recenze
Ratchet & Clank Trilogy - PS3 recenze

Ratchet & Clank Trilogy - PS3 recenze
Ratchet & Clank Trilogy - PS3 recenze
14:17, 09.08.2012

Na konzoli Playstation 2 se objevilo spousty a spousty herních ikon, ale jen některé se dokázali svojí oblíbeností probojovat až k nynější generaci Playstationu, byť se jedná o předělávky do vysokého rozlišení. V žánru plošinových her tu máme Slye Coopera, novějšího Jaka and Daxtera a nyní i Ratcheta a Clanka, kteří na PS3 doputovali v červnu tohoto roku. Pokud jste tedy vynechali všechny tři originální díly z konzole PS2, ostatně stejně jako já, a hráli jste pouze Future sérii z PS3, máte se na co těšit. Zde totiž neplatí, co je novější, to je lepší. V případě Ratcheta a Clanka je to právě naopak.

Jak asi tušíte, v balení Ratchet & Clank Trilogy se nachází tři originální díly, bez jakýchkoli odbočkových epizod. Všechen materiál je stejně tak převeden do vysokého rozlišení s podporou stereoskopického 3D, což určitě ocení majitelé 3D televizí, kteří v dnešní době zažívají žně. O třech trofejových listech snad ani netřeba mluvit. Co je ovšem úplnou novinkou mezi HD kolekcemi je fakt, že třetí díl obsahuje multiplayer v celkem povedené podobě. Pojďme si ale prvně říct něco o hrách jako takových.

Ratchet & Clank

Historicky první díl této povedené série vyšel hned po tom, co vývojáři z Insomniac Games pověsili fialového dráčka Spyra na hřebík (bez jakéhokoli dvojsmyslu). Kdo by navíc čekal, že další série od těchto zručných vývojářů bude mít takový úspěch, že snad ve všech ohledech předčí jejich ikonu z prvního Playstationu a vydrží i další generaci navíc, i když s novou pod sérii.

Klik pro zvětšení (Ratchet & Clank Trilogy - PS3 recenze)Klik pro zvětšení (Ratchet & Clank Trilogy - PS3 recenze)

Stejně jako ve všech dílech, i ten první se nese ve znamení záchrany galaxie dvojící Ratcheta a Clanka. Do cesty se jím totiž postaví hlavní záporák Chairman Drek, plánující postavit svojí vlastní planetu poskládanou z desítek dalších. S naším duem se ale hlavně zkříží i po celou sérii známý superhrdina Captain Qwark, který kvůli jeho upadající slávě musí udělat několik radikálních kroků.

Co je na této sérii snad nejznámější, jsou zbraně a jejich vysoká úprava, včetně výběru z řad různých obleků a pomůcek. Tento díl se ovšem nese ve znamení absence většiny těchto vychytávek, a i když zbraně lze „vylepšit“ nálezem její zlaté kopie, není to nic v porovnání s dalšími díly. Celá tato customizace se nese až v duchu dvojky a dále.

Za celou hru se také dostaneme do různých zákoutí galaxie, kde si vývojáři jednoznačně vyhráli s veškerým prostředím, s minihrami a level designem, jako takovým. Také se nám zpřístupní jeden povedený závod, za jehož výhru dostaneme určitý počet šroubů. Ty v této sérii fungují jako univerzální platidlo, za které si můžeme pořídit vše, co nám hra nabídne na odkup. V tomto případě je to už zmíněná velká škála různých zbraní. Šrouby lze navíc sbírat prakticky kdekoliv, padají totiž jak z nepřátel, tak i z okolních, volně zničitelných předmětů.

Klik pro zvětšení (Ratchet & Clank Trilogy - PS3 recenze)

Ratchet & Clank 2: Locked and Loaded

Ratchet and Clank měl úspěch.Úspěch takový, že Insomniac Games mohl začít kutit jeho nástupce, který sice není tak rozdílový jako třeba Jak 2 oproti svému prvnímu dílu, i přesto se vývojářům z tohoto talentovaného studia povedlo opravdu skvělé dílo, na které bude většina vzpomínat jako na jeden z nejlepších dílů této značky vůbec. I přesto se ovšem jedná o tak zvaný evoluční díl, revoluce se bohužel nekoná.

Už první díl byl známý svojí vysokou rozlohou a možností výběru cesty. V podání tohoto pokračování je však veškerý tento výběr mnohem rozmanitější, Ratchet se naučil používat pár nových hraček a Clank se dá už nazvat takřka samostatnou postavou. Párkrát si totiž zahrajeme i za něj s malou pomocí jeho malých kamarádů.

Co se týče právě zbraňového arzenálu, ten naopak zažil menší revoluci. Dočkáme se jak nových a originálních kousků, tak i těch starších, které postihla jen menší vzhledová úprava. Co je ovšem nejdůležitější je integrace upgradů, které se automaticky přičtou po určitém počtu zabití nepřátel. Zbraň je poté mnohem účinnější, vejde se do ní více munice a vypadá lépe, než její předešlá verze. Pár krát za hru se také vyskytne možnost koupit si nový oblek, který například redukuje zranění. Přesně toto nám chybělo v původním Ratchetovi!

Klik pro zvětšení (Ratchet & Clank Trilogy - PS3 recenze)Klik pro zvětšení (Ratchet & Clank Trilogy - PS3 recenze)

Jednou za čas se při létání z planety na planetu dostaneme do různých vesmírných bitev, které spočívají v rozhlehlých vlnách v rozlehlém a zároveň i uzavřeném vesmíru. Dojde i na „mariovské“ sekvence, kdy se dostaneme na miniaturní planetu, ve které se můžeme volně pohybovat. Většinou z důvodu vyplnění nějaké mezery v příběhu. Ratchet se také zapíše do pár turnajů, které se dají přirovnat ke hrám s gladiátory. Za jednotlivé výhry poté opět obdržíte určitý počet šroubků.

Ratchet & Clank 3: Up Your Arsenal

Poslední díl původní trilogie z Playstation 2 měl být původně tím největším dobrodružstvím, jaké jsme v této sérii zažili. A je to pravda. I když se opět vrací ono omílané klišé se záchranou galaxie a hra se v podstatě vylepšila jen v drobnostech, tento díl se zasloužil podle mě jako ten nejzdařilejší ze všech.

Klik pro zvětšení (Ratchet & Clank Trilogy - PS3 recenze)Klik pro zvětšení (Ratchet & Clank Trilogy - PS3 recenze)

Zábavnostně se jedná o stejnou hru jako zbytek jeho předchůdců. Stále je to ta stejná, skoro dokonalá hratelnost, která mě mimo jiné mnohem více oslovila, jak ta, u jeho přátel z Naughty Dogu. Samozřejmě je tu plno nových miniher a také se tu objevuje Dr. Nefarious, jakožto hlavní záporák s nevyřízenými účty s Captainem Qwarkem. Ratchet má už tentokrát i svojí základnu na jedné vesmírné lodi, což superhrdina jako on určitě ocení.

Šroubky a matičky padají stejně jako v minulých dílech, v tomto konečném díle si za ně ovšem pořídíte mnohem více než v obou dvou minulých dílech dohromady. Jak už jsem řekl, je to nejzdařilejší díl celé série a obsahově vyjde na několik desítek hodin, než celou hru finálně zkompletujete. A jako třešnička na celém tomto skvělém a sladkém dortu tu je také multiplayer v podobě novo-starého klání s pár typy her. Je to sice spíše do počtu, než aby byla hra po internetu hlavní složkou tohoto dílu, i přesto vám prodlouží herní dobu skvělou zábavou s přáteli. V nabídce jsou tři základní módy, a to klasický Deathmatch, Siege a Capture the Flag. Novo-starý multiplayer je to hlavně proto, že tento bonus byl i v původní verzi na PS2. Hraní po internetu však na této konzoli moc nejelo a někteří měli více komplikací než užitku. A kdy je lepší čas ukázat lidem o co přišli, než v této HD kolekci, kde celé internetové dění běží přes Playstation Network, že?

Klik pro zvětšení (Ratchet & Clank Trilogy - PS3 recenze)

Duo Ratchet a Clank je tu do dnes. Série Future, která se objevila v roce 2007 na konzoli Playstation 3 už ale také skončila a nyní už Sony vydává jen různé odbočky, jako například poslední All 4 One, anebo ještě doposud nevydaný Q-Force, plánován na konec tohoto roku. Je to určitě škoda, tato série má co nabídnout a to se nejlépe ukáže jen v dalším velkém dobrodružství, podobném těmto třem dílům, nebo alespoň sérii Future. Prozatím si alespoň zavzpomínejte na staré dobré časy nebo alespoň doplňte herní vzdělání touto skvělou sérii, za kterou by byl hřích nedat těch pár stovek, co tato kolekce stojí.

SUPER
93%
CZECHGAMER
Stejně jako u Jaka a Daxtera se jedná o prvotřídní zábavu za pár stovek, která vám vydrží na opravdu hodně dlouho. Ratchet s Clankem jednoduše nikdy nebyli v lepší formě a asi už ani nebudou.

CGwillWin