preview
Kane & Lynch 2: Dog Days

Kane & Lynch 2: Dog Days - preview
Kane & Lynch 2: Dog Days - preview
13:40, 04.03.2010

Kane a Lynch. Pamatujete na ně? Příliš ne? Inu, jde o podlé zločinecké duo, které se nezastaví před ničím. Tyhle dva šílence si připravili na míru IO Interactive, kteří mají na svědomí také sérii Hitman. Pravda, nešli od původní tvorby příliš daleko, ale přeci jen tito dva psychouši neznají hranic, což u Agenta 47 až tak neplatilo. Jenže, když konečně finální verze spatřila cirka před dvěma roky světlo světa, nesplnila se očekávání. Bohužel šlo jen o tuctovou střílečku s několika dobrými příběhovými zvraty. Nic víc, nic míň. Pokud šlo ale o prodejní čísla, ta nebyla vůbec špatná, a tak se hoši z IO Interactive rozhodli, že to s nimi zkusí znovu. My se nyní podíváme, zda nás druhý počin bude vůbec zajímat, či ne.

Klik pro zvětšení (Kane & Lynch 2: Dog Days - preview)Klik pro zvětšení (Kane & Lynch 2: Dog Days - preview)

Co se do příběhu týče, rozhodně nepůjde o story typu – Karkulka jde k babičce na šálek čaje. Kane s Lynchem jsou momentálně na ostří nože, a tak tomu prý zůstane i po celou hru. Každopádně, když se spolu nedokáží usmířit, Lynch je ochoten zaplatit tučnou částku za to, aby se k němu Kane přidal. Jak se dá správně vydedukovat, nyní se ocitneme v roli Lynche (první díl se dal odehrát pouze v kůži Kanea), který má rozjetou práci v Šanghaji, kam se také přemístí celé dějství. Bohužel, přes veškerou snahu jsou oba hrdinové neustále pod palbou, ať už ze strany policie, či kriminálních živlů. Opět se tedy rozbíhá akce na život a na smrt. Příběh by měl opět tvořit tu silnější část hry, takže o překvapivé zvraty a nečekané situace nebude nouze.

Hratelnost zřejmě z principu zůstane zachována a nemáme očekávat příliš nových variací. Říká se: „Změna je život!“, což však zřejmě autoři v životě neslyšeli, a tak se již dopředu bojíme stejných chyb, jakých jsme se dočkali již minule. Jediné, co by mohlo stát za zmínku, je úprava některých zaběhlých faktorů. Zejména krycí systém by se měl dočkat předělání, aby vše klaplo jak má. Cíle mise vidíme až příliš jasně. Prostřílet se přes tuny nepřátel, vyhodit něco do vzduchu, zabít nějakého toho mafiánského bosse a případně někoho unést. Pravda, zklamání se dostavuje a můžeme jen doufat, že se hratelnost okoření, protože zatím to vypadá na stejný průměr, jako před dvěma jary. Pokud jde o herní prostředí, stejně jako v titulu Army of Two: 40th Day se budeme držet ve víru jednoho jediného velkoměsta, kterým zde bude právě Šanghaj. Takže na nás čekají různé hotely, noční kluby, ulice a výškové budovy, o které nebude nouze.

Klik pro zvětšení (Kane & Lynch 2: Dog Days - preview)Klik pro zvětšení (Kane & Lynch 2: Dog Days - preview)

Rozhodně bychom se měli pozastavit nad grafickou stránkou, jelikož ta přináší poněkud netradiční podívanou a právě díky ní bychom měli mít pocit čehosi nového a neokoukaného. Jde o to, že hra pro zobrazování vašich nechutných činů používá jakési šumy a negativní záchvěvy v obraze. Díky tomu je zážitek více umocněn. A proč se autoři rozhodli pro tento krok? To nevíme, ale jediné co se nám podařilo zjistit, je fakt, že vše je podáno tak, že kdosi vaše psychopatické duo natáčí na mobil a jak už to tak u většiny mobilních kamer bývá, kvalita záznamu je opravdu bídná a právě taková bude i v Dog Days. Nejsme si úplně jisti, zda tohle bude fungovat jak má, přeci jen většinou chceme pestrobarevný a hlavně ostrý obraz, což z výše popsaných faktů jednoznačně nezískáváme. Uvidíme, jak to bude vypadat v samotném celku, ale proč ne! Neradi bychom nad Kanem a Lynchem zlomili hůl, i když nám k tomu dávají spousty příležitostí.

Pokud vás přecejen omrzí kampaň, což u tohoto typu her bývá velmi častým neduhem, nabízí se vám ještě multiplayerová klání. Ta se dělí na dvě části. Tou první je kooperace. Jak jistě dobře tušíte, jeden z vás čapne Lynche, druhý Kanea a společnými silami to do nepřátel perete ostošest. Pak tu máme oblíbenou dětskou hru převedenou do digitální podoby, a tou je hra „Na policajty a zloděje“. Ne není to sranda - hráči prvního dílu nám budiž svědky. Zajímavou aktivitou, kterou se vyznačují zločinci, je možnost zrady. Pokud zradíte vlastní spolubojovníky, vrátí vám to v parádním stylu, a to tak, že se respawnují přímo na straně policie. Kruté že? Inu samotná hra bude krutá až dost, takže směle do toho. Jen doufejme, že to hra s brutalitou nepřežene, jinak se jí v plno zemích hráči ani nedočkají a hlavně mladší hráči by se s ní neměli setkat. Bohužel víme, jak to chodí a nakonec těch mladších bude drtivá většina.

Klik pro zvětšení (Kane & Lynch 2: Dog Days - preview)Klik pro zvětšení (Kane & Lynch 2: Dog Days - preview)

V jistých ohledech se bude hra zřejmě podobat svému předchůdci, přesto pár změn nastane, a tak by se mohlo jednat o solidní titul, který by dokázal na poli konkurence nadělat slušnou paseku. Pravda, nic nejde zaručit, a tak musíme doufat, že nám Kane s Lynchem neřeknou poslední slovo, protože by byla škoda, kdyby se ocitli v propadlišti videoherních dějin. Pokud vše půjde jak má, hra vyjde koncem tohoto roku na PC, Xboxu 360 a Playstationu 3.


CGwillWin