recenze
Luigi's Mansion 2 HD

Luigi's Mansion 2 HD - recenze
Luigi's Mansion 2 HD - recenze
11:21, 19.07.2024

Písal sa rok 2002 a ja sám som mal len krátko po (prekvapivo) úspešnom absolvovaní strednej školy. Paradoxne si z tej doby príliš toho nepamätám, teda v prípade, ak by ste sa ma pýtali na nejaké osobné ciele a víziu budúcnosti. Avšak čo si veľmi dobre vybavujem, je miliónová investícia do jednej z najlepších exkluzivít pre originálny, aj keď komerčne neúspešný, systém Nintendo GameCube. Toho času totižto prišla na scénu akási parafráza na lovcov duchov (v západnej forme skôr známa po značkou Ghostbusters), ktorú legendárny producent Shigeru Miyamoto po boku svojich kolegov umne napasoval do univerza Super Maria. Čo z toho vzniklo vám už dnes asi netreba pripomínať, ostatne séria Luigi's Mansion sa v roku 2019 dočkala regulárnej trojky a samozrejme opäť exkluzívne na konzolu od Big "N", avšak, aktuálne je ten čas si pripomenúť jej druhý diel, to všetko vďaka prepracovanému portu preberajúcemu pôvodnú Nintendo 3DS verziu do súčasne končiacej éry Switchu.

Síce nový vizuál...

Klik pro zvětšení (Luigi's Mansion 2 HD - recenze)

Vyššie som spomínal Luigi's Mansion 3, ktorý nastavil latku v rámci vizuálu celej série na doteraz najvyššiu úroveň. Síce by sme mohli dlho diskutovať o tom, že samotný hardvér Switch je už dávno za zenitom a nebyť opatrnosti Nintenda a ich cielenej snahy nasysliť dostatok súčiastok na výrobu jeho, mimochodom stále nepredstaveného nasledovníka, mali by sme tu v čase keď píšem tento text už dávno Switch 2. Tak či onak. osobne som vlastne ani neočakával, že HD remaster dvojky, tej dvojky pôvodne vydanej na dnes už mŕtve 3DSko, bude po grafickej stránke vyzerať rovnako ako trojka (preto by v tomto prípade viac pasoval termín "remake" než remaster). Teraz, rok od ohlásenia portu, už preto dáva zmysel ten výrazný časový odstup, keďže ho vývojári patrične využili a musím povedať, že odviedli výbornú prácu. Ústredný hrdina, jeho verný vysávač na duchov Poltergust 5000 ako aj zvyšok kulís starej vili a jej duchmi zamoreného priľahlého okolia, to všetko vyzerá v pohybe skutočne očarujúco, nech už hráte priamo na menšej OLED obrazovke Switchu, alebo prípadne v TV režime. Po technickej stránke preto Luigi's Mansion 2 HD boduje na celej čiare.

ale bez nového obsahu

Klik pro zvětšení (Luigi's Mansion 2 HD - recenze)

Pointa tejto staronovej akčnej adventúry ostáva nemenná. Máme tu spomínaný strašidelný dom plný duchov, jedni sú silnejší, iní zase slabší a vašou úlohou je ich nasať cez čistiaci nástroj a patrične zaevidovať (čím viac duchov, tým viac EXP bodov). Samotná vila je potom plná menších a väčších miestností, do ktorých sa dostať často vyžaduje vlastníctvo špeciálneho kľúča, kľúča aký nájdete len vo vrecku obrovského ducha s cieľom nepredať svoju ektoplazmu len tak lacno. Remaster teda v tomto smere neprináša nič zásadne nové a to už môže, aj s ohľadom na cenovku, trocha zamrzieť. Na bedrách Luigiho preto ostáva ten istý počet lokácií rozdelených na rôzne levely s tým, že mu počas ich prehliadania k nohám padá rovnaký počet peňazí, drahokam a pre postup vpred dôležitých predmetov. Zaujímavosťou je určite aj čas, aký na zemi ostanú ležať stratené peniaze. Ten sa o voči originálu o niečo predĺžil, aby ste v prípade inkasovania úderu, mohli svoju chybu rýchlo napraviť a neprísť o uvedené poklady. Postup lovenia ostáva identický: osvietiť baterkou a následné nasávať cez hubicu vysávaču.

Viac akcie a menej temnej atmosféry

Klik pro zvětšení (Luigi's Mansion 2 HD - recenze)

Dvojka trpela už v čase svojho vypustenia, ak ju budeme porovnávať s jednotkou, na úbytok mrazivej atmosféry a sústredila sa skôr na akciu. Keďže obsah HD remasteru sa nijako nemení, aj v tomto smere ostáva všetko pri starom. Musím však oceniť snahu Nintenda zachovať cez to všetko aj kooperačne stále zábavný multiplayer určený pre celkovo štyroch lovcov duchov, ktorý v rôznych scenároch naháňajú ektoplazmu, lovia špeciálne predmety alebo pátrajú po skrytom psovi. Prejdenie príbehovej linky vám síce nezaberie viac než štrnásť hodín (ak chcete objaviť všetky skryté bonusy tak si k tomu ešte pár hodín prihoďte), avšak, práve režim pre ďalších lovcov celkový čas strávený s touto hrou výrazne navyšuje. Na samotný záver som si nechal pochvalu aj na margo prenosu pohybových funkcií v zmysle ovládania, ktoré vývojári spracovali v duchu už v úvode spomínanej trojky - chce to síce grif, naučiť sa s principiálne ťarbavým inštalatérom kľučkovať pomedzi prekážky, avšak akonáhle sa vám to podarí, razom doceníte intuitívnosť mierenia náklonom zápästia.

Suma sumárom, HD remaster Luigi's Mansion 2 je po vizuálnej stránke skôr remake, avšak po obsahovej nič nové neprinášajúci port. Kto pozná 3DS verziu ako svoje topánky a nepotrebuje skúšať multiplayer na veľkej obrazovke, nemá dôvod kupovať Switch verziu. Pre úplných nováčikov, túžiacich si po výbornej trojke doplniť znalosti celej série, je to však ideálna voľba.

SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Nečakaný remake, ktorý vás poteší vizuálnou stránkou avšak mierne sklame tou obsahovou

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti ConQuest entertainment a.s.

Klik pro zvětšení (Luigi's Mansion 2 HD - recenze)

Recenzovaná verze: Nintendo Switch

CGwillWin