recenze
Tinykin - hra ktorú si zamilujú nie len fanúšikovia série Pikmin (expresná recenze)

Tinykin - hra ktorú si zamilujú nie len fanúšikovia série Pikmin (expresná recenze)
Tinykin - hra ktorú si zamilujú nie len fanúšikovia série Pikmin (expresná recenze)
09:10, 05.09.2022

Je to len pár dní čo sa na scéne ukázala roztomilá akčná adventúra Tinykin od Splashteam a už teraz je isté, že svojou kvalitou si zaslúži vašu, ale aj našu pozornosť. Tinykin si totižto v rámci konceptu berie to najlepšie zo známej Nintendo "RTS" značky Pikmin, pridáva k tomu svoj osobitý vizuálny art a zopár ďalších dobre fungujúcich nápadov.

Klik pro zvětšení (Tinykin - hra ktorú si zamilujú nie len fanúšikovia série Pikmin (expresná recenze))

Ústredný hlavný hrdina meria sotva dva centimetre a jeho cieľom je vypátranie pôvodnej podstaty ľudskej rasy. V prostredí typického rodinného domu na americkom predmestí sa musí postupne prepracovať cez jednotlivé podlažia a cez, na nich umiestnené izby. Keďže je však tak maličký, všetko to bežné o čo doma sami tak často zakopávame (poznáte tú pálčivú bolesť v momente kedy malíčkom zmeriate roh almary?), je pre neho obrovskou prekážkou. Spomínaný hrdina má však po ruke akési čarovné chrobáčiky rozdelené do rôznych farebných kategórií, z čoho každá farba predstavuje inú ich schopnosť. A práve tu sme u onej poklone sérii Pikmin, respektíve sa ocitáme v jemnom RTS, kde si pomocou komandovania uvedených bytostí razíte cestu naprieč domácnosťou znázorňujúcou časové obdobie na začiatku deväťdesiatych rokov.

Klik pro zvětšení (Tinykin - hra ktorú si zamilujú nie len fanúšikovia série Pikmin (expresná recenze))

Bytosti zvané Tinykin si vás, ako malého dobrodruha, natoľko získajú, že vás budú doslova slepo nasledovať na vašej ceste za poznaním. Prečo toto dielo tak dobre funguje? Rozmanitý svet zmenšeného stereotypu nášho každodenného bytia (nábytok obývaný červotočmi a chrobákmi ako ekvivalent výškovej budovy) ponúka obrovské množstvo zaujímavo koncipovaných hádaniek a garantujem vám, že tak ako predmetné puzzle prezentuje toto konkrétne dielo, tak ich budete túžiť vyriešiť všetky a to do posledného. Červený chrobáčik vybuchuje, zelený naopak nadvihuje a ružový zvláda nosiť predmety - Pikmin ako z praku. Rovnako dobre tu funguje aj vizuálna stránka, kde prostredie je plne 3D avšak samotné postavy, kam okrem chrobákov a NPC spadá aj ústredný hrdina, sú krásne ručne animované 2D placky. Aby ste sa dostali na koniec hry, je nutné prejsť celým domom plným izieb z čoho každá jedna vám zaberie maximálne hodinku či dve vášho času, avšak ide o hodinku intenzívnej zábavy, ktorú som si osobne užíval ako nič v poslednej dobe.

Klik pro zvětšení (Tinykin - hra ktorú si zamilujú nie len fanúšikovia série Pikmin (expresná recenze))

Jedinou negatívnou stránkou sa ukázal byť pokles snímkovania a to konkrétne špeciálne u mravca, ktorý vám výmenou za pozbieraný zlatý popcorn, umožní navýšiť kapacitu akéhosi efektu plachtenia (veľmi dôležitá vec pri zdolávaní vysokých prekážok). Hru som testoval prostredníctvom systému Xbox Series X, kde je Tinykin súčasťou Game Passu, avšak okrem tohto hardvéru hra vyšla na všetky dostupné platformy vrátane PC. Verím, že autorom sa spomínaný problém podarí časom odstrániť a ich inak výborná práca s témou dostane ešte o to väčší punc. Celková hracia doba vám môže zabrať takmer desať hodín čistého času, keďže zbieranie bonusov nie je vôbec zanedbateľným ekvivalentom mrkvy zavesenej na špagátiku a ja osobne som jednoducho chcel objaviť každý jeden tajomný kútik domčeku vo svete Tinykin.



SUPER
95%
CZECHGAMER
Príjemné letné prekvapenie plné návykovej hrateľnosti, ktoré krásne pracuje s inšpiráciou od Nintendo klasiky bez toho, aby na nej bezbreho parazitovalo

CGwillWin