hw
recenze
Huawei FreeBuds Pro 2

Huawei FreeBuds Pro 2 - recenze
Huawei FreeBuds Pro 2 - recenze
08:00, 20.07.2022

Predchádzajúcu generáciu bezdrôtových slúchadiel FreeBuds Pro od spoločnosti Huawei som síce nemal možnosť toho času recenzovať, avšak z rôznych diskusií som sa priamo od kolegov dozvedel, že sa jednalo o prekvapivo vysoko kvalitné štuple do uší s jedinečným dizajnom a kvalitným aktívnym potlačením okolitého hluku. Preto aktuálne, zatiaľ čo sa na trh dostávajú FreeBuds Pro 2, som si už nenechal ujsť príležitosť pozrieť sa na zúbok druhej generácii, ktorú čínsky výrobca dokonca vyšperkoval spoluprácou s galským kohútom. Že netušíte, o čom to tu hovorím? FreeBuds Pro 2 je výsledkom kooperácie medzi firmami Huawei a Devialet, ktorá prichádza po ich minuloročnom spoločnom vydaní externého reproduktoru Huawei Sound. Práve tento malý a vizuálne jedinečný kúsok hardvéru schopného s úspechom zapadnúť do komplexného ekosystému „Hua“ naznačoval, že ak sa francúzsky Devialet rozhodne s Číňanmi opäť spojiť svoje sily, môže z toho potenciálne vypadnúť ďalší jedinečný produkt. A práve o ňom pojednávajú nasledujúce riadky.

Elegancia rezonujúca v ušiach

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds Pro 2 - recenze)

Samozrejme, že tých slúchadiel označených ako FreeBuds má dnes už Huawei viacero, každopádne práve prívlastkom Pro, v rámci kvality zvuku a spracovania, vstupuje uvedená spoločnosť do vyššej prémiovej ligy. Naznačuje to ostatne už samotná cenovka stanovená na dvesto eur. Za túto nemalú, ale podľa mojej mienky plne adekvátnu, sumu sa vám, po dizajnovej stránke, do ruky dostane takmer totožné zariadenie ako u predchádzajúcej generácie. V tomto prípade evidentne výrobca nevidel dôvod odchádzať od všeobecne prijatého spracovania zo staršieho modelu, a tak tu máme tvar splošteného vajíčka reprezentujúceho nabíjacie puzdro, v ktorom sú umiestnené samotné slúchadlá s hranatým predĺžením a lesklým povrchom. Keby sme sa pozreli na konkrétne čísla, tak základňa oproti prvej generácii trocha schudla a teraz váži niečo málo cez päťdesiat gramov, čo ju predurčuje na bezproblémové nosenie po kapsách. Keď už spomínam váhu, tak slúchadlá nijako neschudli (stále majú šesť gramov a nejaké drobné), avšak ich rozmery sa jemne upravili – rozprávame sa tu o milimetroch. Podstatné však je, ako tieto štuple sedia v ušiach. Daný aspekt regulujú silikónové koncovky vykonávajúce pasívne odhlučnenie, ktorých v balení nájdete hneď niekoľko (okrem základných, ešte navyše ďalšie dve veľkosti). Hranaté predĺženie slúchadla, to nie je len efektné čo do dizajnu, ale súčasne vám ponúka možnosť interakcie pri ovládaní. Tu si však treba zvyknúť na presný tlak prsta, špeciálne v momente, kedy máte pokožku zvlhnutú, o čom vám ešte v tomto článku poviem niečo viac.

Držia perfektne aj v teréne

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds Pro 2 - recenze)

Prvé, čo som počas testu absolvoval, akonáhle sa FreeBuds Pro 2 usadili v mojich ušných kanálikoch bez toho, aby som cítil akýkoľvek nepríjemný tlak, bol výlet na bicykli. Chcel som vyskúšať, ako hardvér sedí v ušiach aj v drsnejších podmienkach a keďže ja osobne beriem skratku MTB, čiže jazdenie po akomkoľvek teréne, doslova, môžeme v tomto prípade hovoriť o krste ohňom. O to viac som bol príjemne prekvapený, že duo štupľov perfektne sedelo na mieste bez toho, aby som ich počas jazdy terénom musel napravovať, alebo zatláčať hlbšie do ucha. Už menej spokojný som bol s priamou reguláciou hlasitosti, ktorá sa vykonáva poťahovaním prsta hore alebo dolu. Spotené končeky prstov mi fakticky znemožnili regulovať hlasitosť priamo a bolo nutné zvuk upravovať cez telefón. Čo sa týka pozastavenia skladby/stopy, alebo jej prepnutia, tu už slúchadlá zvládali všetko bez akýchkoľvek omylov. FreeBuds Pro 2 teda vedia, ako sa usalašiť tam, kam pravidelne strkáte vatové tyčinky, avšak ako je na tom ich schopnosť čo najvernejšie reprodukovať zvuk ako taký? V tomto prípade sa minulá a súčasná generácia nedá fakticky vôbec porovnať. Bolo krásne zistiť, že kolaborácia so skúsenou firmou Devialet nie je v prípade Huawei len marketingovým ťahom bez hlbšieho výsledku. Môžeme pokojne hovoriť o unikátnej zmesi konštrukčných riešení, ktoré u konkurencie nenájdete. Ide o kombináciu dua meničov zahrňujúcich rovinnú membránu (výšky a podtóny) a dynamický štvormagnetický menič starajúci sa o stredné a nižšie frekvencie. K tomuto si pridajte technológiu zvanú Triple Adaptive EQ, čiže schopnosť automaticky nastaviť prezentovaný zvuk podľa polohy počas nosenia, štruktúry zvukovodu a súčasne aj úrovne hlasitosti. Zvuk je skutočne očarujúci a užiť si ho môžete aj vďaka podpore Hi-Res, L2HC, LDAC HD. Práve implementácia bezdrôtového Hi-Res (990 kbps) formátu doplnená o ekvalizér robí z Pro 2 oveľa komplexnejšie a kvalitnejšie slúchadlá voči ich predchodcovi. V aplikácii sa dokonca nachádza aj modus na skrátenie odozvy zvuku, ktorý využijete predovšetkým pri sledovaní videí alebo hrania videohier. Devialet si dal jednoducho záležať na tom, aby svoje logo umiestnil na produkt, s akým sa po audio stránke bude schopný stotožniť, a to sa im aj podarilo.

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds Pro 2 - recenze)

Dôležitou funkciou testovanej vzorky je ANC, čiže aktívne potláčanie okolitých ruchov. Aj v tomto prípade sa FreeBuds Pro 2 dá označiť výbornou známkou, a to ešte s menšou pridanou hodnotnou – automatická detekcia okolitých zvukov zvláda v reálnom čase skutočne upravovať krivku vyrovnávania úrovne ruchu. Človek tak môže behať po rôzne odhlučnených exteriéroch a slúchadlá sa vďaka umelej inteligencii zvládnu prispôsobiť a nastavia úroveň ANC tak, ako to máte predvolené v aplikácii (môžete zvoliť automatiku alebo tri pevné určenia intenzity). Za predpokladu, že na vás niekto bude rozprávať, alebo budete rozprávať priamo, slúchadlá vám zvýšia reprodukciu hlasu a zvyšok potlačia do úzadia tak, aby ste všetkému rozumeli. ANC funguje vďaka trojici mikrofónov snímajúcich okolie a ako uvádzam vyššie, funguje výborne. Treba si však dávať pozor počas vybavovania hovorov, kedy budete chcieť prejsť z tichšieho exteriéru do hlasnejšieho interiéru, keďže softvér sa bude snažiť všetko vyrovnať a ľudia na druhom konci linky to okamžite postrehnú – neznamená to však, že by vám v takejto situácii nerozumeli, len sa prenos vašich slov kvalitatívne zníži. Všetko toto a ešte oveľa viac si môžete zadefinovať cez aplikáciu Huawei AI Life, ktorú síce nájdete v AppGallery, ale je lepšie ju stiahnuť priamo zo stránok výrobcu (či už je reč o Androide alebo iOS). Tu sa ešte hodí doplniť informáciu, že slúchadlá zvládnu pripojenie k dvom zariadeniam súčasne, čo som si overil na kombinácii spárovania s notebookom a telefónom. Apropo, ak si vyberiete z ucha počas prehrávania audiostopy čo i len jedno slúchadlo, zvuková stopa sa automaticky pozastaví a pri opätovnom nasadení sa zase rozbehne.

Dlhá výdrž

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds Pro 2 - recenze)

Batéria sa logicky podriaďuje zapnutiu ANC funkcie. Preto s aktiváciou potláčania okolitých ruchov môžete v rámci slúchadiel rátať s takmer piatimi hodinami (reálne to je štyri a pol hodinky) chodu a pri deaktivácii ANC by vás mali podržať necelých sedem hodín. Stále tu však máme možnosť zasunutia do puzdra, čo v kombinácii s výdržou batérií v slúchadlách dáva pri ANC čas na hranici dvadsiatich hodín a bez viac ako tridsať hodín. Puzdro podporuje bezdrôtové nabíjanie, ako aj doplnenie energie cez USB-C, a to maximálne 6 W. Čo sa týka odolnosti voči vonkajším vplyvom, tak samotné puzdro nedisponuje v tomto ohľade žiadnym certifikátom a je preto dôležité, aby ste ho dali na bezpečné miesto, kam neprší a kde sa príliš nepráši, avšak slúchadlá majú IP54, a preto sa nemusíte obávať, že pri prechádzke dažďom automaticky príde k ich poškodeniu.

Najlepšie štupľové slúchadlá na scéne

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds Pro 2 - recenze)

Huawei sa s ich bezdrôtovými slúchadlami FreeBuds Pro 2 oprávnene dostal do môjho užšieho zoznamu najlepších „štupľov“ na scéne. Podarilo sa mu priniesť luxusne vyzerajúce a rovnako tak znejúce zariadenie, ktoré prináša úžasné potláčanie hluku, fungujúcu podporu zo strany umelej inteligencie a legitímne know-how od Devialet. Kto momentálne preto uvažuje o nákupe niečoho takéhoto, okamžite nech si na svoj list prihodí FreeBuds Pro 2.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Huawei

Klik pro zvětšení (Huawei FreeBuds Pro 2 - recenze)


CGwillWin