akce
NVIDIA Ampere ve více než 70 nových GeForce RTX laptopech

NVIDIA Ampere ve více než 70 nových GeForce RTX laptopech
01:29, 13.01.2021

Uvedením více než 70 nových modelů vybavených GeForce® RTX™ řady 30 dnes začíná éra notebooků s architekturou NVIDIA Ampere. Nové řady notebooků umožní postupně snížit cenu až k 30.999 Kč, zvýší energetickou efektivitu až na dvojnásobek a přinesou výrazně vyšší výkon. Přijde s nimi také již třetí generace Max-Q technologií pro tenké a lehké designy.

Nové notebooky s GPU GeForce RTX řady 30 nabídnou skvělý ray-tracingový výkon v Cyberpunk 2077 i dalších hrách. Výhody platformy opět využijí i tvůrci obsahu ve stovkách aplikací umožňujících akceleraci pomocí GPU.

“Po obrovském zájmu o naši architekturu NVIDIA Ampere pro stolní PC nyní tato přichází i do nejvýkonnějších notebooků na světě,” říká Kaustubh Sanghani, viceprezident a generální manažer GeForce OEM ve společnosti NVIDIA. “Energetická efektivita je nejzásadnější právě pro herní notebooky, jejichž trh v posledních sedmi letech vyrostl na sedminásobek. Nová tenká a lehká zařízení jsou založena na Max-Q designu, v němž je každý prvek – CPU, GPU, software, PCB design, napájení i chlazení – navržen pro optimální výkon i spotřebu.”

Globální prodeje začnou v průběhu ledna modely pro hráče i tvůrce obsahu vybavenými notebookovými GPU GeForce RTX 3080 a RTX 3070. Následovat je budou zařízení s notebookovou GPU GeForce RTX 3060.

- GeForce RTX 3060 nabídne 90 snímků za sekundu v nejnovějších hrách s nastavením detailů na ultra a v rozlišení 1080p. Ceny notebooků bude postupně možné snížit až k 30.999 Kč a nabídnou vyšší grafický výkon než modely s vlajkovou lodí notebookových GPU minulé generace – GeForce 2080 SUPER – jejichž cena se často pohybovala okolo dvouapůlnásobku.

- GeForce RTX 3070 je určena pro hraní ve 1440p, taktéž při 90 snímcích za sekundu a na ultra nastavení. Přicházející modely nabídnou postupně ceny od 41.999 Kč a jejich GPU přinesou o polovinu více výkonu než RTX 2070.

- GeForce RTX 3080 je novou vlajkovou lodí společnosti NVIDIA v notebookových GPU. Přinese až 16 GB G6 paměti a umožní výrobu těch nejvýkonnějších notebooků pro hráče i tvůrce obsahu. Při hraní ve 1440p a ultra detaily nabídne více než 100 snímků za sekundu. Cena notebooků s touto GPU bude postupně začínat až na 61.999 Kč.

Třetí generace Max-Q Tech pro optimální poměr spotřeby i výkonu

Třetí generace technologií Max-Q využívá AI a nových systémových optimalizací, aby ještě více vylepšila výkonné herní notebooky. Mezi inovace patří:

- Dynamic Boost 2.0: Spotřebu herních notebooků tradičně udává zejména CPU a GPU. Hry i kreativní aplikace jsou však dynamické a požadavky na systém se mění snímek od snímku. S funkcí Dynamic Boost 2.0 se o vybalancování spotřeby CPU, GPU a nově také grafické paměti stará AI. Rozděluje ji podle aktuální potřeby tak, aby byl vždy zajištěn maximální výkon.

- WhisperMode 2.0: WhisperMode byl znovu navržen od základů a uzpůsoben na míru každému notebooku tak, aby nabídl ještě tišší provoz. Jakmile je vybrán požadovaný akustický profil, WhisperMode 2.0 pomocí AI algoritmů optimalizuje rychlosti ventilátorů a teploty CPU, GPU a ostatních komponent při zachování co nejlepšího výkonu.

- Resizable BAR: Pokročilá technologie rozhraní PCI Express umožňuje CPU přistupovat najednou k celé grafické paměti, což poskytuje v mnoha hrách nárůst výkonu.

- NVIDIA DLSS: NVIDIA Deep Learning Super Sampling využívá AI a RTX Tensor Jádra k poskytnutí až dvojnásobku výkonu při stejné spotřebě. Pro jediný snímek v rozlišení 1440p musí GPU počítat přibližně 4 milliony pixelů. S využitím NVIDIA DLSS je to pouze

zlomek, což přispívá k lepší efektivitě a vyššímu výkonu.

Oceňovaná architektura NVIDIA Ampere a nové výhody pro hráče

Nové notebookové GPU disponují streamovacími multiprocesory architektury NVIDIA Ampere s dvojnásobnou propustností FP32 oproti předchozí generaci. Je tak dosaženo výrazně vyšší výpočetní síly a vylepšeného výkonu na watt. Patří mezi ně inovovaná dedikovaná RT Jádra a již třetí generace Tensor Jader, která pohánějí např. NVIDIA DLSS ke zvýšení výkonu.

V nových noteboocích nebude také chybět podpora funkcí a nástrojů pro hráče, streamery i tvůrce obsahu. Patří mezi ně NVIDIA Broadcast, které dokáže pomocí AI vytvořit streamovací studio ze kterékoliv místnosti, NVIDIA Reflex pro snížení latence systému v kompetitivních hrách, GeForce Experience™ s funkcemi pro automatický záznam videa, pořizování screenshotů nebo streamování. Tvůrci zase ocení NVIDIA Studio nabízející akceleraci a optimalizace kreativních aplikací.

Notebooky pro esport nabídnou i více než 240 snímků za sekundu

Téměř tři čtvrtiny hráčů s notebooky se věnují esportovním titulům. Vzrůstá tak popularita zařízení s vysokou obnovovací frekvencí obrazovky, jejichž prodeje se v minulých letech zdvojnásobily. Přes polovinu nových modelů s GeForce RTX řady 30 nabídnou monitory s obnovovacími frekvencemi 240 Hz i vyššími. S výkonem notebookových GPU GeForce RTX 3080 se hráči mohou těšit na 240 snímků za sekundu napříč populárními tituly Overwatch, Rainbow Six, Valorant a Fortnite. Díky NVIDIA Reflex navíc dokáží latenci systému snížit až pod 20 ms, čímž získají možnost rychleji reagovat.

NVIDIA Studio notebooky s GeForce RTX řady 30

S pomocí architektury NVIDIA Ampere bude renderování na Studio noteboocích až dvakrát rychlejší oproti předchozí generaci a až třicetkrát rychlejší oproti CPU. Při editaci videa bude možné pracovat s 8K RAW záznamy, využívat AI ke zjednodušení pracovních postupů a redukovat čas potřebný k enkódování až o 75 %. Výhodou také bude až 16 GB grafické paměti pro práci s rozsáhlými materiály i v několika aplikacích naráz.

OEM partneři jako ASUS, Gigabyte, MSI nebo Razer uvedou nové NVIDIA Studio notebooky osazené novými GPU GeForce RTX řady 30 a vybavené třetí generací Max-Q technologií.

Dostupnost

Notebooky s GeForce RTX řady 30 začnou přicházet na trhy po celém světě 26. ledna 2021. V nabídce budou zařízení od známých OEM výrobců jako Acer, Alienware, ASUS, Dell, Gigabyte, HP, Lenovo, MSI nebo Razer. Budou také dostupné od lokálních OEM výrobců jako Aftershock, CyberPower PC, Digital Storm, Eluktronics, Falcon NW, Hasee, Maingear, Mechrevo, Mouse, Origin PC, PC Specialist, Scan, Schenker, Terrans Force a Thunderobot, XOTIC PC.


DALŠÍ

CGwillWin