandemokratického bloku ve svých podzimních volbách. Ten sdružuje protičínské strany a uskupení. Zahlasovat přišlo až sedmdesát procent obyvatel, čímž dali jasně najevo svůj postoj proti Číně. Světová velmoc má samozřejmě, i přes výhru demokratů v Hongkongu, pracky pořád pevně kolem jejich krku. Její ideologie se ale šíří i euroamerickým prostorem, Blizzard by o tom věděl vykládat. V poslední době bylo kolem slavné herní společnosti hodně rušno. Jasně, představili Diablo IV, ale hlavně se rozhodl cenzurovat hráče Hearthstone, který vyjádřil podporu hongkongským protestujícím. Tímto jednáním pak rozpoutali slušné inferno.

Všechno to začalo šestého října. Chung “Blitzchung” Ng Wai podpořil protesty v Hong Kongu v interview po utkání v Hearthstone Asia-Pacific Grandmaster turnaji. Chung do kamery řekl: "Svobodu Hongkongu, revoluce naší doby.“

Blizzard vydal o dva dny později prohlášení. V něm se distancoval od Blitzchunga, anuloval jeho výhru v turnaji Grandmaster Season 2, vyhodil ho z ligy a na rok mu zakázal se zúčastnit soutěží. Stejně tak přerušil spolupráci s lidmi, kteří vedli interview. K oficiálnímu příspěvku samozřejmě také vypnul komentáře. Co by mohlo je mohlo vést k tak radikálnímu počínání? Určitě to vůbec nesouvisí s faktem, že čínský vývojář Tencent vlastní 4.9% podíl firmy nebo že čínský trh je pro Blizzard velmi důležitý. Například film World of Warcraft docela propadl v Americe, v Číně vydělal dvojnásobek nákladů, 225 miliónů dolarů. Svého vztahu s Čínou si samozřejmě velmi cení, co potvrdil i vedoucí provozní Blizzardu, Coddy Johnson, v roce 2018, kdy řekl: "Těžíme z kontinuálního úspěchu našeho biznisu s Činou a rozšíření našeho partnerství s čínskou telekomunikační firmou NetEase“

Klik pro zvětšení (Jak hongkongské protesty ovlivňují herní scénu)

Kritika na všech frontách

Internet se samozřejmě nezapřel a rozpoutal naprostý "shitstorm". Hráčská komunita se ve svých projevech odporu rozhodně nekrotila, na sociálních sítích přidávali uživatelé stovky reakcí, memů a někteří rovnou odinstalovali hry od Blizzardu.

Na subredditu /r/hearthstone hráči vyhrožovali, že končí s celým Activision Blizzard, /r/overwatch i /r/wow měli více vláken věnovaných Chungové suspenzaci. Komunitní fórům Blizzardu bylo zaplaveno naštvanými hráči a nejsledovanějším vláknem se ozývaly hlasy na podporu Blitzchunga.

Vzhledem k povaze incidentu, není překvapivé, že vlny kritiky se přelily z hráčské komunity i do jiných sfér. Nesouhlasně událost komentovali třeba američtí senátoři Marco Rubio a Ron Wyden. Společně s dalšími členy kongresu adresovali CEO Activision Bobbymu Kotickovi dopis, kde urgovali Activison Blizzard, aby rehabilitoval Blitzchunga.

Ke kritice se připojila i významná humanitární lidskoprávní organizace Access Now, která pravidelně spolupracuje s OSN a chrání aktivisty po celém světě. Podobně zareagovala i nezisková organizace Fight for the Future, která využívá internet k boji za lidská práva. V reakci na cenzuru Blitzchunga odstartovala v kampaň Gamers for Freedom. Jejich stránka je užitečný nástroj pro internetové aktivisty. Najdete na ní petici, odkazy na Twittery a maily ostatních developerů a sponzorů Blizzardu, instrukce, jak smazat svůj účet na Blizzardu nebo seznam herních studií, které svobodu slova skutečně nepotlačují. Gamers for Freedom také zorganizovali společně s aktivistickou skupinou Free Hong Kong protest na Blizzconu 2019. Sešlo se více než třicet lidí, někteří oblečení jako Medvídek Pů (symbol výsměchu čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi). Aktivisti rozdali 4000 triček "Freedom for Hong Kong" a v klidu si promluvili. Mezi jinými se zučastnili například i Casey Chambers a Torin Wright. Dva členové American University Hearthstone týmu, kteří byli suspendování za podporu Blitzchunga.

Prázdné omluvy

Již 12. října se vyjádřil prezident Blizzard Entertainment J. Allen Barrack k negativní odezvě internetu a zkrátil Blitzchungův ban na půl roku. V obraně herní společnosti se odvolával k jejich proklamovaným hodnotám, mysli globálně, veď zodpovědně a na každém hlasu záleží. Prý jen nechtějí na svých oficiálních kanálech nic jiného než rozmluvy týkající se her a hráčů. Musíš se rozhodnout Barracku. Otevřeně vyhlasovat podporu svobodu projevu a zároveň umlčovat ty, kteří za ní bojují, jaksi nejde dohromady.

Na Blizzconu 2019 pak přišla další snaha o odpuštění, horší než omluvná videa "kontroverzních" YouTuberů. Barrackovi slovo Hong Kong nevyšlo z úst, nic neadresoval, nic nepojmenoval, nezaujal žádný pevný postoj. Řekl, že Blizzard nesplnil svůj účel a za to se omlouvá, přijímá zodpovědnost a další prázdná slova.

Cenzura na dálku

Všichni víme, že Čína hraje v dnešním světe, obzvláště tom technologickém, stále větší prim. Politika těchto firem a politika čínské komunistické strany se velmi až úplně překrývá. Jestli chcete v této krajině uspět, musíte podrobit své názory ideologii strany, minimálně navenek a ve své tvorbě. Bývalý vývojář Blizzardu Mark Kern popsal, jak k takové koncentraci moci došlo. V minulosti byly herní studia pro americké a evropské firmy rizikovou investicí. Hry nebyly na vrcholu popularity jako v současnosti. Čínské firmy na druhé straně vesele investovaly s podporou státu. A dnes je tu výsledek, východoasijská velmoc může byznysům, u kterých má podíl, vyhrožovat znemožněním podnikání na jejich trhu. Ten je tak velký a významný, že pro mnoho firem by bylo toto odstřižení likvidační nebo aspoň výrazně finančně nepříznivé.

Nejsou to samozřejmě jen herní studia, hlavní manažér Houston Rockets, kteří spadají pod Národní Basketbalovou Asociaci, vyjádřil svou podporu Hong Kongu na Twitteru. Čína zareagovala pozastavením vysílání jejich zápasů do odvolání. Online obchody stáhly merch Rockets ze svých stránek a Čínská Basketbalová Asociace přerušila s týmem spolupráci. Dále seriál South Park byl v Číně zakázán kvůli epizodě Band in China, která zesměšňovala podlézání amerických filmů čínské cenzuře. Hollywood je skutečně těmito praktikami známý. Například ve filmu Doctor Strange byl původně tibetský mystik změněn na keltského, Tibet radši nebyl zmíněn vůbec. Přikázala Čína Disney, aby to změnili? Ne, byla to autocenzura tvůrců v obavě o ztrátu čínských diváků. Je jasné, že Čína nebude přímo přikazovat a zakazovat něco americkým a evropským firmám, to může jen u sebe doma. Našla ale sofistikovaný a úspěšný model šíření své ideologie skrz obchodní vztahy a globální ekonomiku. Využila kapitalismus ke svému účelu a funguje to zatím výborně. Firmy ohýbají záda a s vidinou zisku zapomínají na demokratické hodnoty svých zemí, co víc může Čína od Západu chtít?


CGwillWin