recenze
Google Pixel 9 Pro XL

Google Pixel 9 Pro XL - recenze
Google Pixel 9 Pro XL - recenze
12:00, 03.10.2024

Neskutočne som sa tešil na testovanie nového Pixel 9 Pro XL a hneď vám aj poviem dôvod. Nie snáď preto, že by ma tento konkrétny telefón už na prvé pozretie posadil na zadok (možno len tak trošičku), avšak, keďže som za tie dve dekády recenzovania hardvéru všetkého druhu ešte nemal vôbec príležitosť nazrieť do čoraz košatejšieho portfólia Google mobilov, samotnú premiéru v tomto prípade jednoducho lemovala vyložene nadšená zmes pocitov a očakávaní. Vďaka ochotnej lokálnej distribúcii uvedeného gigantu mi na stôl pristáli hneď dve verzie Pixel 9 (základ a Pro model), z čoho do samostatného článku som sa rozhodol prednostne pozrieť práve na najdrahší a proporčne aj najväčší variant.

Čistejší Android nenájdete

Klik pro zvětšení (Google Pixel 9 Pro XL - recenze)

Samotná číslovka deväť za názvom Pixel vám automaticky naznačuje, že Google už tých verzií svojho vlastného mobilného telefónu vydal skutočne požehnane. Ako to už tak ale býva, vývoj takto sofistikovanej elektroniky, ktorej lakmusovým papierikom sú milióny náročných spotrebiteľov z celého sveta, v rámci vlastného piesočku nikdy nie je vôbec jednoduchý. Proklamovaný Gigant to však po prvých pokusoch nevzdal a myslím, že tentokrát rozhodne urobil správne rozhodnutie. Google Pixel 9 Pro XL z môjho pohľadu absolútne naplňuje predstavy o koncepčne premyslenej vlajkovej lodi, čo je trocha paradoxné, keďže z pohľadu série Pixel ide o telefón s rekordne veľkou obrazovkou a rovnako tak medzigeneračným skokom v rámci kapacity batérie – narážam na hlasnú časť populácie, ktorá si žiada skôr zmenšovanie displejov.

Začnime však tradične od dizajnu. Testovaná novinka vo mne svojou vizuálnou stránkou naštartovala chuť sa potmehúdsky usmievať a hneď vám vysvetlím aj prečo. Estetika oblých a vizuálne čistých línií sa v kombinácii s použitím prémiových materiálov snúbi do jedného očarujúceho celku – tento mobil vyzerá skutočne luxusne, nech už si ho zaobstaráte v akejkoľvek farbe. V momente čo ho však zoberiete do rúk a začnete si prezerať bližšie, razom vám mozog začne klásť otázky formátu: nedržal som už niečo takéto náhodou v ruke? Áno, Google Pixel 9 Pro svojím prevedením v mnohom pripomína konkurenčné jablko a držať tento mobil viac ako pár sekúnd znamená vstrebávanie Apple vibrácií.

Luxus ktorý nechcete zakrývať obalom

Klik pro zvětšení (Google Pixel 9 Pro XL - recenze)

Klik pro zvětšení (Google Pixel 9 Pro XL - recenze)

Klik pro zvětšení (Google Pixel 9 Pro XL - recenze)

Leštený rám s plochým akcentom sa krásne dopĺňa s výrazným zadným ostrovčekom foto modulu, ktorý v mnohom pripomína priezor tanku. S rozmermi 162,8 x 76,6 x 8,5mm a váhou 221 gramov sa XL verzia Pixel deviatky dá pochopiteľne označiť za síce objemnú, ale váhovo prijateľnú. Zariadenie ideálne padlo do mojej stredne veľkej dlane, a aj keď mi snáď týždeň trvalo zvyknúť si na atypicky umiestnený fyzický spínač pre zamknutie/odomknutie (neviem, koho napadlo ho dať nad ovládanie hlasitosti), celková úroveň komfortu a istoty počas držania doslova bozkávala strop – niečo ako hladina spodnej vody v mojej pivnici po nedávnych povodniach. Luxusne pôsobiace šasi ponúka certifikát odolnosti IP68, čo znamená, že sa s ním môžete ponoriť pod hladinu do hĺbky necelých dvoch metrov, a to po dobu tridsiatich minút. Obe strany zariadenia sú pokryté ochranným sklom Gorilla Glass Victus 2 s tým, že displej neobsahuje dodatočne žiadnu fóliu – preto by som prípadným majiteľom odporúčal si tam krátko po kúpe rýchlo nejakú namontovať, inak ich môžu prekvapiť nechcené mikroškrabance.

Spomínal som plejádu jediných fyzických spínačov, ktoré sa, aj keď v atypickom poradí, nachádzajú na pravej hrane, a teraz sa poďme pozrieť na spodok mobilu. Tam môžeme nájsť osamotenú zásuvku pre jednu SIM kartu. Obrazovku s veľkosťou 6,8 palca lemuje minimálny čierny rámik (88% pomer obrazovky voči telu). Jedná sa o LTPO OLED panel s rozlíšením 1344 x 2992 pxl, pomerom strán 20:9 a hustotou pixelov 486ppi. Displej ďalej v rámci obnovovacej frekvencie ponúka dnes už štandard vlajkových lodí, čiže 120Hz, ale rovnako tak maximálny jas 3 000 nitov. Šialená úroveň jasu, čo poviete? Vôbec nie je náhodou, že takéto hranice svietivosti v súčasnosti nedosahuje ani konkurenčný Samsung či už spomínané jabĺčko.

Perfektne fungujúca čítačka odtlačkov

Klik pro zvětšení (Google Pixel 9 Pro XL - recenze)

Klik pro zvětšení (Google Pixel 9 Pro XL - recenze)

Klik pro zvětšení (Google Pixel 9 Pro XL - recenze)

Kvality obrazovky ako takej nemám prečo ďalej riešiť, ostatne, v tomto ohľade a pri uvedených parametroch by ste len sotva mohli očakávať prípadné nedostatky. Poďme sa preto presunúť ku hodnoteniu výkonu a softvéru ako takého. Je úplne logické, že Google vo svojom vlastnom mobile automaticky ponúka Android čistý ako sklo, ale už menej očakávaní som osobne mal ohľadom využitia čipsetu Tensor G4. Práve tejto časti sa odborná verejnosť obávala najviac a z môjho pohľadu vlastne zbytočne. Tensor G4 je 4nm čip využívajúci 16GB RAM, ktorého najväčšou prednosťou ostáva nie len pomocná ruka zo strany AI, ale hlavne dokonalo odladené procesy spúšťania dôležitých úloh. Skutočne, osobne si nepamätám na recenzovanie iného smart telefónu, ktorý by s takou expresnou rýchlosťou dokázal reagovať na interakciu mojich prstov. Nech už som súčasne potreboval aktivovať dvadsať aplikácií, tento telefón ich bez váhania otváral a zase zatváral, ako tie klasické lietajúce dvere vo westernoch – bez akéhokoľvek oneskorenia. V tomto ohľade sa práve ukazuje sila firmy Google, ktorá dnes ponúka tie najviac využívané aplikácie naprieč takmer úplným portfóliom značiek, a preto presne vie, ako sa ideálne ladí užívateľské rozhranie. Na testovanom mobile som si mohol pokojne zrealizovať aj náročnú video postprodukciu a prípadne si nechať pomôcť od Gemini AI. Kto by však v rámci komunikácie s AI očakával plnú podporu lokálneho jazykového modelu, bude jemne sklamaný, v tomto smere má zariadenie stále veľké limity – časté halucinovanie, nepresné informácie a podobne.

7 rokov aktualizácií

Klik pro zvětšení (Google Pixel 9 Pro XL - recenze)

Ak to ešte z doterajšieho textu jasne nevytŕča, tak z mojej strany je vôbec najhrubším pilierom kvality mobilu Google Pixel 9 Pro XL jeho dizajn, konštrukčné spracovanie a dokonalá súhra softvéru s čipsetom. Ďalším významným pozitívom v poradí sa potom stáva kvalita samotných modulov a s nimi previazaných AI funkcií. Zadné trio obsahuje hlavný 50Mpx snímač doplnený o 48Mpx ultraširokouhlý modul a 48Mpx periskopický teleobjektív – pre doplnenie ešte uvediem, že na prednej strane sa nachádza selfie fotoaparát s 42Mpx (podpora PDAF). Ak by som chcel byť vyložene detailista, tak medzi ultraširokouhlým modusom v rámci makra a makro zábermi vytvorenými cez hlavný snímač je pri detailnom porovnávaní fotiek možné nájsť kvalitatívne rozdiely, avšak to je pre mnohých sotva relevantný dôvod na to, aby tento foto-mobil mohli zavrhnúť. To, čo totižto lezie z nových Pixel 9 Pro za snímky ašpiruje na titul najlepšej foto mašinky súčasnosti v rámci mobilov naprieč celým spektrom. Google nastavil postprodukciu tak, aby nezdeformoval pôvodnú auru fotiek a súčasne zachoval jej surové reálie. Zábery z hlavného snímaču, či už pri peknom alebo horšom osvetlení, vykazujú znaky absolútnej špičky a nebyť jemne nepresného zamerania portrétových momentiek, opäť by som suverénne hovoril o dokonalosti. Ďalšou dôležitou súčasťou výbavy testovanej vzorky sa stalo zbieranie video materiálov. Pixel 9 Pro vám umožňuje točiť maximálne 8K pri 30Fps, kedy sa softvér stíha zachovať správne počas ostrenia, udržovania stability a dokonca zachovania farebnej čistoty scény. Ide o konzistentnosť naprieč všetkými modusmi, či už ste tvorca amatér alebo profesionál požadujúci od svojho telefónu nadštandard.

Zábavná AI pri fotení

Klik pro zvětšení (Google Pixel 9 Pro XL - recenze)

Prepínanie medzi jednotlivými modusmi v rámci aplikácie fotoaparátu je rovnako hladké ako prepínanie medzi akýmikoľvek inými aplikáciami tretích strán. Zaujímavou a minimálne počas prvého zoznamovania sa s telefónom aj zábavnou funkciou je zapojenie AI do procesu dodatočnej úpravy fotiek – vďaka funkcii Add Me viete do jedného záberu dostať dve identické osoby. Popri Add Me je ale ešte o trošku zaujímavejšia parafráza na Sketch to Image od Samsungu, ktorá je v podaní najnovších Google telefónov vyložene majstrovským dielom – zoberiete si reálnu fotografiu a pomocou jednoduchého navádzania v rámci príkazov ju viete brutálne pozmeniť bez toho, aby to vo finále vyzeralo nerealisticky. Nechajme však šialené fotenie a nakrúcanie bizarných študentských filmov bokom, a poďme hodiť očkom po kvalite ozvučenia, respektíve výdrže batérie. Zvuk v tomto prípade zabezpečujú stereo reproduktory s pomerne slušnou basovou linkou, ktoré aj keď vytočíte vyložene na maximum, nezačnú vydávať žiadne skreslené pazvuky. Vo vnútri odolného šasi Pixel 9 Pro XL sa nachádza akumulátor s kapacitou 5 060mAh, ktorý vám dáva aj pri náročnom spôsobe používania viac ako jeden deň chodu, a to si k tomu pridajte možnosť dotankovať pod výkonom 37 W (káblovo) alebo 23 W (bezkáblovo). Tento telefón je schopný prehrávať vám video s maximálnymi zobrazovacími parametrami takmer desať hodín. Z nuly na maximum trvá následne dobitie pomocou káblu niečo málo cez hodinu a pätnásť minút. Výborné cifry na vlajkovú loď s tak veľkým displejom a súčasne výkonom.

Svieži vietor na scéne

Klik pro zvětšení (Google Pixel 9 Pro XL - recenze)

Osobne som nesmierne rád, že do už čoraz viac zatuchnutých vôd prémiových značiek telefónov (nie som si istý, či do tejto kategórie môžem zaradiť filozofiou aj na hlavu postavený Nothing) aktuálne takto významne prehovoril Google so svojím Pixel 9 Pro. Jedná sa suverénne o najsviežejšie spracovaný Android telefón súčasnosti, ktorý dokáže zaujať na všetkých frontoch. Nech už sa budeme rozprávať o nádhernom dizajne, nadštandardnom výkone, výbornej výdrži batérie, perfektnej foto/video predispozícii alebo rozumne a nápadito podaných AI funkciách – vo všetkom sa dané zariadenie pohybuje v zelených číslach. Uvidíme o rok, ako na tom bude jubilejná desiatka a či Google dokáže nadviazať na súčasný úspech značky Pixel ako takej, každopádne, ak ste v pozícii, že v súčasnosti uvažujete o kúpe dokonalej vlajkovej lode a nechcete vrážať peniaze do notoricky známych značiek, vyššie rozoberaný model môže byť pre vás tou správnou voľbou.



Za poskytnutie produktu na recenziu ďakujeme spoločnosti Google

Klik pro zvětšení (Google Pixel 9 Pro XL - recenze)


CGwillWin