preview
NfS Shift 2: Unleashed

NfS Shift 2: Unleashed - preview
NfS Shift 2: Unleashed - preview
08:11, 07.02.2011

Jestli mě paměť neklame, tak poslední ryze PC počin, který vás donutil vyhrabat ze skříně volant, byl před dvěma lety Race on a jeho variace či datadisky. To je poměrně chabá bilance, obzvlášť pak vezmeme-li v potaz, kolik burnoutů, flatoutů a samozřejmě i need for speedů se na nás během těch dvou let vyrojilo. Ono je to ale logické. Prostředí hardcore závodění, v němž hraje prim Gran Turismo a sem tam mu přicmrndává Forza nováčkům nesvědčí. Přesto ale vývojáři ze Slightly Mad studií pokouší osud.

Ze jmenovky odtrhli „arkádové“ Need for Speed a ponechali jen přízvisko Shift. Jasně tím naznačují, že netvoří dalšího člena už tak rozvětvené závodní rodinky, ale že se jim pod rukama rodí úplně nová série. A s tím je třeba jaksepatří počítat. Shift se totiž před dvěma lety prodávalo velmi dobře a jedině fakt, že se v podstatě jednalo o skok mimo hranice série způsobil, že EA raději couvla a předhodila světu jen wíčkové Nitro a onlajnový World. Ke konci minulého roku pak přišel kýžený restart v podobě Hot Pursuit. No a nebude to dlouho trvat a světlo světa spatří – byť se zpožděním – i druhé Shift.

Klik pro zvětšení (NfS Shift 2: Unleashed - preview)Klik pro zvětšení (NfS Shift 2: Unleashed - preview)

Je bezesporu na co se těšit. Hra by měla oslovit jak příznivce realistické, tak i klasicky arkádové jízdy. Nastavit, povypínat, naštelovat lze totiž dnes cokoliv a s trochou píle a trpělivosti pak rozburácený monopost zkrotíte i za pomoci šipek. To však nic nemění na faktu, že volant a pedály poslouží účelu daleko lépe.

Že se svět socializuje už všichni dávno víme a úspěšně tomu napomáháme. Hry samozřejmě nechtějí zůstat pozadu a asi nejdál to dotáhlo právě Need for Speed se svým systémem Autolog, který se poprvé zhmotnil v nejnovějším Hot Pursuit. Shift 2 bude touhle polosociální sítí disponovat také a to za jediným účelem. Abyste udrželi přehled o tom, kdo z kamarádů právě trhnul váš rekord na trati a kdo právě dosáhl nějakého zajímavého milníku. Veškeré události se zobrazí na hráčově profilu, takže pod nimi můžete vášnivě debatovat. Na Autologu navíc můžete být online nejen ve hře, ale i pomocí prohlížeče. Upload screenshotů a videí je samozřejmost.

Klik pro zvětšení (NfS Shift 2: Unleashed - preview)Klik pro zvětšení (NfS Shift 2: Unleashed - preview)

Jakkoli bychom mohli bědovat nad chatrností příběhových linií minulých NfS, shodli bychom se alespoň na jediném – nějaká tam vždycky byla. Shift 2 děj nemá. Hráči ale na oplátku nabídne seriózní kampaň čítající kolem čtyřicítky závodů a to na okruzích, které zapálený motorista musí znát. Za všechny jmenujme třeba belgické Spa Francorchamps nebo Shanghajský městský okruh. Šušká se prý i cosi o brněnském „Masarykáči“.

Hodně závodů se pojede ve tmě za umělého osvětlení. Nakolik je to důležitá informace posuďte sami, rozhodně to však závodům dodá správnou atmosféru. Vozový park navíc čítá desítky vozidel a valná většina z nich jsou kousky nutné obdivu. Bugatti Veyron, Maserati Gran Turismo nebo hned tři variace supersportu Pagani Zonda. To je výčet toho nejlepšího, s čímž se budete moci prohánět po dráze.

Klik pro zvětšení (NfS Shift 2: Unleashed - preview)Klik pro zvětšení (NfS Shift 2: Unleashed - preview)

A pro opravdové fajnšmekry si tvůrci přichystali novinku v podobě kamery umístěné do očí jezdce. Což je asi ten nejautentičtější pohled, jaký závodní hra může nabídnout. Je samozřejmě otázka, zda to nebude až přespříliš iritující kvůli omezenému výhledu, ale pro tyhle případy tu existuje spousta jiných úhlů snímání.

Sluší se však vyzdvihnout výhody takto netradičně umístěné kamery. Tak předně fyzika. Budete vnímat každý výmol, do každé zatáčky se budete naklánět, zafunguje kinetická energie a ve vypjatých chvílích uslyšíte tlukot jezdcova srdce. Při nárazu se vám pak na moment může rozostřit vidění. Zkrátka lahůdka pro vášnivé fanoušky simulátorů. Jen aby ale nezůstala ze strany klasických hráčů tak trochu nedoceněna.

Klik pro zvětšení (NfS Shift 2: Unleashed - preview)Klik pro zvětšení (NfS Shift 2: Unleashed - preview)

Kromě kariérního závodění, v němž se na roštu potkají vždy auta stejné třídy, si můžete zařádit i v dalších módech. A to třeba v Manufacturer Showdown, kde proti sobě stanou vozidla různých značek, ale podobných schopností. Bude tedy záležet na schopnostech pilota, aby rozhodly, které z aut je lepší. Nebo mód, v němž si to rozdá stará verze vozu s tou novější. Za čistou jízdu, za výhru a za další hrdinství na trati vás hra po zásluze odmění body. Jimi pak buď vylepšíte schopnosti závodníka, nebo naplníte garáž novými speciály.

Ještě bychom měli prohodit pár slov o grafice, která se dočká velkých změn. Řeč by se teď asi měla stočit k novému enginu, jenž bude „Shifty“ pohánět. Zvládne nejen daleko propracovanější grafiku, než jak jsme byli zvyklí, ale také zajímavé hrátky s odrazy světel, jež pomohou k dokreslení atmosféry nočních závodů. A nejen to. Postará se i to, aby kvalita trati s odježděnými koly postupně klesala. Vyjeté koleje, pneumatiky nedrží stopu, ulomené spojlery, to vše nám stíží cestu na stupeň vítězů. Zní to vpravdě hezky, že? Leckoho by ale mohl zamrazit fakt, že HW nároky ještě neznáme.

Shift 2: Unleashed působí nadmíru ambiciózně. Chce být simulátorem, který rozčeří stojaté vody a v nich si hovící Gran Turismo či Forzu. Argumentuje důrazem na atmosféru v závodech, Autologem či kamerou v očích jezdce. Jestli však dostatečně pádně, to už posuďte sami. Času do vydání hře moc nezbývá, do obchodů se přiřítí už 10. března a to na všechny tři velké platformy.


CGwillWin