recenze
Cooler Master GA2501

Cooler Master GA2501 - recenze
Cooler Master GA2501 - recenze
11:15, 28.06.2024

Progres v oblasti vývoja zobrazovacej techniky sa, s ohľadom na posledné roky, dá nazvať ako skutočne zásadný a špeciálne, ak sa zameriame na segment herných monitorov. Jednotlivé spoločnosti zaoberajúce sa produkciou tohto konkrétneho hardvéru si dnes môžu dovoliť navyšovať parametre u lacnejších IPS panelov bez toho, aby sa to zásadne premietlo do finálnej cenovky. Žiarivým príkladom je nedávno uvedený a dozaista aj cenovo dostupný model GA2501 od známej spoločnosti Cooler Master, s ktorým som mal možnosť stráviť v rámci testovania viac než mesiac v kuse.

Cena väčšieho nákupu v potravinách

Klik pro zvětšení (Cooler Master GA2501 - recenze)

Cooler Master GA2501 je 24,5 palcový IPS monitor poskytujúci každému, čo má vo vačku aspoň sto eur, rozlíšenie 1920 x 1080 pxl pri obnovovacej frekvencii 100 Hz. Navonok vám musí byť jasné, že za takúto sumu sú akékoľvek očakávania od konzumenta milujúceho interaktívnu kultúru právom nastavené prekliato nízko a akonáhle si uvedomíte, že vám firma Cooler Master ponúka možnosť vymeniť solídny monitor za cenu väčšieho nákupu v potravinách, môže vás razom začať páliť peňaženka. Ešte než ju však, aj za zvuku zvonice na pravé poludnie, vytasíte ako kovboj svoj verný Remington, skúsim vám ku kvalite testovanej vzorky povedať predsa len trochu viacej.

Extrémne lacný monitor od Cooler Master je súčasne extrémne ľahkým, keďže spoločne so stojanom váži sotva tri kilogramy – taký Samsung, ktorý do svojej televíznej techniky rád nalieva železobetón, by sa z tej mušej váhy doslova zhrozil. Bolo vyložene osviežujúce po dlhej dobe vytiahnuť z krabice niečo takto ľahučké a už behom pár sekúnd pripájať kabeláž a čakať na prvé rozsvietenie známeho loga výrobcu. Základňa vo svojej spodnej časti obsahuje kovovú platňu, ale tým integrácia kovu v rámci konštrukcie celého monitoru pochopiteľne končí a všetko ostatné je už striktne v réžii plastu. Stojan samotný sa do monitoru len nasunie a jeho pohyb je silno limitovaný – žiadne výškové nastavovanie, žiadne otáčanie a čo sa týka sklopenia, tak je tu len rozsah -5 až +20 stupňov. K dispozícii je našťastie cenená možnosť uchytenia do flexibilnejšieho ramena pomocou VESA štandardu (100 x 100 mm).

VGA?

Klik pro zvětšení (Cooler Master GA2501 - recenze)

Klik pro zvětšení (Cooler Master GA2501 - recenze)

Klik pro zvětšení (Cooler Master GA2501 - recenze)

Páčil sa mi proporčne skromný kábel určený na zapojenie do elektrickej siete, ktorý vám nebude na stole ani pod ním kaziť estetiku vašej kancelárskej lomeno hernej kultúry, avšak z čoho som bol najprv jemne vykoľajený, bol archaický VGA vstup. Samozrejme, že vedľa neho nájdete klasické HDMI (1.4), avšak prítomnosť retro VGA vo mne vyvolala skôr pobavenie – na druhú stranu, ak máte doma zariadenia opatrené týmto konektorom, tak práve prostredníctvom neho viete dosiahnuť 75 Hz obnovovaciu frekvenciu. Po prvom spustení a pomocou osvetleného joysticku umiestneného na zadnej pravej hrane, si užívateľ v rámci prehľadného HUD rozhrania môže prepínať medzi predvolenými obrazovými modusmi – FPS, RTS, Web a podobne. Nečakajte však od výsledku jednotlivých režimov nejaké zázraky, keďže ide skôr o plošnú korekciu jasu a kontrastu.

Továrenské nastavenie je na slušnej úrovni, avšak treba si uvedomiť o akých kvalitách sa tu v rámci panelu „za stovku“ vlastne rozprávame. Cooler Master pri svojom monitore GA2501 uvádza skutočnosť, že ide o panel vhodný na prácu a zábavu. Argument o využití počas postprodukcie má akú takú váhu na základe podpory 109 % SRGB a ja s ním z časti môžem súhlasiť, avšak viac než úpravu obrázkov by som sa v zmysle nejakého pracovania sústredil hlavne na editáciu textov či tabuliek a všetko ostatné riešil skôr v príležitostnej rovine – odôvodnením je 84 % Adobe RGB a 84 % DCI-P3. V zmysle hier je to už o niečo veselšie, keďže ide o panel so 6bit + FRC, čiže ak nie ste profesionálny fotograf a nemáte oči ako jastrab, sotva budete vidieť rozdiel medzi 8bit panelom a 6bit panelom s pomocnou emuláciou farieb. Počas testovania som bol s výsledkom odozvy obrazovky, kvality ostrosti a v neposlednom rade aj dostatočnej svietivosti (250 nitov) viac ako spokojný.

Podpora Adaptive Sync pomáha pri akčnejších hrách

Klik pro zvětšení (Cooler Master GA2501 - recenze)

Klik pro zvětšení (Cooler Master GA2501 - recenze)

Klik pro zvětšení (Cooler Master GA2501 - recenze)

Cooler Master GA2501 je monitor určený výhradne pre začínajúcich hráčov, avšak jeho využitie si viem predstaviť aj v zmysle akejsi zálohy, či sekundárneho displeja čakajúceho pod stolom v kancelárii. Nebudeme si tu nič nahovárať, jeho zásadnou prednosťou je toľko opakovaná cenovka, ktorú však, cez to všetko, dokáže podporiť slušnou kvalitou obrazu, aj s uspokojivým kontrastným pomerom (1300:1). Rozprávame sa tu o kvalite dostačujúcej na bežné kancelárske operácie a súčasne solídny herný zážitok. Pre každého, komu sa rozpočet pri výbere panelu povaľuje niekde u členkov a túži po solídnom 100 Hz monitore, by som v súčasnosti nevedel odporučiť nič lepšie než prezentuje vyššie opisovaný hardvér. Akonáhle by sme sa však začali rozprávať o prihodení takých osemdesiat eur navyše, pochopiteľne by mi napadlo hneď niekoľko ďalších možností.

Cenovo dostupný herný monitor na ktorý sa môžete spoľahnúť

Klik pro zvětšení (Cooler Master GA2501 - recenze)

Klik pro zvětšení (Cooler Master GA2501 - recenze)

Klik pro zvětšení (Cooler Master GA2501 - recenze)

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Cooler Master

Klik pro zvětšení (Cooler Master GA2501 - recenze)


CGwillWin