retro
Knights and Merchants

Knights and Merchants
Knights and Merchants
00:00, 02.11.2004

Moudrý král dlouho a dobře vládl svému království. Zem se rozvíjela a všude byl mír. Když vychoval syna, vyslal jej do odlehlého území naučit se panovat. Po čase byl princ sveden na scestí a král, aby udžel právo, vyslal své generály vymoci zákon silou. Jaké však bylo jeho překvapení, když se jeho syn vzbouřil, spojil se s otcovými nepřáteli a vydal se svého otce z trůnu svrhnout. Králova armáda byla poražena a musela se stáhnout do posledního obranného postavení... A to je přesně ta chvíle, kdy se vedení králových armád ujímáte vy, generál zbylých jednotek.

První mise začíná na realtimové strategie netradičně - žádné poklidné budování zakladny. Vaše poslední obranná výspa je v plamenech, poslední zbytky domobrany brání jediný sklad se zásobami a jen s obtížemi odvracejí poslední útok. Jen málo zbývalo a král mohl být poražen! Dobijete tedy poslední zbytky útočníků, uhasíte budovy a začnete znovu vytvářet ekonomiku základny. A tažení za spravedlivým trestem může začít!

Klik pro zvětšení (Knights and Merchants)Klik pro zvětšení (Knights and Merchants)

Knights and Merchants (dále jen "KaM"). Jsou strategií v reálném čase, která se zaměřuje hlavně na budování městečka a armády a následné bitvy. Začínáte vždy se skladem, kde se soustřeďují veškeré vaše vyprodukované zásoby, několika nevolníky a pár dělníky. První, co musíte postavit je škola, kde se za zlaté truhličky vyučí jednotlivá povolání, nevolníci nebo rekruti. Následuje stavba hospody, kam nevolníci donesou potraviny - klobásky, bochníky chleba a sudy s vínem. Následuje stavba kameníka, dřevorubce, pily a pak můžete přikročit k tvorbě zemědělství a následně průmyslu. Úplně na konci vývojového stromu stojí kasárna a cvičení armády.

Celý systém stavění je hodně podobný hře Settlers II, ale je zde několik podstatných rozdílů. Tak předně - v Settlerech živíte pouze horníky, kdežto zde musíte živit celou populaci, dělníci si zboží nepředávají na křižovatkách, ale nosí jej po cestách až k cíli a systém bojů je mnohem propracovanější.

Pojďme se ale na vývojový strom podívat blíže. Kameník produkuje kámen, který rovnou použijete na stavbu cest a budov, dřevorubec kácí a znovu vysazuje stromy, ale ty před použitím nejprve musí opracovat tesař na pile.

Základem zemědělství jsou farmy. Farmy produkují obilí, které se buď odnese do mlýna a rozemele na mouku, ze které pekař upeče chléb nebo se jím vykrmují koně či prasata. Koně mají uplatnění k tvorbě jízdních bojových jednotek, z prasat se získá maso na klobásky a kůže na kožené brnění. Zatímco vytvoření pole máte zdarma, vytvoření vinic pro vinaře vás stojí dřevo. Oproti tomu farma začne obilí produkovat pomalu, kdežto vinař začne lisovat víno okamžitě. Největší výživnou hodnotu mají klobásky, nejnižší víno. Pokud se tedy obyvatelé zasytí pouze vínem, mají za chvilku už zase hlad.

Jednotlivá povolání se cvičí ve škole, kam se musí nanosit truhličky zlata. Ty vytvoří hutník v mincovně ze zlatonosné rudy za pomoci uhlí. Dále můžete těžit železnou rudu, z níž děláte kovové zbraně a brnění, které jsou mnohem lepší než kožené brnění a zbraně ze dřeva, ale železnorudné žíly jsou zase vyčerpatelné.

Klik pro zvětšení (Knights and Merchants)Klik pro zvětšení (Knights and Merchants)

Armáda se tvoří v kasárnách. Systém jednotek je řešen stylem kámen-nůžky-papír. Zatímco nechráněné lučištníky a střelce z kuše naseká do salátu jízda, jízdu vydrtí kopiníci s halapartníky a ti jsou zase slabí proti pěchotě. Pokud jsou však lučištníci kryti za pěchotou, je to smrtící síla, s kterou se musí počítat a obvykle právě množství palebné podpory rozhodne o tom, která strana vyjde z bitvy vítězně. Takže pozor na lučištníky, musíte je chránit, protože neovládají boj na blízko! Související jednotky také tvoří formace (kopiníci a halapartníci, sekerníci a bojovníci s mečem...) můžete tedy taktizovat, jestli je lepší široká dvojitá řada a nebo úzká a dlouhá pochodová formace.

Na vycvičení vojáka je zapotřebí jednak rekrut ze školy a druhak brnění a zbraně. Takže např. na jednoho lučištníka potřebujete rekruta, luk ze dřeva a kožené brnění. Na těžkou jízdu pak rekruta, koně, kovové brnění, kovový štít a kovový meč - a to už stojí opravdu větší pořizovací náklady a rozvinutější město!

Ve hře se dá hrát pouze kampaň s 20ti misemi jejichž obtížnost celkem výrazně stoupá a hra více hráčů. V kampani také nemáte všechny budovy zpřístupněny hned od začátku, ale jakmile se propracujete ke zpracování kovu, postavení stájí a k budování obranných věží z nichž rekruti vrhají kamení po nepřátelích, tak si na jednu stranu oddychnete, na druhou stranu vás soupeř bude štvát s tímtéž.

Grafika je provedena ve dvou rozlišeních - 800x600 a 1024x768. Vesnice je opravdu jako živá, každé povolání má svou vlastní animaci a je opravdu radost sledovat, jak vinař šlape hrozny, tesař řeže kmeny stromů nebo jak zbrojíři vyrábějí brnění. Ani okolní krajina není mrtvá. Pokud nepočítám nepřátelské síly :-), po pláních běhají vlci, po plážích lezou krabi, ve vodě plavou ryby... Hra je na dobu vzniku (1998) obdařena celkem slušnými filmečky.

KaM jsou kompletně v češtině a český dabing je naprosto úžasný! Ten pocit, když vaše jízda s výkřikem: "Úúútoooookk!" začne masakrovat nepřátelské lučištníky nebo lehce úsměvný okamžik, kdy můj jediný zbylý kopiník po prohrané bitvě kryl ústup lučištníků útokem proti třicetinásobné přesile mnohem silnějších jednotek s výkřikem: "Rozdrťte je!" Vojáci se také nedojdou sami najíst do hospody, ale zahlásí vám, kdy mají hlad a musíte jim jídlo dopravit nevolníky až do pole. S tím je spojena výborná hláška: "Čas k jídlu, pánové!" - když jsem o tom poprvé slyšel, ironicky jsem se pousmál, ale jak to vidíte v reálu, zní to naprosto skvěle, to prostě IIIImusíteIIII zažít! Hudba je také prvotřídní a budování vám v rytmu středověkých tónů utíká jedna báseň.

Hře se bohužel nevyhly některé zbytečné problémy. Zažívám třeba někdy problém s nevolníky, kteří nenosí dřevo ke zpracování a na stavbu. Nevolníci také někdy ignorují zákaz donášení surovin do budov - např. nešťastné je, když se snaží nosit kamení do obranných věží ve chvílích, kdy jsou tyto obleženy nepřátelskými hordami - to pak přicházíte o nevolníky jak na běžícím pásu a nejlepším řešením je věž zbourat... Nevím, možná to upravuje nějaký patch - musím se ještě mrknout na net.

Klik pro zvětšení (Knights and Merchants)Klik pro zvětšení (Knights and Merchants)

KaM jsou ale hrou, na kterou se prostě nedá zapomenout. Vlastním ji ve vydání prvního čísla Game4U, nedávno jsem si ji znovu nainstaloval a nelituji toho. Hra mě do sebe vtáhla a ne a ne mě pustit. Je to pocit, který jsem už dlouho s novou hrou nezažil! To pečlivé plánování, jakým způsobem postavíte vesnici, aby na sebe jednotlivé technologické stupně nejlépe navazovaly, vyvážení počtu nevolníků - nosičů a bilancování armády tak akorát, aby obstála vůči různým typům jednotek; ty několikrát hrané mise, protože nejste dostatečně rychlí a budujete rozsáhlé zemědělství místo rychlého tvorby obranné armády; to posílání velkých šiků do bitvy dříve než vám vyjí veškeré zásoby; ty strategické manévry, pečlivá tvorba obrany a lákání nepřítele do důmyslných léček... Prostě retro, které si zaslouží pozornost!

Hodnocení: 90%

CGwillWin