recenze
SW:Knights of The Old Republic II: The Sith Lords

SW:Knights of The Old Republic II: The Sith Lords
SW:Knights of The Old Republic II: The Sith Lords
00:00, 19.02.2006

Dámy a pánové je to tu. Už k nám z vesmíru letí další písmenka, která se za chvilku ztratí ve hvězdné dálce jediné co po nich zůstane je zase pár informací o pozadí děje, který za chvíli bude pokračovat. A nyní je to opravdu něco extra. Po tom co předvedl Kotor, se na eventuální pokračování těšil, snad opravdu každý kdo hru hrál, mě nevyjímaje. A co teprve, když bylo pokračování oficiálně oznámeno nebo když se objevil první artwork a screenshot, to byli dny plné rozjařené radosti a takřka extází davů. Ale jak už jsme několikrát psal, je to tady…

A příběh pokračuje…Klik pro zvětšení (SW:Knights of The Old Republic II: The Sith Lords)

Sotva příběh plný zvratů, nečekaných překvapení a mrtvých Sithů začal nabírat maximální obrátky, byla StarForge zničena a děj utnut. Následovala tradiční veselice, jako na konci všech dílů Hvězdných Válek. Bum…nyní jsme pět let po událostech z prvního dílu zase na palubě vesmírné lodě Ebon Hawk ovládajíc údržbářského droida T3-M4 (tutoriál). Ebon Hawk utrpěl hodně tvrdé zásahy díky palbě z obrovského křižníku neznámého původu a tak musí náš robot loď opravit a dostat se někam do bezpečí. Navíc jediný přeživší je jakýsi voják (naše postava) jinak je celá posádka mrtvá. Po ukončení opravy lodi se náš charakter (teď už opravdu charakter) probouzí na neznámém místě, kde to vypadá jako po rok trvající epidemii SARS. Nikde nikdo naživu, tedy až na dvě dušičky. Jedna z nich je pomatená slepá ženská a ve vězení je muž jménem Atton. Stanice je jinak kompletně prázdná, vlastně až na krvežíznivé roboty toužící po vašich vnitřnostech rozházených po stanici. Jako by to nestačilo, přiletí loď republiky, bohužel plná Sithů, kteří s vámi nemají zrovna pacifistické úmysly. Je nad slunce jasné, že se našim hrdinům podaří jen tak tak uniknout smrti, ale ani to se neobjede bez dalších problémů tentokráte na planetě Telos. Začíná tak o něco temnější příběh (než v jedničce) posledního člena řádu Jedi (i když se dozvíte, že není tak docela pravda), kterému jde po krku každý druhý člověk (i mimozemšťan(sakra to je tu závorek)), jelikož je na vás vypsaná tučná odměna, díky nejrozsáhlejší zločinecké organizace ve známém vesmíru. A pokud nehodlá skonat musí se postavit hrozbě čelem zastavit Sithy jednou provždy. Ačkoliv se tu nedočkáme neočekávaných zvratů velikostí dimenziovaných těm v jedničce, má příběh stále výbornou úroveň a tak vás nechci připravit o další střípky ze zajímavého děje. Snad jen to, že nakonec nezachraňujete jen sebe a své společníky, ale zase na vás leží osud celé galaxie, ale to je staré známé klišé.

Na své cestě napříč galaxií vás čeká návštěva několika různorodých planet, bohužel bez průvodce v ceně. Ale o to nejde, protože, když říkám různorodých, tak to tak také myslím a průvodce by vás jenom zdržoval. Jednotlivé planety se od sebe liší samozřejmě vzhledem, koncentrací různých druhů ufonů ale i třeba postojem k řádu Jedi. Celkově na vás čeká sedmice různých planet a jeden měsíc. Znovu uvidíte Dantooin a zbytky bývalé základny Jediů, taktéž je připravena druhá návštěv Korrobinu, bývalé Akademie Sithů. Zbytek světů je nový, ať jde o džungli na Dhunxu nebo neusínající pašerácký měsíc Naar Shadaar, pocit „to už tady bylo“ mít nebudete. Game-design je znovu parádně udělaný a herní lokace rozsekané na menší úseky jako tomu bylo v Kotoru. Tím se rapidně snížila HW náročnost i loadingovací doba, tudíž jsem měl zase jednou pocit, že můj počítač ještě do šrotu nepatří. Sice někdy načítáte mezi lokacemi častěji než by bylo nutné, ale to se stává jenom zřídka, protože i na tom game-designéři zapracovali a snažili se tomu předejít.

Tedy alespoň co se týče questů většinou vás čekají tak dva/tři loadingy k jednomu menšímu úkolu. Tím myslím samozřejmě postraní subqeusty, kterých je opravdu vrchovitá kopice. Avšak nebojte najdou si i o dost delší úkoly, kdy musíte létat i z jedné planety na druhou, i když to je spíše výsadou questů vztahujících se přímo k dějové linii. Nu když už jsem u úkolů patří se říct, že ačkoliv jich je hafo (něco přes padesát určitě), jsou i rozmanité a jak pátrám v paměti nenapadají mě dva podobné úkoly. Někdy k sobě musíte vrátit rozdělenou rodinu, jindy hledat důkazy o nevině důležité postavy atd. Potěšilo mě, že jsou tu puzzle a hádanky jako v minulém díle a tak je nutné využít svůj intelekt, třeba když plníte na Korribanu test Sithů, aby jste jako vzorný student dostali přístup do určité části akademie. A to samozřejmě není jediný možný příklad. Jednoduše questů je dost a budete se u jejich plnění bavit, což je v každém RPG poměrně důležité není-liž pravda???

Klik pro zvětšení (SW:Knights of The Old Republic II: The Sith Lords)Postavičky v příběhu…

Tou nejdůležitější jste samozřejmě vy. Kdo jiný může být důležitější než Jedi, který opustil řád, aby mohl chránit republiku v nejtvrdší válce??? No jak vidíte asi nikdo a samozřejmě v celé galaxii panuje mylná představa, že právě vy jste úplně ten nejposlednější Jedi. Zezačátku si vyberete jenom jeho profesy (Jedi Sentinel, Consular a Guardin) což je stará známá trojka bijec, kouzelník a něco mezi. Sice mě zklamalo, že hlavní charakter nemůže být cokoliv jiného než člověk, ale to není nic nad čím by se mělo truchlit dlouho. Navíc si to můžete vynahradit skrz bandu lidiček, kteří na vás v průběhu ničení Sithů nabalí. Zezačátku jsou k dispozici pouze slepá babča ovládající Sílu a vesmírný vlk Atton (prakticky to samé jako Carth a Bastila v jedničce) s těmi si sice užijete trochu srandy, protože Kreia má zafixováno, že Atton je naprostý idiot a imbecil a jak to bude dál je jasné:). Málem bych zapomněl na onoho Droida T3-M4, jež vás provázel už v první hře. No charakterů v partě je celkem deset, přičemž sehnat toho desátého je docela záhul. Není to nikdo jiný (nic jiného) než další starý známý v původní hry Assasin Droid HK-47. Musíte nejdříve sehnat všechny součástky pro jeho normální chod, ale kdo by nechtěl robota, co je nesmírně pyšný na své zabijácké protokoly a před každou věcí co vám poví, řekne oznámení typu Statement (sdělení) nebo Explanation (vysvětlení). Ale i on je nic proti „muži“ jménem Bao-Dur, patřícímu ke stejné rase jako Darth Maul ve Skryté hrozbě. Kromě tvrďáčkých růžků má rozsegmentovaný obličej a parádní ruku, která s tělem drží díky jakési technologii (někde to ve hře říkal, ale pamatujte si všechno). To všechno jsou klady jeho vzhledu, ale to nemluvím ani o machrovském jakoby nepřítomném hlase, kterým komentuje dění a navíc vám říká generále (na to bych si klidně zvyknul). Ke všemu mi trochu připomíná Minsca z BG, protože sebou tahá malého droida s krycím názvem Repote.

Jak jsem říkal postav, které mohou být ve vaší partě, je deset a všechny jsou propracovány do nejmenšího detailu. Každá má vlastní názory na různé situace, na jiné charaktery a i svojí minulost. Mandalore chce sjednotit mandalorianskou rasu a znovu táhnout slavnou válku proti republice, Mira má zase mrtvou celou rodinu atd. Aby jste se o všech postavách dozvěděli úplně všechno, připravte se na to, že jedno dohrání k tomu stačit nebude. Na rozpovídání si u nich musíte sehnat vliv (influence) a někdy se stane, že získáním vlivu u jedné postavy ho u druhého charakteru zase ztratíte. Plus to je někdy potřeba odvést onoho člověka na určité místo, aby potkal určitého člověka a zase se dozvíte něco navíc. Jednoduše paráda, ala Baldur’s Gate. Mimochodem i tady uvidíte Cartha a Bastilu, ale pouze na několik málo okamžiků, ale pro fandy minulé hry je to další chvíle blaha ..

Mimochodem občas se stane, že budete hrát i za jiného člena party než je hlavní hrdina, což není vždy zrovna med. Pokud všechno nej. vybavení dáváte jemu jen z něj děláte Ramba můžou být takové mise problém. Nejvíce si jich užijete na Naar Shadaar, ale není to jediná planetka. Mimochodem jednou se pod vaše velení dostane i remote

Klik pro zvětšení (SW:Knights of The Old Republic II: The Sith Lords)Klik pro zvětšení (SW:Knights of The Old Republic II: The Sith Lords)

Každý správný hrdina potřebuje svého protivníka a tak pro nás autoři vymysleli rovnou dva, abychom měli stále důvod za někým se hnát. První záporňák se jmenuje Darth Sion a s normálním člověkem by si ho spletl asi jenom málokdo. Nemá jedno oko, mluví kamenným hlasem a jeho tělo vypadá jako by prošlo pod kombajnem a pak spadlo to nezatuhnutého betonu. Jenom škoda, že ho nakonec musíte zabít, poněvadž je to sympaťák k pohledání. Druhý úhlavní nepřítel vypadá jako Nazgul se šaškovskou maskou a říká si Darth Nihilu. No říká také není ten správný výraz, protože místo mluvy používá jakésy nesrozumitelné pískání, kterému hrdina očividně rozumí. Mimochodem on vlastně není typický „zloun“. Nejde mu o peníze, nejde mu ani o moc dopředu ho žene hlad. Hlad po Síle, kterou musí mít. Jenže proti němu jdete vy…

Za koho budeme kopat…

Tedy vlastně oba dva jsou vaši nepřátelé, ale může to být bráno z různých úhlů. Autoři bez ostychu prohlašují, že je jich systém dobra/zla je naprosto maximálně promakaný. A mě nezbývá než jim dát za pravdu. Už v jedničce měla každá postava svůj ukazatel, zoosobňjící vaše chování ve hře. Když jste všechny problémy řešili bojem a nadávkami říkali vám spíš Sith než Jedi a naopak. V KotoR II je to rozvedeno ještě lépe. Nyní vaše akce neovlivňují pouze vás, ale i celou partu. Z Attona se stane úsečná zabijácká bestie, z Bao-Dura stroj vražící nepřátele jako na běžícím pásu a ještě jedna vychytávka. Vše je poznat i na vzhledu postavy. Pokud jste dobráci, je to jako by z vás sálala jakási aura, ale příznivci temné strany zase blednou v obličeji, až vypadají jako smrťák, který místo kosy přezbrojil na světlený meč v rudých barvách.

Je to možná zbytečné, ale krom toho že ovlivňujete postavy ve své družině, má vše vliv i na všechny okolo. Některé postavy se vám budou vyhýbat, jestliže nejste zrovna spořádaný hoch od Bobří řeky, ale některé questy dostanete také pouze, když jste arci-zloduch. Každý kdo viděl nějaký Star Wars film si určitě pamatuje nějakou repliku ohledně jednoduchosti padání k temné straně síly od mistra Yody. Světe div se ono to funguje i tady, stačí si párkrát zablbnout stylem: přesvědčit toho maníka aby se zabil nebo místo pomoci nemocnému ho bolesti zbavit světelným mečem a už si jedete pro titul satanovo dvojče. Tohle všechno je paráda, nebýt ještě jedné věci, která je ještě lepší. Když dosáhnete určité úrovně a dostanete se do pokročilejšího stádia hry, můžete si vybrat elitní povolání. Je jen na vás jestli to bude Jedi Watchman, Weaponmaster, Master/Sith Assasin, Marauder, Lord. Každá z těchto profesí vám umožní používat nové skilly či věci okolo Síly.

Změny od posledně…Klik pro zvětšení (SW:Knights of The Old Republic II: The Sith Lords)

Je pravda, že kromě děje a věcí okolo něj jsou změny spíše kosmetické a prostě nevalné, ale jsou tu. Začnete těmi o něco většími. V Hudu je to o pár kolonek více a dvě z nich patří právě oněm novinkám. První z nich je postoj, který určuje jestli je postava ořezávátko a nechá do sebe střílet, nebo se chová jako když jí chytne steč banzai a bez ostychů se vrhá do nemalých skupinek nepřátel. Druhou věcí jsou styly boje se světelným mečem. Někde jsem ve hře vyčetl, že jich je asi 14, já osobně jsem narazil asi na osm. A k čemu to vůbec je??? Mění to spoustu věcí, třeba forma Ataru se hodí v situacích, když na vás pálí ze všech stran a jste od střelců daleko. Nebo Schii Cho přijde vhod pokud jsou protivníci v přesile atd. Některé styly vás naučí určité postavy, některé získáte při výběru určitého povolání…

Pokud vás baví něco stavět a vyrábět, tady k tomu máte pár příležitostí. Čas od času najdete věci Components a Chemicals a buďto ve Worchbench nebo Laboratory je umožněno vytvářet nové předměty. Ve workbench si můžete sestavit další computer spikes, granáty zatímco v laboratoři zase protijedy nebo medpacky. Pokud máte komponent málo, můžete i valnou většinu věcí rozbít právě na komponenty a sestrojit si zase něco jiného. Já osobně preferuji lego…

Jak tak přemýšlím zase tolik dalších novinek už tu není. Byl pozměněn interface v inventáři, quest logu atd., který nyní je v decentnějších zelených barvách. Sice mi zpočátku dělala problém orientace, protože jsou tu věci trochu více namačkané na sebe, ale časem jsem si zvykl. Docela se hodí i možnost nastavení dvou setů zbraní, a můžete tak jednoduše měnit výzbroj během bitvy.

Trochu se zase pozměnil význam světelného meče. Jasně je to stále nejúčinnější a nejvíc cool zbraň ve hře a k tomu má speciální vlastnost, že s ním můžete rozbíjet silové pole (umí to i Bao-Dur jakoukoliv zbraní) a roztavit zámek skoro u všech dveří ve hře. Jenže vám bude docela dlouho trvat než se k nějakému takovému světelnému meči dostanete. První dostanete tak, že si najdete všechny možné součástky nebo když zabijete správného člověka, ale ani po jeho získání se jich po vesmíru nebudou válet stovky. Na rozdíl od jedničky, kde bylo přemečováno je tu těchto zbraní nedostatek, ale zase jsou chvíle s ním vzácnějš. Také přibily i nové barvy jako zelenkavá, bronzová (uvnitř žlutá tyč okolo červená záře…) nebo stříbrná.

Klik pro zvětšení (SW:Knights of The Old Republic II: The Sith Lords)Zbytek je vlastně totožný původním Kotor. Po dosažení nové úrovně dostáváte zase pár HP a FP (force points) navíc. Samozřejmě by to nebylo pořádné RPG kdyby tu nebyly vlastnosti jako Síla, Inteligence, Moudrost...ty si ze začátku rozdělíte a každou čtvrtou úroveň si zase můžete přihodit bodík k jedné z nich. Dále tu jsou dovednosti Computer Use, Repair, Persuade, které ovlivňují vaše úspěchy při některých situacích. Třeba investováním do persuade se slušně vyplatí, poněvadž použitím této schopnosti se můžete vyhnout spoustě bitek nebo ušetřit peníze za mýtné atd. Pak už jen featy, ty ovlivňují především bojové věci třeba kritický zásah, power attack a většina z nich se dá ještě upgradovat.A nakonec jako třešnička na dortu tu jsou ještě Force Powers (osobně tomu říkám kouzla), můžete posílat na nepřátele blesky, ovládat příšery nebo zrychlit své pohyby. Všechno tohle už tu bylo posledně, nyní je tu zase pár nových kouzel a featů navíc.

Bugy chyby a fatal errory…

Bohužel i Kotor má své mouchy. A dá se říci, že je jich dost. Převážně jde o bugy typu, že dveře nejdou otevřít nebo jimi můžete bez problému projít. Podobné je to i třeba s bednami. Stojíte, chcete vyrabovat bedýnku s majetkem nějakého občana, ale auha, máčknete a nic. Hmm tak kliknete na bednu ještě jednou a zase nic. Jediné co vám pomůže, je obíhat bedny a zkoušet ze kterého úhlu dostanete kýžené věci. Řeknete si maličkost, já jsme si to také myslel, když se mi to stalo poprvé, podruhé, podesáté…a navíc člověku, kterému bedna patří to zjevně nevadí.

Další chyby souvisí s AI. Já osobně jsem jich často využíval pro ulehčení hry, jenže některé spíš hru ženou do extrémní obtížnosti. Když se nepřátelé zasekávají za rohem tak toho můžete zneužít k vlastnímu uzdravení či nadopování bojovými drogami, je to chyba, kterou nemůžu přehlédnou, ale vadí mi podstatně méně ( navíc u RPG není AI zas tak důležitá), než problém, že vaše postavy bez zábran běží proti hromadě obraných věžiček. Nevadí, že máte zapnutý skript, aby postava neútočila. Rozhodnete se to tedy kormidlovat manuálně a postavu řídíte z průšvihu ven. Bohužel ostatní členové party to nevnímají a běží proti věžím dál. A tak se přepnete zase do jiného člena party, odvedete ho do bezpečí, jenže zbylí dva (i ten co jste ho odvedli jako prvního) znovu bezhlavě útočí.

Krom toho je tu ještě pár dalších chybek, ještě menšího významu než co jsme napsal výše. A mě osobně ani nebaví o nich psát takže tuhle kapitolku ukončíme…

Vesmírná Odyssea…Klik pro zvětšení (SW:Knights of The Old Republic II: The Sith Lords)

A jsme zase u grafiky. Kotor II znovu běží na enginu Odyssea od Bioware použitém už v prvním díle. Na tehdejší dobu se jednalo o úchvatně vypadající hru, ale už je to rok a něco, technologie pokročili a engine předvádí spíše věci lehce nadprůměrné. Většina exteriéru vypadá bezvadně, všude je tráva se hýbe, voda jako reálná, zato po přesunutí dovnitř zjistíte, že exteriéry trochu ztrácejí a hodně se opakují textury. Pokud hra nevypadá nejlépe na obyčejném obrázku v pohybu je to paráda. Souboje s kontaktními zbraněmi mají obdivuhodnou choreografii ala Matrix nebo filmové Star Wars (myslím nové díly:)). Pokud jde o rvačky beze zbraní, vypadá bitka jako vystřižené z Karate Kid, psotavy se kryjí před útoky, skáčou tři metry do vzduchu a rozdávají zabijácké rány. No navíc všichni víme, že RPG nejsou o nej grafice, i když potěší, to co hra nabízí je více než dostačující. Jenom mi trochu vadí nahrávací doba, kdy přejíždíte z herního enginu do renderovaných videosekvencí

Pokud existuje jedna věc, která je stejná u všech Star Wars her, je to kvalitní hudba a zvuky obecně. Na muzice se znovu trochu podílel R.Williams a je to znát. Zkušenosti tohoto hudebního mága se jen tak neztratí melodie hrající ve hře jsou samozřejmě příjemné na poslech, mají tendenci, aby jste si je pozpěvovali ve škole, ale jen tak se neohrají. Myslím si, že je netřeba téma hudby nějak dále omílat, jelikož jeho skladby a jejich kvalitu zná snad každý (po dohrání hry si jí můžete jen tak poslouchat v menu) Pochválit musím ještě podařený dabing, tedy u postav co mluví anglicky. Ufoni mluvící svým vlastním jazykem už tak povedení nejsou. Pozornější hráč si musí všimnout, že se přehrává několik samplů ufonské mluvy stále dokola. Ale to už si zase jenom hledám zbytečné vady…

The Last Jedi return…

A to nechci. Kotor II je jedna z mála her, která mě letos potěšila. Zase jsme prožil pocit štěstí, jaký má nekrofil v márnici, člověk co najde kufr plný peněz nebo SniperHell, když najde Boots of Haste. Na tuhle hru jsem čekal a jak je vidět, čekal jsem právem a jsem spokojen. Sice nepředvedla úplný vrchol, ale pobavila mě na více týden a to ještě můžu hrát dále za temnou stranu či obtížnost hard. Od původního Kotoru se toho sice tolik nezměnilo, jenže proč měnit něco co funguje že??? A tak mi nezbývá doporučit hru každému, kdo nemá nic vůči RPG a umí alespoň trochu obstojně anglicky, aby si hru patřičně užil…Nechť vás síla provází…

SKVĚLÉ
88%
CZECHGAMER
Perfektní hra, která splnila má očekávání a nedělá špatné jméno svému předchůci ani svým tvůrcům. Rozuzlení příběhu určitě stojí za noci u kompu tak nevaž se a odvaž se...

CGwillWin