recenze
Škoda Enyaq 85 Loft

Škoda Enyaq 85 Loft - recenze
Škoda Enyaq 85 Loft - recenze
16:22, 12.06.2024

Elektromobilita, ako spôsob prepravy, je tu s nami vo väčšej či menšej miere už viac než sto rokov. Za tento dlhý čas si logicky prešla obrovským množstvom zmien, z čoho práve poslednú dekádu progresu EV, čoby dopravného prostriedku pre rodiny a jednotlivcov, môžeme charakterizovať ako revolučnú. V čase, keď píšem svoj vôbec premiérový výstup na EV, založený na teste najmodernejšieho elektromobilu značky Škoda, sa najchytrejšie mozgy z celého sveta úpenlivo snažia posúvať vývoj batérií na ďalší evolučný stupeň, s jasným cieľom - prekonať rekordy v dojazdoch a rýchlosti dobíjania. Ja sám som už tretím rokom vlastníkom elektromobilu a možno vám to teraz bude znieť trochu vtipne, avšak, nekupoval som si ho ani náhodou preto, aby som chránil planétu. Nie, že by mi na nej nezáležalo, mňa skôr fascinovala samotná vízia tohto segmentu dopravy a súčasne ten nezameniteľný bzučiaci Cyberpunk zvuk tiahnuci sa od motorov zakaždým, keď dupnem na pravý pedál. Práve ono vlastníctvom rodinného elektromobilu, s ktorým som už najazdil hromadu kilometrov a spravil si tak ucelený prehľad o tom, čo všetko krásne, ale aj nepríjemné, sa za onou skratkou skrýva, bolo hnacím motorom mojej chuti vyskúšať si poctivé testovanie najnovšieho prírastku z Mladej Boleslavi. Vďaka spoločnosti Škoda som tak dostal na týždeň do rúk ich vynovený Enyaq 85 a už po pár skúšobných jazdách som pochopil, že tri roky sú vo vývoji elektroáut nesmierne dlhá doba.

Špendlík a bublina

Klik pro zvětšení (Škoda Enyaq 85 Loft - recenze)

Klik pro zvětšení (Škoda Enyaq 85 Loft - recenze)

Klik pro zvětšení (Škoda Enyaq 85 Loft - recenze)

Než to praskne a ja vám vysvetlím celú tú metaforu s bublinou, poďme si spoločne prejsť niekoľko základných technických údajov. Spoločnosť Škoda spustila predaj svojho prvého SUV elektromobilu ešte v roku 2020 a to v niekoľkých výkonnostných verziách. V rámci Slovenskej republiky ide dodnes o vôbec najpredávanejší elektromobil a nemenej dobre sa mu darí aj vo svojej rodnej zemi. Keďže sa Škoda, aj na základe spomínaných predajov uvedeného vozidla, dočkala okrem pozitívnych ohlasov aj patričnej kritiky zo strany majiteľov a novinárov, mala dostatok času na prípravu najnovšej a zase o kus vyladenejšej verzie. Práve pre súčasný kalendárny rok preto prichádza Enyaq s číslom 85 a už definitívne bez písmen iV. Napriek tomu, že sa po stránke dizajnu oproti minulým verziám nič zásadné nemení, pod kapotou, a špeciálne v kategórii softvéru, je tých zmien viac než dosť. Mne sa dostalo tej cti otestovať verziu Loft, čo je akýsi základ v rámci výbavy, s ktorým si viete nový Enyaq zadovážiť už od sumy 52 029 eur. Aby som bol fakticky presný, tak testovaná vzorka mala v zmysle doplnkovej výbavy niekoľko zaujímavých predností, ktoré jej cenovku navýšili ešte o zhruba sedem tisíc, avšak o tom bude ešte reč neskôr.

Klik pro zvětšení (Škoda Enyaq 85 Loft - recenze)

Dizajn je vec, s ktorou idete do kúpy vozidla v prvom rade, keďže nepredpokladám, že chcete svoje ťažko zarobené korunky nasypať do škaredého prasiatka. V prípade modelu Enyaq 85 sa v duchu vizuálu dá hovoriť o ladnej elegancii skĺbenej s účelovou aerodynamikou. Vozidlo má na dĺžku cca 4,6 metra, pri šírke 1,8 m a výške 1,6 m. Ide teda o kolos na štyroch kolesách (v prípade uvedenej verzie Loft so zadným pohonom, avšak v predaji je aj verzia 4 x 4), ktorý váži viac ako dve tony, no napriek tomu sa na ceste správa ako dravá šelma. Mňa osobne uchvátila kombinácia ostrých hrán s klasickými oblými tvarmi, či už kapoty, dverí alebo kufra. Enyaq na vás priam prehovára ako plátno plné jemných náznakov a ucelený názor o tom, čo vlastne jeho dizajn má predstavovať, si viete s odstupom času opakovane narúšať a baviť sa na objavovaní nových a nových spodobnení. Áno, ak pravidelne čítate moje recenzie na akékoľvek produkty, tak dobre viete, že sa v nich vždy snažím (ak tam samozrejme niečo také je) nájsť kus umenia a metafory. Ona bublina praskajúca pod náporom ostrého špendlíku s červenou hlavičkou, je metaforou pre rapídny skok medzi mojím tri roky starým elektromobilom a súčasným vrcholom tejto technológie. Apropo, novinárska verzia Enyaq 85 Loft mala v príplatku uhrančivú červenú farbu s kódovým označením Velvet a nielen že táto farba autíčku pristala, ale súčasne mi v praxi potvrdila dávno zaužívanú frázu o červenej ako o farbe extrémne priťahujúcej pozornosť. Uvediem vám exaktný príklad: Počas testovania som bol na malom nákupe v zahraničí, čo robím ostatne bežne na svojom vlastnom voze. Moje auto je však bielej farby a za posledné dva roky, kedy opakovane chodím jednou a tou istou trasou do jedného a toho istého obchodu, ma nikdy nezastavil žiadny policajt. Čo si myslíte, že sa asi tak stalo v momente, keď som sa po svojej známej trase vybral s novou testovanou Škodovkou? Pokutu som nedostal, ale zato som si fúkol do trubičky.

Priestranný a vzdušný interiér

Klik pro zvětšení (Škoda Enyaq 85 Loft - recenze)

Klik pro zvětšení (Škoda Enyaq 85 Loft - recenze)

Klik pro zvětšení (Škoda Enyaq 85 Loft - recenze)

O autách, ktoré navonok vyzerajú ako domčeky na kolesách a vnútri priestorovo pripomínajú WC kabínku v lietadle, ste už určite počuli. Škoda Enyaq v tomto smere, našťastie, takzvane neklame telom a tak, ako priestranná vyzerá byť už zvonka, tak je aj zvnútra. Človek si tak sadá do pohodlných sedačiek s bočnými výstuhami a opierkami hlavy s tým, že okolo seba má dostatok priestoru - vystrieť si ľavú nohu, zdvihnúť čelo, položiť lakeť na polohovateľnú opierku, toto a ešte o čosi viac. Jediné, s čím som mal menší problém, bol vysoký stredový tunel, o ktorý som si pri svojej výške (190 cm) musel opierať pravé koleno. Inak však posed hodnotím celkovo ako pohodlný, či už pri krátkych jazdách okolo komína, alebo na otočku do Prahy pozrieť sa na motýle od Davida Černého. Rovnako krásne sa sedí aj za vodičom, nech už ste vysoký ako basketbalista alebo si užívate fázu bezstarostného decka. Poďme však späť dopredu, kde sa deje jedna zásadná novinka oproti minulým verziám modelu Enyaq. V strede je umiestnený trinásť palcový dotykový panel, ktorý dostal modernizovanú 4.0 verziu infotainmentu - majitelia starších verzií Enyaq 80 sa ho však nedočkajú a ide teda o prednosť verzie 85. Softvér beží pod taktovkou oveľa výkonnejšieho procesora a ponúka prehľadnú a ostrú HUD grafiku, do ktorej môžete šialene ťukať, no napriek tomu nenastáva žiadna latencia. Novinkou je spodná lišta obsahujúca skratky k dôležitým funkciám vozidla (klimatizácia, Android/Apple Car, vyhrievanie sedadiel, vstavaná navigácia). Naopak do hornej lišty si užívateľ môže priradiť päticu vlastných odkazov pre rýchlu voľbu. Príjemne ma prekvapila vstavaná navigácia, ktorá sa ukázala byť ako prehľadná a dobre reagujúca pomocníčka v chaotických situáciách. Zmeny sa dočkal aj prístrojový panel. Ide o 5,3 palcový virtuálny kokpit, ktorý vám okrem aktuálnej rýchlosti ukazuje štatistiky ohľadom spotreby, dojazdu, vizualizuje adaptívny tempomat (doplnková výbava) a v zmysle spomínanej navigácie aj navádza do správnych pruhov.

Odhad dojazdu je presný až hanba

Klik pro zvětšení (Škoda Enyaq 85 Loft - recenze)

Klik pro zvětšení (Škoda Enyaq 85 Loft - recenze)

Klik pro zvětšení (Škoda Enyaq 85 Loft - recenze)

Navrhujem, aby sme si teraz trochu odpočinuli od interiéru ako takého, nebojte, vrátim sa k nemu zakrátko, a išli sa pozrieť na výkon a dojazd. Akokoľvek by číslovka 85 za názvom auta mohla naznačovať, ohľadom na minulé modely, nárast kapacity batérie, tak nič také to nesymbolizuje. Škoda Enyaq 85 má však vylepšený pohon, v tomto prípade zadnej nápravy, kde bol do elektromotoru nainštalovaný nový impulzný menič po boku hustejšieho vinutia statora a vylepšených permanentných magnetov. Výsledkom je navýšenie výkonu na 210 kW pri krútiacom momente 545 Nm. Pre predstavu len uvediem, že starší model iV 80 mal 150 kW a 310 Nm, čiže ide o nemalý nárast hybnej sily. Aj na základe týchto cifier sa maximálna rýchlosť navýšila o 20 km, konkrétne na 180 km/h. V podlahe nového elektrického SUV z Mladej Boleslavi je umiestená batéria s kapacitou 82 kWh (využiteľných 77), ktorá má papierový dojazd zhruba 565 km. Jedna vec sú WLTP merania a druhou je samotná prax. Počas tých siedmich dní, čo som testovanú vzorku preháňal nielen po Záhorí, ale ako píšem vyššie, aj výrazne mimo slovenských hraníc, som na jedno nabitie pri striedmej rýchlosti (100 km/h) a teplote nad 20°C, dokázal s prehľadom prekročiť magickú hranicu 500 km/h. Kombinovaná spotreba sa pohybovala od 15 do 16 kWh na 100 km/h). Viac než to ma však fascinovala presnosť odhadu dojazdu, s akou sa nový Škoda softvér prezentoval - tu ten praskot bubliny bol priam ohlušujúci. Mohol som s autom doslova letieť po diaľnici, napriek tomu však dojazd odrážal realitu a nestrácal kilometre ako šialený. Čo sa týka rýchlosti nabíjania, tak tu máme maximálku na hranici 125 kW, kde sa z minima desiatich percent viete dostať na osemdesiat percent už behom necelej pol hodinky. Takže káva, záchod, zadumaný pohľad na uhrančivú prednú kapotu vysádzanú uschnutým hmyzom a letíme ďalej.

Trojfázová palubná nabíjačka má výkon 11 kW

Klik pro zvětšení (Škoda Enyaq 85 Loft - recenze)

Klik pro zvětšení (Škoda Enyaq 85 Loft - recenze)

Klik pro zvětšení (Škoda Enyaq 85 Loft - recenze)

Klik pro zvětšení (Škoda Enyaq 85 Loft - recenze)

Hoci nešlo o verziu 4x4, výkon zadnej nápravy bol tak enormný, že pri svižnejšom rozjazde na čistej vozovke nebolo rozdiel vôbec poznať. Auto doslova vystrelí z miesta (zrýchlenie z nuly na sto už za 6,7 s), bez toho, aby došlo na nejaké neprirodzené trhanie a kopanie. Mal som to šťastie, že sa počas testovaného týždňa stihlo vystriedať niekoľko stupňov počasia a tak som si stabilitu vozu overil na suchej, ale aj extréme mokrej, miestami až zablatenej vozovke. Vo všetkých prípadoch som sa v novom Enyaqu cítil neskutočne pohodlne a hlavne bezpečne, nech už som v ňom sedel sám, alebo s celou rodinou. Preto nevidím dôvod, konkrétne na margo jazdných parametrov tohto vozu, vysloviť čo i len náznak pochybností. V menu je štvorica jazdných režimov, kde už modus normál pôsobí neskutočne svižným dojmom a o režime šport sa radšej ani nebudem rozpisovať - to je na pokutu aj s basou. Príplatková výbava k Loft základu zahŕňala v mojom prípade konkrétne už spomínaný adaptívny tempomat, trojzónovú klimatizáciu, asistenta zmeny jazdného pruhu a jazdy v pruhu, elektricky ovládané sedadlo u vodiča, automatické zamykanie pri odchode od auta a v neposlednom rade Matrix svetlá. Doteraz som ešte osobne nemal možnosť stretnúť sa práve s takýmito svetlometmi a musím povedať, že som ich intenzitou a schopnosťou vyhýbať sa pohľadom oproti idúcich vozidiel ostal priam fascinovaný. Mňa však dokáže fascinovať viacero vecí, ako napríklad dáždnik umiestnený vo dverách vodiča, škrabka na námrazu zasunutá v piatych dverách automaticky sa otvárajúceho kufra alebo obyčajné vešiačiky na nákupné tašky - sú štyri a ich praktický aspekt by sa dal neraz vyvážiť zlatom.

Batožinový priestor ponúka 585 litrov a pri sklopení sedačiek až 1 710 litrov

Klik pro zvětšení (Škoda Enyaq 85 Loft - recenze)

Klik pro zvětšení (Škoda Enyaq 85 Loft - recenze)

Klik pro zvětšení (Škoda Enyaq 85 Loft - recenze)

Ďalšou novinkou vozu Škoda Enyaq 85 je možnosť zadania manuálneho predohrevu batérie. Pri nízkych teplotách, kedy potrebujete tankovať elektrickú energiu čo najrýchlejšie a najefektívnejšie, je práve predohrev alfou a omegou. Mali ho aj staršie verzie Enyaqu, avšak len v automatickej podobe a v situáciách, keď ste do navigácie zadali ako cieľ konkrétnu nabíjačku. Problém bol, že automatika v tomto prípade nefungovala úplne spoľahlivo a keďže Škodovka počúva názory platiacich zákazníkov, do novej verzie predmetného SUV už dala manuálne spustenie predohrevu. Rovnako tak užitočnou výhodou je trojstupňová manuálna rekuperácia, ktorú si vodič jednoducho koriguje cez spodné krídelká volantu - aj tu praskla moja osobná bublina, keďže vo svojom tri roky starom EV aute mám len jednostupňovú rekuperáciu. Ani si neviete predstaviť šírku môjho úsmevu, keď som sa počas dlhých jázd mohol zabávať rekuperovaním tam, kde by to iným ani len nenapadlo. Apropo, nesmierne si cením, že vozidlo počas rekuperovania rozsvieti brzdové svetlá, aby vodiči za ním vedeli, že cielene spomaľuje - divili by ste sa, ale moje auto pri rekuperácii ani len neblikne. Enyaq vo verzii Loft ponúka poťah sedadiel v kombinácii látky a koženky, s tým, že stredový most s bohatým odkladacím priestorom, časť dverí, ako aj polovica prístrojovej dosky sú rovnako potiahnuté šedou látkou. Tu by som sa po čase obával výrazného znečistenia v prípade, ak by ste tam aktívne neutierali prach, avšak, ak sa o svoje autíčko budete dobre starať, nevidím v tom zásadný problém.

Nová Škoda Enyaq 85 je vozidlo, o ktorom by som vám tu dokázal chrliť písmenká až do neskorého rána a stále by som si nebol istý, či som uviedol všetko, čo som za ten týždeň v jeho spoločnosti vypozoroval. Ide o moderné a rodinne orientované elektrické SUV, bez zásadných kompromisov, ktorému môžete zveriť bezpečnosť seba a svojich blízkych. Som rád, že mi spoločnosť Škoda podala ten proklamovaný špendlík, aby som si praskol svoju vlastnú EV bublinku a zmapoval onen razantný progres, ktorý bol v rámci elektromobility za posledné tri roky vykonaný. Už teraz sa teším, čo ďalšie v tomto smere predmetná automobilka na scénu prinesie.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Škoda

Klik pro zvětšení (Škoda Enyaq 85 Loft - recenze)


CGwillWin