recenze
LEGO Star Wars - kostičky útočí!

LEGO Star Wars - kostičky útočí!
LEGO Star Wars - kostičky útočí!
00:00, 19.02.2006

Máte rádi LEGO, nebo jste ho alespoň rádi měli? Máte rádi Star Wars? Pak je akční adventura LEGO Star Wars právě pro vás! Možná jste si již podle screenshotů udělali názor, že LEGO Star Wars vypadá a je až příliš dětské, to vás ale musím vyvést z omylu, protože tahle hra jen k dětem rozhodně nepatří. S chutí si ji zahrají i vaši rodiče nebo sourozenci. A když už jsme u těch rodičů, je třeba zmínit, že i na ně dokonce tvůrci mysleli. V manuálu totiž najdete sekci: „Pomoc pro rodiče“, jejíž název snad mluví za vše. Pokud tedy vašim rodičům s nadšením říkáte jak si hezky zapaříte a oni na to: „Vždyť já nevím jak se to hraje!“, můžete jim s klidem říct, že v manuálu najdou návod pro úplné začátečníky. Tam samozřejmě nenajdete jen tipy pro rodiče, ale i užitečnější a pokročilejší rady. Manuál je dokonce i barevný, což se rozhodně bude dětem líbit, ale pro mě je třeba nepochopitelné, že u jiných her co jsem si koupil jsem ho měl jen černobílý... (A byly od stejného distributora, tedy Cenegy.)

Copak za LEGO paňáky zde najdeme?

Klik pro zvětšení (LEGO Star Wars - kostičky útočí!)

Marr3wk_23-05-2005-19-47-13_1.jpgDexterova kantýna plná vesmírných dobrot. :)
Vrhněme se ale na samotnou hru, který je rozhodně zajímavější než manuál. Celou hru budete ovládat jednu lego postavičku, ale většinou je k dispozici minimálně ještě jeden parťák, mezi kterým budete moci libovolně přepínat. Tím se můžete dostat třeba do určitých oblastí a do těch obvykle i musíte. Uvítáte tedy rozhodně droidy R2-D2 a C3PO a jejich odnože, ti totiž otevírají většinu dveří. Postav je ve hře LEGO Star Wars opravdu požehnaně. Najdete zde variace Obi-Wana Kenobiho ze všech epizod, stejně tak Anakina, mistr Yoda, dále spousta droidů jako jsou již zmiňovaní R2-D2 a C3PO, nepřátelští droidy, droideky, Wookiové, klonový vojáci a ještě spousta dalších jako Darth Maul, generál Grievous a třeba kancléř Palpatin. Prostě jich je strašně moc, celkem 56 (!), a chvíli vám bude trvat než je všechny odemknete.

Kampaň

Hra má samozřejmě kampaň, kterou budete postupně procházet. Výhoda hry je v tom, že si zahrajete celou úvodní trilogii, tudíž epizodu 1, 2 a Klik pro zvětšení (LEGO Star Wars - kostičky útočí!)

Marr3wk_23-05-2005-19-47-13_2.jpgZárodky klonů v LEGO SW vypadají opravdu "ujetě".
dokonce i 3, která právě dorazila do kin. Během této kampaně budete procházet misemi, které samozřejmě vycházejí z filmů a musím uznat že se povedly. V epizodě 1 tedy navštívíte loď obchodní federace, palác na Naboo a také si zazávodíte v roli malého Anakina. V epizodě 2 se podíváte na deštivé Kamino, kde objevíte armádu klonů a svedete souboj s námezdním lovcem Jango Fettem. Dále svedete obrovskou bitku Jediů na Geonosisu. No a ve veleočekávané epizodě 3 si zahrajete mimojiné závěrečný souboj Anakin vs. Obi-Wan. Více k misím snad netřeba dodávat, protože jde prostě o scény z filmů, které jste doufám všichni viděli. Všechny mise jsou samozřejmě plně lineární, protože tvůrci si nemohli vlastně ani trochu dovolit odbočit. Naštěstí to ale díky zábavnosti tolik nevadí vůbec se na tvůrce nezlobím. Jak by to vypadalo kdyby Qui-Gon Jinn přežil a stal se třeba místo Anakina žákem Dartha Sidiouse.

Dexterova kantýna plná vesmírných dobrot

No, s těmi dobrotami jsem si to sice vymyslel, ale jinak Dexterova kantýna ve hře opravdu je, a je to nejdůležitější místnost. Právě tam nakupujete bonusy, postavy apod. Ale hlavně se pomocí několika dveří dostáváte do misí. Každá epizoda má své vlastní dveře, ve kterých jsou další dveře a ty vedou do samotných misí. Také v kantýně pobíhají postavy, které jste si již koupily. Neútočí na vás ale ani když jde o nepřátele (myšleno v příběhu).

Use the Force!

Co mě velice potěšilo, byla míra interaktivity prostředí. Se spoustou věcí lze totiž něco dělat. A to hlavně pomocí Síly. Díky ní třeba hýbáte různými páčkami, uvádíte věci do pohybu, odhazujete nepřátele a hlavně používáte k postupu. Tak třeba, máte před sebou propast a vedle sebe hromadu kostek. Co uděláte? No přece použijete všemocnou Sílu a z hromady kostek je najednou most! Jak užitečné že! Nejen na to lze ale Sílu použít. Například na Kashyyku, domovu Wookiů, se nachází spousta LEGO rostlinek. Hle! Nešla by na ně použít Síla? Samozřejmě! Stačí chvilka působení, rostlinka se roztřese, za chvíli se rozpadne a vám vypadnou LEGO penízky (o těch později). I v Dexterově kantýně je spousta interaktivních předmětů na které lze užít Sílu a vypadnou vám z nich LEGO prachy. Nejen Silou je ale LEGO paňák živ a proto některé postavy dostali do vínku ještě nějaké speciální schopnosti. Postavy s blasterem se mohou na určitých označených místech pomocí háku „vystřelit“ a dosáhnout tím míst kam třeba ostatní postavy nemohou. Velmi dobrou speciální schopnost má Jar Jar Binks. Ona ani není tak speciální, ale přesto velice užitečná. Jde o superskoky. Díky nim se můžete dostat výše a tam sesbírat nějaké tajné bonusy.



Klik pro zvětšení (LEGO Star Wars - kostičky útočí!)
Marr3wk_23-05-2005-19-47-13_3.jpgDiskotéka na Kaminu je jeden z bonusů.
Klik pro zvětšení (LEGO Star Wars - kostičky útočí!)
Marr3wk_23-05-2005-19-47-13_4.jpgJen počkej droide, já tě dostanu!

I v LEGU se vše točí okolo peněz...

... a o LEGO Star Wars platí to samé. Ze všech možných předmětů vám totiž budou vypadávat hromady peněz různých barev. Můžou být stříbrné (10 bodů), zlaté (100 bodů) a modré (1000 bodů). Rozhodně je všechny nenechávejte jen tak ležet a hlavně ty modré a zlaté pilně sbírejte. Bude se vám to hodit na nákup spousty bonusů a postav a ty nejsou nijak levné.

Bonusů až nad hlavu!

Musím říct, že LEGO Star Wars mě až krutě překvapilo o tom, co si myslí pod pojmem bonus. Až doteď jsem si myslel, že bonus u hry znamená nějakou tu bonusovou úroveň či zbraň anebo oboje, ale to, že hra bude na bonusech defakto celá založená, jsem opravdu nečekal. A právě tohle je případ LEGO Star Wars. Bonusy až na půdu. Začněme sudy. Ty se nacházejí ve všech úrovních na všech možných místech a k některým se dostanete pouze v módu volné hry, ve kterém si můžete znovu projít již splněnou misi, ale máte tu výhodu, Klik pro zvětšení (LEGO Star Wars - kostičky útočí!)

Marr3wk_23-05-2005-19-47-13_5.jpgZde vydíte výhody karet od nVidie (ten pruh za mečem).
že ač je to nelogické, můžete si vcelku libovolně přepínat mezi již odemknutými postavami. Obvykle je dobré přepnout na Jar Jara, který má extra skoky. V tom obvykle vězí tajemství nedostupných sudů. Ještě jsem ale nenapsal, k čemu ty sudy vlastně jsou. Příznivce tekutého chmelu asi moc nepotěším, protože sudy s Plzní či Kozlem dvanáctkou to opravdu nejsou. Každý sud obsahuje díl jednoho vehiklu, které se postupně staví na parkovišti před Dexterovou kantýnou. Můžete si tak vytvořit třeba klonovou loď nebo AT-TE (to je takový „tank“ z epizody 2, bitvy na Geonosisu). Bonusy ale nevězí jen v sudech, ale i v postavách, různých ptákovinkách a dokonce i celých úrovních. Za naspořené penízky si tak můžete koupit třeba různé hrdiny a režimu volné hry si udělat nelogické souboje typu Darth Maul vs. Darth Maul, generál Grievous vs. Generál Grievous nebo dokonce do závěrečného souboje Anakina a Obi-Wana dosadit proti Anakinovi jeho samého či jeho mladší verzi. :) Další bonusem je věc, které se říká Jedi Status. Toho dosáhnete pokud v misi nasbíráte hodně penízků. Pokud ho již jednou dosáhnete, nemůžete ho ztratit, i kdyby vám na konci zůstal jen jeden stříbrňák. Za každý tenhle status získáte jeden díl ultra bonusového vozidla.

I humor by se zde našel!

LEGO Star Wars ale skýtá nejen zábavu v akci, ale i při sledování filmečků uvádějících vás do děje. I když postavičky nemluví a přímo ve hře i ve videích nenajdete jediný dialog, postavičky vám díky výrazům ve tváří stejně dokáží říct co si myslí a hlavně ve videosekvencích vás dokáží i rozesmát a to se cení.

Délka hry...

Délka hry bývá nejdiskutovanější částí snad každé recenze a všichni víme, že se postupem času dost snižuje a to nejen u akcí a stříleček, ale pomalu i u strategií a RPG-ček. Délka LEGO Star Wars také bohužel není nijak úchvatná. Já osobně jsem hru dohrál za 7 hodin s tím, že jsem se docela dost zabýval sbíráním penízků a pokud možno i sudů. Průměrný hráč tedy hru dohraje tak za 5 – 8 hodin, podle toho jak moc se při prvním hraním bude zabývat sbíráním peněz a bonusů. Ale právě kvůli tomu, že je ve hře spousta bonusů a kupodivu je i motivace je sbírat, se můžete do misí vrátit buď kvůli tomu abyste se s jinou postavou dostaly na místa kam jste normálně nemohli, anebo si ji prostě jen tak zahrajete znova abyste získaly peníze na nákup nové postavy apod. Díky tomu se může délka hraní klidně až zdvojnásobit na slušných 10-13 hodin, což je dnes vlastně takový standard.

Smrt aneb dobře či špatně?

Klik pro zvětšení (LEGO Star Wars - kostičky útočí!)

Marr3wk_23-05-2005-19-47-13_6.jpgGenerál Grievous a jeho čtyři meče.
Smrt je v LEGO Star Wars řešena celkem zajímavě a vzhledem k tomu že je hra určena převážně dětem (což vlastně ani není pravda) i celkem dobře. Vaše postava má 4 životy, ty lze ale doplňovat srdíčky, které vypadávají v hojném počtu z nepřátel. Kdyby se ale přeci jenom stalo, že umřete, nic se neděje. Za chvíli se respawnujete a jedete dál. Jediným postihem ztráta peněz. I to se dá ale obelstít, protože vy o ty peníze vlastně nepřijdete. Ony vám totiž jen vypadnou z kapsy a pokud jste dostatečně rychlí, můžete je po obživení ještě stihnout posbírat, doporučuji se nejdřív vrhnout na modrý penízek, který má jak už jsem psal největší hodnotu a jeho ztráta by vás mrzela nejvíce.

V souvislosti se smrtí ještě zmíním obtížnost hry, která je abych pravdu řekl dost nevyvážená. Na jednu stranu, normální příběhové mise kde v roli hrdinů mácháte světelnými meči apod., je to dost jednoduchá záležitost, ale jakmile přijdou mise, kterými se autoři pokusili zpestřit hru, pocítíte správný význam slova frustrace a dokonce si dovoluji tvrdit že méně odolní jedinci mohou dostat mrtvici. (No dobře, to je trochu přehnané, ale co je to frustrace poznáte určitě.) Například typickým příkladem je skákání po plošinkách v závěrečné misi třetí epizody (souboj Anakina a Obi-Wana), kde si nemůžete dovolit šlápnout vedle, protože je tam jaksi láva. Přiznávám že jsem to nakonec dokázal a ani to tak dlouho netrvalo, ale ta frustrace!

Bugy & chyby

Bohužel ani LEGO není všemocné a nevyhnulo se nějakým těm broukům. Naštěstí jich ale opravdu moc není tak nepropadejte panice. Jde spíše o chyby, které autoři mohli klidně odstranit a ani by to nebolelo. Jde o to, že při prvním spuštění jsem si nastavil své ovládání, ale při druhém jsem zjistil že si ho hra nepamatuje. Naštěstí již ale bylo po třetím a dalších spuštění již vše v pohodě. A druhou chybou bylo, že se mi občas restartovalo nastavení rozlišení na pravěkých 640x480. To se ale díkybohu nestávalo často, takže to je v pohodě.

Grafika, zvuky a ti ostatní...

Klik pro zvětšení (LEGO Star Wars - kostičky útočí!)

Marr3wk_23-05-2005-19-47-13_7.jpgObi-wan a Anakin v jednom ze závěrečných střetů.
Ač vám možný grafika připadá dětská, doopravdy je docela roztomilá a prostě si ji určitě zamilujete. Detailní sice moc není, ale komu by to u LEGA vadilo. Velice pěkné jsou ovšem postavičky. Ty sice také detaily zrovna neoplývají, ale jsou skvěle rozanimované a je radost se na ně dívat. Stejně tak je docela zajímavá strategie tvůrců v tom, že si všechny efekty vychutnají pouze majitelé grafickách karet od nVidie. Ti mají totiž lepší efekty světelných mečů. Zvuky jsou klasické Star Warsovské, takže si není na co stěžovat.

A zazvonil zvonec, recenze je konec...

LEGO Star Wars se stalo velmi příjemným překvapením letošního roku i přesto, že snad všichni si zpočátku mysleli že to bude zase nějaká blbost. Ti se ale můžou jít hezky zahrabat, protože LEGO Star Wars to všem natřelo a ukázalo, že žánr Star Wars ani LEGA ještě nevymřel. Vzhledem k přijatelné ceně tuto hru vřele doporučuji. (Hlavně v multiplayeru, kdy si můžete zahrát s kamarádem na jednom PC.)

SKVĚLÉ
83%
CZECHGAMER
Skvělá zábava opravdu pro každého.

CGwillWin