speciál
Dějiny série Command and Conquer - téma

Dějiny série Command and Conquer - téma
Dějiny série Command and Conquer - téma
15:09, 31.03.2010

V najnovšom Command and Conquer s názvom Tiberian Twilight (vyšlo v týchto dňoch) sme svedkami mnohých zmien. Slávny plešivec Kane dočastne uzavrel mier s úhlavnými nepriateľmi. EA sa však bohužiaľ vyhlo klasickému RTS štýlu z CaC tak ako ho poznáme a ešte sa tvorcovia nechali počuť, že to je posledný diel s obľubeného sveta. A čo predchádzalo týmto krutým zmenám?

1995 - Tiberian Dawn, alebo jednoducho Command and Conquer

Prvý diel od slávnych tvorcov Duna 2000, štúdia Westwood, sa nevyhol zaslúženému úspechu. Kto si nepamätá na obľúbené nápadité misie a boj na život a na smrť nerozlučných nepriateľov GDI (Global Defense Initiative) a Brotherhood of Nod? Pripomeňme si to.

Koncom 90. rokov 20. storočia padol meteorit na Zem pri talianskej rieke Tiber. A práve na tomto mieste sa začal objavovať neznámy minerál, ktorý objavil doktor Moebius. Minerál nazval Tibérium, hádajte podľa čoho. Zistil, že sa látka dá používať ako zdroj energie, no zároveň je škodlivá pre všetko živé. Varovať ľudí pred enormne rýchlim množením tohto minerálu sa už nepodarilo. V tom prichádza do príbehu práve tajomná skupina ľudí, pod vedením práve slávneho Kanea. Spravili si z látky zvanej podľa rieky náboženstvo, istý kult. A kto iný môže bojovať proti šialencom, než kapitalisti z USA, niečo ako náhrada za zrušené OSN, a tým je GDI. Pôvodne mali iba udržovať mier, no vyústilo to v krátkom čase do prvej Tiberiovej vojny.

Klik pro zvětšení (Dějiny série Command and Conquer - téma)Klik pro zvětšení (Dějiny série Command and Conquer - téma)

Údajne sa Westwood inšpiroval pri tvorbe plešatého charakteru slávnym vrahom z Biblie. Bratom Ábela, Kainom. Po anglicky je to stále Kane. No kde je pravda nevieme. Pravdepodobne je nesmrteľný a zároveň veľmi silný demagóg, ktorý by v kľude tromfol vo svojich prejavoch aj Hitlera.

Hra obsahovala dve kampane z rôznymi koncami, pričom ako bolo až do Command and Conquer: Generals zaužívané, tak ste museli mať v CD-rom vložené vždy to CD za koho ste chceli hrať (GDI, alebo Nod). Kvôli videám, ktoré boli hrané živými hercami sa veľkosť hry už v tej dobe (1995), vyšplhala na úctyhodné množstvo 1500 Mb. Nemusím pripomínať, že mnoho ľudí si šetrilo peniaze na nový počítač len kvôli tejto hre. A vyplatilo sa.

1999 - Tiberian Sun, druhé pokračovanie vojen o Tibériu

V pokračovaní sa príbeh napojí na kampaň GDI, kde Iontovým kanónom zničili ochranci mieru hlavný chrám bratstva Nodu, zavraždili pritom údajne vodcu Kanea. Tentokrát je už po značnej časti Zeme rozšírená tajomná látka a mimochodom, každým novým dielom, je ten minerál rozrastenejší. Najvýznamnejší vedci dobrej strany sa ukrývajú na orbitalnej stanici Philadelfia, však doba pokročila o 20 rokov, čiže je všetko na Zemi prirodzene vyspelejšie. Nod bez svojho vodcu sú síce roztrieštení na menšie skupiny, no aj tak nepoľavili a testujú, čo dokáže také spojenie Tibéria a človeka. Samozrejme to nespravilo nič dobré a do hry vstupuje tretia strana Zabudnutých (Forgotten). V Bitke (Skirmish) a v Multiplayeri nehrátelných. Kane sa následne objavuje a to rovno pri útoku na GDI. A druhá tibériová vojna sa môže započať.

Klik pro zvětšení (Dějiny série Command and Conquer - téma)Klik pro zvětšení (Dějiny série Command and Conquer - téma)

Slušalo by sa povedať ako sa vôbec táto slávna hra hrá. Svoje herné pole vidíte z vtáčieho pohľadu ako pseudo 3D svet, nazývaný tiež 2,5D. Na začiatku začínate so skupinkou vojakov, hlavnej budovy, a vytvárate nove jednotky, staviate rôzne funkčné budovy ako sú elektráreň, kasárne, rafinériu. Suroviny získavate hlavne z ťaženia práve tibéria. Najviac hráča potešia zrejme aj rôzne špeciality CaC, ako sú náhodne generované debne z tajným obsahom (peniaze, nové jednotky, budovy).

2002 - Renegade je zradca

Zradil klasické RTS a pokúsil sa o revolučný nápad, ktorým sa inšpirovali v multiplayeri mnohí. No nikto to nedokázal tak dobre, práve ako Westwood. Ide o FPS (First person shooter), kde síce v kampani riešite iba to koho a čím zastreliť, no v hre pre viacerých hráčov sa obzeráte aj po ekonomickej časti. Chcete lepšiu jednotku? Treba peniaze. A tie získavate práve ťažením tibéria. A ako je v moderných vojenských hrách teraz zvykom, tak môžete ovládať aj vozidlá. V tejto hre, musíte mať na každú jednotku, alebo vozidlo špeciálnu budovu, práve tak ako v RTS sveta Command and Conquer. Zaujmavo podaný počin, no bohužial sa úspechu nedočkal a každé nádejné pokračovanie ostalo niekde na pol ceste. Škoda. Iba fanúšikovia spravili mód do Unreal Tournament 3 nazvaný Renegade X a ide o remake v lepšej grafickej stránke.

Klik pro zvětšení (Dějiny série Command and Conquer - téma)Klik pro zvětšení (Dějiny série Command and Conquer - téma)

2007- Tretia tiberiová vojna s tajnou ingredienciou.

Príbeh pokračuje, ďalšia vojna prichádza. Svet je rozdelený na zóny, v modrej a takmer nezasiahnutej Tibériom žijú Američania, teda GDI a najnebezpečnej červenej nikto a v tej žltej zóne je bratstvo Nod. Ale kde sa vzali, tu sa vzal,. na Zemi sa zjavila nová hrateľná strana, no jednoducho prišli emzáci, nazývany Scrirn. Viete, po vzore Starcraftu, Rise of Legends, je ideálne mať v hre tri strany, kvôli variabilite. Do sveta Command and Conquer nepasujú, no hru to osvieži. Autori, tentokrát už pod velením Electronic Arts, to vymysleli tak, že to tí mimozemšťania vytvorili Tibérium.

Klik pro zvětšení (Dějiny série Command and Conquer - téma)Klik pro zvětšení (Dějiny série Command and Conquer - téma)

Ako je zvykom aj na túto hru vyšiel datadisk, Pomsta Kanea. Rozšíril príbeh, nové možnosti po vzoru medzi hry Generals, ako sú rozvetvené strany, viac špecializované. Nemôžem si odpustiť a musím povedať, že takisto ako aj u väčšine hier z revolučného roku 2007 (Prichádzal tzv. Ďalší Next Generation),tiež u CaC 3 je krásna grafická stránka i v tieto dni roku 2010. Však až na nejaké výnimky aj štvrtý aktuálny diel vyzerá veľmi podobne, čo sa vizuálnej časti týka.

Séria nie je len o Tibériu

Medzi týmito dielmi, vznikli podľa mnohých zaujímavejšie hry ako boj o zelený minerál. A tými sú Red Alert, s alternatívnou studenou vojnou a Generals, čo je zas alternatívna veľmi blízka budúcnosť, boja proti teroristom a Čine. Red Alert vyšiel v troch dieloch ako iste každý fanúšik vie. V treťom diely do boja Spojencov a Komunistov pristúpili Japonci, bohužial to sú moderný Anime Japonci. Sklamanie pre fanúšikov série, ale pre nový príliv hráčov potešenie. Čo viac si však človek môže priať.

Klik pro zvětšení (Dějiny série Command and Conquer - téma)Klik pro zvětšení (Dějiny série Command and Conquer - téma)

A ideme ďalej..

Autori, ako som už spomenul, sa nechali počuť, že je štvrté pokračovanie posledné. No poznáte to, o pár rokov, môžu spraviť remake, alebo čokoľvek. Určite sa nevyhnú ani hrám na Facebook. Predsa len je Command and Conquer silná značka.


CGwillWin