hw
speciál
Jak koupit PlayStation 5?

Jak koupit PlayStation 5?
Jak koupit PlayStation 5?
18:52, 17.08.2021

Sony se chlubí tím, že konzolí PlayStation 5 se prodalo už 10 milionů. Úctyhodné číslo, vzhledem k tomu, že je na trhu pouze devět měsíců. Ale faktem je, že PS pětka je celou dobu beznadějně vyprodaná. Všudypřítomné reklamy od Sony se slogany ve stylu “Vyzkoušejte novou generaci hraní!” tak na mnohé hráče nepůsobily zrovna dvakrát pozitivně, protože si ji jednoduše vyzkoušet nemohli.

Problémem číslo jedna byl celosvětový nedostatek čipů, jež pocítili všichni výrobci elektroniky a troufám si tvrdit, že i spousta z hráčů. Chceš si v obchodě koupit PS5? Nope. Chceš si v obchodě koupit novou grafárnu? Nope. Situace se pomalu zlepšuje a v předchozím týdnu CFO Hiroki Totoki na schůzce pro investory a jiné zainteresované osoby údajně prohlásil, že Sony zajistilo dostatek čipů, aby se splnil letošní výrobní cíl - 14,8 milionů jednotek. Kdy to pocítí obyčejní smrtelníci zatím těžko říct, ale věříme, blýská na lepší zítřky.

Problémem druhým byli (a jsou) překupníci (scalpeři), kteří hromadně nakupovali konzole a pak je s nehoráznou přirážkou prodávali na inzertních webech či FB marketplacu. S postupem času se částky, o které si říkají, zmenšily, ale i tak si spousta z nich přišla na slušné peníze. Pokud mě trochu znáte, tak víte, že těmito individui pohrdám a jsem si jist, že je pro ně v pekle speciální místo. Hned vedle lidí, co mluví v kině a těch, co na ulici nahlas poslouchají hudbu z mobilu.

V tomto článku se ale podíváme na to, jaké v současné době existují možnosti koupě a jestli to dává smysl. Já osobně jsem si konzoli předobjednal až na začátku letošního roku, protože jsem nevěřil, že problémy s výrobou budou trvat tak dlouho. Budiž mi ke cti, že stejně primárně hraji na PC a Switchi a na NHLko mi zatím PS4 bohatě stačilo. Reakčních konzolí jsme totiž měli jen omezené množství, konkrétně jednu:). A nakonec jsem se k PS5 dostal takřka náhodou a vlastně během chvilky.

Nákup v retailu

Ano konzoli si můžete koupit v některém obchodě s elektronikou, ale žádný ze standardních shopů radši ani neříká, kdy bude vaše objednávka odbavena. Čekací doba u nové objednávky může být delší než půl roku, záleží na tom, jestli se Sony pochlapí a opravdu začne hrnout konzole na trh a tedy i k prodejcům.

Pokud nechcete čekat a chcete jen konzole, které jsou ihned skladem, zbývají prapodivné obchody, jež konzole sehnaly třeba i mimo českou distribuci a na internetu je zpravidla prodávají za přemrštěnou cenu. Stačí mrknout na Heureku a zjistíte, že konzoli můžete mít sice hned zítra a z obchodu, ale zaplatíte za ní o deset litrů víc. A to nechceš.

Klik pro zvětšení (Jak koupit PlayStation 5?)

Nákup v cizině

Další možností je kontrolovat dostupnost i v jiných zemích EU, velmi oblíbené je především Polsko (například mediamarkt.pl), protože cenově je velmi podobné ČR (na rozdíl od Něměcka, kde konzole vyjde dráž) a reálně se tam pár kusů čas od času objeví. Nevýhodou je, že nejčastěji je PS5 dostupný v nějakém bundlu, většinou s několika hrami, které vás nezajímají a příslušenstvím, které nechcete. To se dá samozřejmě postupně rozprodat, ale je to trochu opruz. Avšak je to jedna z možností.

Klik pro zvětšení (Jak koupit PlayStation 5?)

Speciální nabídky

Když nemůže Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi, aneb kde konvenční metody selhávají, tam je potřeba začít hledat jinou cestu. Jednou z nich je například pořízení si tarifu od Vodafone (za minimálně 590 Kč měsíčně), díky čemuž můžete dostat PlayStation 5 se slevou. Takže jestli vy nebo vaše babička sháníte nový mobilní tarif, můžete zabít dvě mouchy jednou ranou. Jestli ne, můžete jít o dům dál.

Klik pro zvětšení (Jak koupit PlayStation 5?)

Další oblíbenou možností je obchod Mamut.cz, který patří pod velkou společnost excentrického českého milionáře Vládi Kováře, Unicorn. Pokud ho neznáte nevíte, nejspíš ho ve vyhledávačích jen tak nenajdete, což je ve výsledku dobře, protože alespoň na vás občas něco zbude. Chcete to jen pravidelně kontrolovat stránku produktu. Web obchodu je sice nemotorný, nedá se v něm vyhledávat a musíte si udělat účet v Unicorním Plus4U ekosysému, ale to je jen malá cena za to, že na PS5 nemusíte čekat několik měsíců.

Klik pro zvětšení (Jak koupit PlayStation 5?)

Sociální sítě

Tou asi nejlepší možností jsou sociální sítě, což je také způsob, který jsem využil já. Na Facebooku je hned několik skupin, které jsou zaměřené na konzole a hry od Sony a občas se objeví samaritán, který vám objednávku přenechá, často bez poplatku nebo za slivovici. Osobně bych dotyčnému klidně dal flašku nebo pětikilo, už jen za to, že to není hyena, která se na nedostupnosti snaží prvoplánově vydělat, ale v mém případě to odmítl a jelikož jsme se nepotkali, neměl jsem mu odměnu, jak předat. Výborná je především Facebooková grupa PS5 skladová dostupnost CZSK, kde se hráči dělí o své zkušenosti ohledně různých obchodů a také se dozvíte, kdy byla jejich objednávka reálně odeslána. Thumbs up.

Inzeráty od překupníků

Ceny už nejsou tak šílené jako na začátku, ale nedělejte to. Prostě ne.

Klik pro zvětšení (Jak koupit PlayStation 5?)


CGwillWin