preview
Kane & Lynch: Dog Days - dojmy z dema

Kane & Lynch: Dog Days - dojmy z dema
Kane & Lynch: Dog Days - dojmy z dema
16:34, 28.07.2010

Začátek mého článku zřejmě všechny pravověrné fanoušky dvojice Kane a Lynch pořádně vyděsí – dojmy z demoverze pro platformu PC píši já. Nic? Klídek? Dobře, přidám k tomu další podstatnou informaci, první díl jsem dohrál v neděli. Ne, nehrál jsem na vyšší obtížnost, nezkoušel jsem celou hru projít za použití nože, zkrátka jsem se ke Kane & Lynch: Dead Man dostal až teď, s novým PC, předtím mi tu skoro rok ležel mezi ostatními DVD. To celkem děsí, že? Ale nebojte si, vezměte to z té pozitivní stránky. Demo dvojky jsou zkoušel plný zážitků a dojmů z jejich posledního dobrodružství a tak mohu porovnávat, zkoumat, jednoduše řečeno pitvat. Přeci jenom mi to přijde lepší, než kdybych začal matně vzpomínat, že jsem před třemi lety nějaký první díl hrál... Jen ještě dvě otázečky, pro začátek: ta Jenny byla Kaneho dcera, jo? A proč Lynch vystřílel ty rukojmí?

Vítej v Šanghaji, bastarde!

Hratelná mise začíná záběrem na oba naše hrdiny, kteří v relativním poklidu večeří v čínské restauraci. Lynch si nabírá nějaké pěkné masíčko čínskými hůlkami a pomlaskává, Kane si hraje s doutníkem. Pohoda, klídeček, řeknete si. Ne na dlouho. Za jejich zády se náhle objeví několik členů speciálních jednotek a bez varování začnou pálit. Dvojici se naštěstí podaří překulit za bar a zábava může začít. Hned na začátku si všimnete, že to mezi chlapíky pořádně jiskří. Aby také ne, podle dosavadních zveřejněných informací jsou Kane a Lynch mezi sebou pořádně na nože a Kane je v Šanghaji pouze díky nabízené odměně od svého bývalého parťáka. Komunikace mezi nimi je tedy pořádně ostrá a o nadávky, urážky ("ty amatére") a výčitky ("já jsem přijel na připravenou akci a ne do války") vůbec není nouze. K tomu všemu se také přidá pár ironických poznámek o jejich minulém snažení, čehož jsem si všiml ke konci singleplayeru. Vbíháte na otevřenou ulici a Lynch řekne: "Tady budem muset být opatrní!", načež Kane kontruje svým "Myslíš, že to zvládneš?". Víte, na co naráží? Jen houšť!

Co se týče samotných přestřelek, nic moc zásadně převratného na nás nevykoukne, i když pochopitelně pár dobrých a pár horších novinek by se našlo. Začal bych těmi lepšími a jak o tom tak přemýšlím, jsou vůči těm horším v menšině. Jednou z nich je schopnost u sebe (konečně) nosit dvě "velké" zbraně, odpadá tedy nutnost známá z prvního dílu (která mi mimochodem dost vadila), kdy jste mohli mít pouze jednu a k ní povinnou pistoli. Tuto změnu si velmi pochvaluji a určitě bude ku prospěchu věci. Další výborný prvek je zničitelnost prostředí. Ano, já vím, kouzel s Havok enginem jsme se dočkali i minule, ale přesto si tak nějak nepamatuji, že bych mohl rozstřílet dřevěný plot a tím pádem i policajta za ním. Mezi novinkami naleznete také schopnost chytit kohokoliv pod krkem nebo vzít hasící přístroj, hodit a rozstřelit. Účinek se dostaví okamžitě.

Klik pro zvětšení (Kane & Lynch: Dog Days - dojmy z dema)Klik pro zvětšení (Kane & Lynch: Dog Days - dojmy z dema)

Ještě před částí, v níž budu hlavně kritizovat, musím zmínit dvě věci z demoverze, které mne dost překvapily. Tak za prvé je to daleko vyšší obtížnost, už na tu střední jsou nepřátelé hodně přesní a nepříjemní. Vlastně se dá říci, že se střední obtížnost dvojky rovná té nejvyšší jedničky (a možná ani to ne). Při volbě Hard se připravte na zoufalé sezení a pomalé taktizování, na nějaký unáhlený přesun zapomeňte, pak vás čeká maximálně tak načtení posledního chechpointu. A ještě poslední věc. Zveřejněná demoverze, či chcete-li "demoverze pro všechny", je daleko kratší, než ta exkluzivní a tak se nedivte, když po osmi odehraných minutách a přesunu přes jednu kuchyňku obrazovka zmodrá a objeví se jeden z trailerů.

Ale takhle ne...

Je tu část, která mne osobně velice mrzí, protože demoverze je docela dobrá, ale autoři se bohužel jali některé dříve fungující prvky zjednodušovat. Začnu tou nejbanálnější věcí, na jakou můžete narazit – na smrt. Dříve jsme si po trochu větší dávce střeliva do své zadnice museli nechat píchnout injekci adrenalinu, druhý díl jde v tomto ohledu ještě dál. Už nepotřebujete adrenalin, Lynch si při větším počtu zranění jen lehne na zem, během čehož lze střílet, plazit se pryč a dokonce se téměř okamžitě zvednout zpět. Je ovšem pravda, že můžete také zemřít a to si ani nemusíte takhle lehnout. Kulky dokáží být smrtelné.

To ovšem neplatí o vašem parťákovi. Kane si bez přestání vesele běhá a musím přiznat, že jsem zkoušel různé triky, aby zemřel. Nepodařilo se. S vaším spolubojovníkem se pojí i další "novinka", či spíše absence a to malinkatých taktických příkazů. Ano, povely ze hry zmizely a tak se musíte stoprocentně spoléhat na počítačovou AI. Tím pádem nesmíte být překvapení, když se zpoza rohu vykloníte a Kane před vámi vyleze z krytu a zády směrem k nepříteli utíká k vám. Ještěže nemůže umřít, neustále provádět resuscitaci by asi po chvíli přestalo bavit.

Klik pro zvětšení (Kane & Lynch: Dog Days - dojmy z dema)Klik pro zvětšení (Kane & Lynch: Dog Days - dojmy z dema)

Jako poslední tu pro vás mám krycí systém. Také ten prošel mírnou obměnou a hned pro začátek z něj budete mít radost. Přichytávání se k překážkám již totiž neprobíhá tak nějak automaticky, jak se k něčemu příliš přiblížíte, ale ovládat si jej můžete sami. Stačí totiž přijít k nějaké překážce a hra sama nabídne možnost stisknout tlačítko C a využít tak možnost (v případě třeba dřevěného plotu) dočasné ochrany. Z něho opět můžete střílet "na slepo", kde velmi chválím absenci zaměřovače, nebo se vyklonit a riskovat tak zranění.

Vše ovšem není tak ideální, jak se může na první pohled zdát. Tak tedy bych se vsadil, že krycí systém lze aktivovat pouze v některých místech a když například doběhnete k nějaké bedně, za kterou by se podle vás mělo jít skrčit, Lynch zoufale stojí/čupí a nechává do sebe střílet. Další malou nevýhodou jsou chybičky v aktivaci samotného systému, dost často se mi stávalo, že jsem byl přímo u překážky, zmáčkl C a postava si bednu suverénně oběhla a ukryla se ze strany, samozřejmě směrem k nepřátelům. Tudíž si hlavně ze začátku musíte zvyknout na poněkud krkolomné kreace, kde se za svištění kulek snažíte udělat to, co jste chtěli a marně zápasíte s ovládáním.

Loupíme ve více lidech, zase!

Krom této singeplayerové ochutnávky máme možnost si také zkusit něco málo z multiplayeru. Ani tady se autoři nijak neplácli přes kapsu a nabízí velmi ostrouhaný zážitek. Zahrát si můžeme maximálně jednu mapu z herního módu Fragile Alliance, zvanou Financial. Možná vás to překvapí, ale hraje se úplně stejně. Tím pádem se opět ocitáte ve skupince až osmi zločinců, kteří chtějí ukořistit převážené peníze. Respawnete se na nějaké rampě, odkud je krásně vidět na o několik sekund později přijíždějící dodávku, do které chtějí jiní bandité naložit peníze. Vy je, společně se svým týmem, postřílíte, posbíráte batohy plné bankovek a unikáte ke svému komplici. Do cesty se vám postaví policisté se zásahovou jednotkou, můžete zradit své kolegy, po smrti se stanete policistou, hraje se na několik kol, můžete si dokupovat novou výbavu... Pravidla jsou skutečně naprosto stejná.

Klik pro zvětšení (Kane & Lynch: Dog Days - dojmy z dema)Klik pro zvětšení (Kane & Lynch: Dog Days - dojmy z dema)

Pokud si však budete chtít multiplayer vyzkoušet, důrazně doporučuji, abyste se obrnili trpělivostí. Nemáte totiž žádnou šanci ovlivnit, ke komu se dostanete (hra automaticky nachází náhodný zápas) a jak jistě tušíte, je to občas pěkně o nervy. Nabídnu pár příkladů – host celé hry se hned na začátku stal zrádcem a já jej zastřelil. Nic neobvyklého, že? Jenže za několik sekund se host, zřejmě rudý vztekem, odpojil a naše hra se tak vesele ukončila. Nemluvím o tom, že v dalším zápase nás jeden z hráčů obšťastňoval zpíváním svého papouška, další nabídl dokonce hudební projev svůj vlastní. A takhle by se dalo pokračovat do nekonečna. Jakoby naschvál zatím nejde nikoho mutovat a na naléhání "vypni si ten mikrofon" většinou nikdo nereaguje. Proč taky...

Tak trochu jiná reality show

Jedna z věcí, o které se popsalo již hodně virtuálních papírů a která vás zarazí hned při prvních odehraných sekundách, je grafické zpracování. O to se opět stará starý známý Glacier Engine, jenž hru poháněl i před tím, jenže jak sami jistě zjistíte, dvojka se od jedničky značně liší. A jelikož je teď svět plný různých reality show, nemohu si odpustit toto porovnání – vzhled Kane & Lynch 2: Dog Days opravdu vypadá nějak tak podobně. No, reality show, možná ještě lepším přirovnáním se mi zdají amatérské záběry ve večerních zprávách, natočené mobilem nebo nějakou hodně křachlou kamerou. Tudíž se připravte na hodně rozpadajícího se obrazu (kdo má slabý televizní digitální signál, bude se cítit jako doma), občas podivně zabarvený svět a hlavně odlesky světel. Ty totiž vytváří známý "efekt sloupce", kdy vám může vaší noční fotku zkazit i obyčejná pouliční lampa.

A že o světelné ozáření není v Šanghaji nouze, je snad doufám jasné. Tímto však výčet úprav vůbec nekončí, mezi další zajímavosti patří i rozmazání brutálních nebo jinak nevhodných scén. Tak například v jednom z trailerů to byly částí nahého těla, jak ženského, tak mužského. Až do určité chvíle jsem si však myslel, že se pouze jedná o pár situací, které autoři sami vybrali. Chyba lávky, hra rozmazává jakékoliv násilné scény, takže pokud někoho trefíte brokovnicí z metru do hlavy tak, jako já, můžete místo svého výstřelu obdivovat maximálně tak pár různobarevných kostek. Na druhou stranu, jestliže zrovna nezíráte na nějaký ten zpestřující efekt, výsledný obraz má některé mouchy, které nezůstanou skryty ani ve snaze autorů přinést zase něco jiného. Tak například to jsou Lynchovy vlasy, v cutscéně nějak podivně kolidují s jeho ramenem a vypadají... dost divně, slizce, jako kdyby si na ně vylil džber gelu. V dnešní době příliš nepotěší ani hranaté prsty.

Klik pro zvětšení (Kane & Lynch: Dog Days - dojmy z dema)Klik pro zvětšení (Kane & Lynch: Dog Days - dojmy z dema)

Za vizuální zpracováním nezaostává ani zvuk, i ten byl podroben účelnému zhoršení. Shluku zvuků výrazně dominuje Lynchův hlas, který při hraní slyšíte daleko silněji než všechny ostatní a to i v situacích, kdy si sám pro sebe něco mumlá. Jinak se ke slovu dostává další z neduhů amatérských nahrávek – přeřvaný zvuk, jenž mne zde občas donutil si hru také mírně zeslabit. Mimochodem, když už autoři sáhli k rozmazání násilných scén, možná by konečné verzi přidalo na autentičnosti i vypípávání sprostých výrazů, jak tomu často bývá například v televizi. Tím samozřejmě nechci říci, že by mi slovíčka jako "fuck" nebo "shit" nějak vadila, jen mne napadlo, že když už si dali práci s rozmazáváním, mohli přidat i obligátní píííííííp.

Vzdejte se, nic se vám nestane!

A máme tu závěr dnešního článku. Dvojice Kane a Lynch zatím v ničem nepřekvapuje a stále si drží to ulítlé tempo, které nastolila v Kane & Lynch: Dead Man. Demoverze sice odhalila dost nepěkných neduhů, kterých se tak nějak začínám bát, ale jinak se jde ve stopách prvního dílu. Pokud se vám první díl líbil a chcete si oba parťáky užít v novém dobrodružství, máte v půlce srpna jedinečnou možnost. Kdo jej však nemohl vystát, nebo ho nebavil, ruce pryč. Zažijete až příliš velké déjà vu a budete litovat utracených peněz.


CGwillWin