speciál
BLACK (PS2)

BLACK (PS2)
BLACK (PS2)
00:00, 06.03.2006

Black. Černo. Jak jednoduchý název pro tak nejednoduchou hru. Slyšeli jste o ní někdy? Myslím že ano. Kde o ní psali, superlativy nešetřili - této hře bylo věnováno tolik pozornosti, Klik pro zvětšení (BLACK (PS2))

Ash_06-03-2006-23-29-27_08.jpgZbraně v hlavní roli
že to až hezké nebylo. Ihned z kraje článku si však ale můžeme říct, že všechny naděje do ní vkládané nebyly zbytečné a že se nám opravdu do rukou dostala špičková záležitost, kvetoucí až v posledních letech životnosti současného hardwaru, kterým je v tomto případě konzole PlayStation 2. Rozhodně se jedná o další z jeho killer titulů, kvůli kterým stojí za to do ní jít. Nejprve si něco řekneme o historii této konzolové FPS od vývojářského týmu, který má na svědomí kromě geniální série Burnout také jednu z nejcennějších věcí mezi vývojáři – grafické rozhraní s názvem Render Ware, jehož logo jsme mohli spatřit například u Grand Theft Auta (od třetího dílu výše), ale také Pro Evolution Soccer se na jeho funkce spoléhal. Burnout díky Render Ware vypadal naprosto nepřekonatelně, grafika byla svižná jako štika a také nebylo nouze o akční, bombastickou a adrenalinem prosycenou akci.

Black je tu

Firma Criterion udělala v roce 2001 závodní hru, která sice měla chyb jak maku, ovšem to hratelnost nemohlo položit na kolena. Ihned po dokončení se vrhla na hru Black a s Burnoutem to vypadalo v té chvíli zle. Pak se zřejmě někdo chytrý zamyslel a pozor, Burnout 2 byl na světě. Zde už se jednalo o naprosto špičkovou hru. Následně po roce přichází na pulty prodejen další hra z již zavedené závodní série, tentokráte s podtitulem Takedown. Nejspíš si říkáte, co to tady meleme o závodech, když recenzujeme FPS. Odpověď je přece jasná jako facka, Black udělali ti samí lidi jako Burnout, takže když v Burnoutu jsou v hlavní roli nabušené auťáky, výbuchy,Klik pro zvětšení (BLACK (PS2)) akce a destrukce a to vše zabalené v grafice budoucnosti, je jasné, že v Blacku jsou v hlavní roli zbraně, skvělé PS3 výbuchy, TOTÁLNÍ akce a TOTÁLNÍ destrukce, to vše v mnohem vylepšené grafice Burnoutu a s doprovodem naprosto ohlušujících zvuků. Zdají se vám pojmy jako totální akce a totální destrukce lehce přitažené za vlasy? Tak si zkuste v reálu hodit granát do spodních oken polorozbořeného panelového domu. Co se stane? Omračující výbuch roztříští všechny okna na baráku a oheň vyšlehne z vyšších pater rychlostí blesku v rámci tlakové vlny. Ano, hádáte správně, přesně tohle se děje v Blacku. Ono psát klidný text na tuto hru je celkem těžké, když v ní se nezastavíte ani na sekundu, abyste si prohlídli krásné exteriéry a bohužel i trochu chabé interiéry. První level se odehrává ve městě a už tady poznáte hlavní devizy hry, tohle dílko si zkrátka na nic nehraje, nesnaží se vás postupně navnazovat postupným spouštěním atrakcí, jako je to v drtivé většině ostatních her. Ne, tady se na vás vše svalí v jednom okamžiku, po prvních deseti sekundách si připadáte jako součást nějakého drahého akčního filmu. Po dalších deseti sekundách hraní se podíváte na nějaký dům, představíte si, jak by bylo krásné, kdybyste mohli v tomto domě bydlet, jaká idylka by to byla… Prásk! Půlka baráku v hajzlu.

Klik pro zvětšení (BLACK (PS2))
Ash_06-03-2006-23-29-27_03.jpgJedna z těch obyčejnějších řežeb
Klik pro zvětšení (BLACK (PS2))
Ash_06-03-2006-23-29-27_04.jpgGrafici a engine programmeři nelenili

Grafika

Paráda, říkáte si, stejně by to taková idylka nebyla. Když tu najednou prásk, prásk, PRÁSK! Už ani nevíte kde to bouchá, hlavně že jste se schovali za vrak auta, kde by snad mohlo být na chvíli bezpečno… Jenže chyba lávky. Ještě nevíte, že skoro všechno ve hře vybuchuje. Stačí dvě tři dobře mířené rány na malinký červený sud a spatříte peklo, kterému by SatanKlik pro zvětšení (BLACK (PS2)) záviděl. V dalších úrovních narazíte na obrovské barely, jejichž odstřelení nezpůsobí až takovou hrůzu, jako miny, které jsou na zemi vedle nich. Stačí střelit do jedné a můžete se těšit na dlouhý ohňostroj, který téměř určitě totálně zdeptá ty maníky, kteří se okolo potulovali a snažili se vás trefit. Každé auto, každý sud, skoro každá krabice ve hře naprosto bombasticky vybuchuje. Výbuchy se zpracováním rovnají tomu, co jste mohli spatřit v PS3 upoutávce na Killzone 2. S jistotou zde můžu prohlásit, že tyto výbuchy jsou ty nejlepší, co můžete na PlayStation 2 spatřit. Stejně jako zpracování explozí a kouře z nich je na tom vše ostatní. Co se totiž grafiky zde obecně týče, ve hrách na PS2 nemá konkurenci. Ať už jde o nasvětlení daných lokací, či super detailní textury. Při vší míře detailnosti a kvalitě grafiky nedojde ani k náznaku byť jen sebemenšího škubnutí obrazu. Kvalitu grafiky můžete posoudit na obrázcích, které jsou rozmístěny kolem textu a musím vás upozornit, že ani jeden z nich nelže. Tak bombasticky totiž tahle hra vypadá i v reálu.

Level design & video

Opravdový obdiv si také zaslouží level design, zde se autoři také vytáhli. Každých pár metrů vidíte palety, za které se můžete schovat, ovšem nějak moc se na ně nespoléhejte. Vašim nepřátelům stačí jeden zásobník a máte po úkrytu. Asi vás zajímá, do jakých lokací se průběhem hraní dostanete. Po akcí prosyceném městě vás čeká relativně klidný les (relativně klidný jen tak do půlky, jelikož jakmile se dostanete k hranicím, které musíte překročit, o akci a výbuchy nouze nebude), po lese se projdete hřbitovem, který po vaší návštěvě moc hřbitov připomínat nebude a hra má připraveno několik dalších lokací, jako je vrakoviště a nebo smetiště. A skladům se Klik pro zvětšení (BLACK (PS2))

Ash_06-03-2006-23-29-27_07.jpgPřikládat je potřeba
taky nevyhnete. Misí je celkem osm, takže čekejte deset rozmanitých lokací, které budou ještě hodně dlouho po vaší návštěvě cítit střelným prachem. V každé takovéto lokaci jsou skryty lékárničky a podobné harampádí, které můžete používat jak je libo, stejně jako granáty, kterých se na každém kroku válí hromada. Do každé nové mise vás uvede hrané video s živými herci. V těch uvidíte vojáka Kellara, jak sedí u výslechového stolu a baví se s mužem naproti. Kellar má na rukou a nohou řetězy, což znamená, že se někde stala chyba a byl zatčen. Vy s hraním začínáte čtyři dny před těmito událostmi a postupně se dopracováváte k tomu, kde se ona chyba stala. Tu potom uvidíte na vlastní oči. Tyhle videa jsou zpracovány perfektně „klipově“, s občasnými záběry například na vybuchující auta či do výcvikových táborů teroristů. Jediným opravdu vážným nedostatkem, který se také postará o největší frustraci, je špatné rozmístění checkpointů po lokacích. Na každou lokaci jsou určeny tyto záchytné body zhruba tři a doba na dokončení jedné mise zabere průměrným hráčům přibližně jednu celou hodinu. Slušná doba, co říkáte? Já myslím že jo, jelikož načtení jedné lokace trvá pár chvilek a pak už žádné loadování, nic takového. Jen těch checkpointů mohlo být více… Krom klasického pobíhání vpřed (hra je to primárně lineární) se ale skoro vždy nabízí dvojí cesta projití dané lokace. K ničemu to sice není a vždy se dostanete na stejné místo, ovšem hře to dává pocit svobody a taky, byť jen omezené, volnosti.

Klik pro zvětšení (BLACK (PS2))
Ash_06-03-2006-23-29-27_1.jpgBlack po prvé
Klik pro zvětšení (BLACK (PS2))
Ash_06-03-2006-23-29-27_2.jpgBlack po druhé

Bez pořádný bouchačky ven nelez

Dovolte mi ještě, abych se naposledy zmínil o grafice. Pro změnu vás teď ale seznámím s tím, jak si tvůrci poradili se zpracováním hlavních hvězd večera, tedy se zbraněmi. Ty jsou vyvedeny s takovým smyslem pro detailnost a autentičnost, že to až zavání reklamou na dané kapslovky. Když střílíte, nábojnice realisticky zapadají do zbraně a to jste si ještě nepřebyli… Při přebíjení zbraní se vše okolo vás (kromě zbraně) pořádně rozmaže a vám se tak naskýtá pohled pouze na skvěle vyvedenou sexy hračku. Míra detailnosti je tak daleko, že vidíte každý jednotlivý náboj v novém zásobníku. Už jste někdy střílely z opravdové zbraně? Že ne? Nevadí, od toho tu přece máme Black. Pokud se totiž tvůrci snažili o to, abyste měli pocit že střílíte z opravdové zbraně, jednoznačně se jim to povedlo, jelikož co tyhle věcičky dělají ve hře je absolutní maso. Po několika málo minutách jsem musel zeslabovat zvuk, ten řev zbraní byl k nesnesení. A přesto naprosto skvělý. A nejde jen o zvuk střelby. Například s UZI můžete naprosto klidně ohoblovat sloup na uzoučké tyčky, z kachliček na zdi udělat řešeto a z aut cedník. Zbraně se zde tedy povedly na výbornou.

Závěr?

Takže jsme se dostali až na úplný závěr. Black splnil vše co sliboval a učinil tak ze sebe naprosto nejlepší FPS pro současnou generaci konzolí. Nikde jinde totiž nedostanete tolik akce, kdy se kolem vás všechno bortí (už jsem se zmínil, že hlavní zbraní lze vysklit okno?), nikde jinde nenajdete tak výbornou grafiku a nikde jinde nenajdete takové ohlušující zvuky, jaké nám připravil BLACK. A malé chybky v AI vem čert :).

Hodnocení: 95 %.

CGwillWin