Heavy Rain vývojářům prodělal hlavně kvůli bazarům

Heavy Rain vývojářům prodělal hlavně kvůli bazarům
14:50, 12.09.2011

Ač se to může zdát neuvěřitelné, Heavy Rain, skvělá adventura z loňského února, se svým autorům nevyplatila. Šéf Quantic Dream dokonce oznámil, že studio na celém projektu prodělalo pět až deset milionů euro, což v přepočtu činí nějakých 122,5 až 245 milionů korun. Může za to především jeden milion hráčů, kteří si hru zakoupili z druhé ruky a vývojářům tak de facto nezaplatili vůbec nic. "Bazarový prodej bych v současnosti označil za největší problém herního průmyslu," řekl de Fondaumiere.

Jako příklad bych uvedl naše Heavy Rain. V podstatě jsme do této chvíle prodali přibližně dva miliony kopií, ale podle informací ze systému trofejí víme, že naši hru koupilo a hrálo více než tři miliony lidí. Jednoduše řečeno tento "přebytečný" milion lidí hraje naši hru bez toho, aniž by nám dali jediný cent.

Ještě dříve, než však začnete psát nenávistné komentáře na adresu šéfa zmiňovaného vývojářského studia, de Fondaumiere se zároveň s touto kritikou bazarů snažil najít odpovědi i na obvyklé argumenty jejich zastánců - tedy pozdější prodávání nechtěných her a vysoká cena nových her. "Ano, znám ty argumenty, že lidé by si bez bazarů kupovali méně her, jelikož teď si nějakou koupí a pak ji zase prodají. Ale nemyslím si, že je to správný přístup, jelikož se tak pod sebou kopeme vlastní hrob," reagoval a upozornil, že vydavatelství mohou klidně přejít čistě na digitální distribuci, což by znamenalo konec kamenných obchodů a další problémy.

A že jsou hry příliš drahé? Já sám jsem vždycky tvrdil, že jsou až příliš drahé, takže je tu potenciální prostor k diskuzi. Tohle téma budeme muset probrat a zkusit najít cestu, jak zároveň dostatečně uspokojit zákazníky, obchody, vydavatele a vývojáře, ale aby se tento byznys stále vyplatil.

Klik pro zvětšení (Heavy Rain vývojářům prodělal hlavně kvůli bazarům)

DALŠÍ

CGwillWin