retro
Need for Speed: Hot Pursuit 2

Need for Speed: Hot Pursuit 2
Need for Speed: Hot Pursuit 2
00:00, 08.01.2005

Po spuštění hry nechybí intro ve kterém hned poznáte o co v celé hře půjde. Intro se EA povedlo jak bývá zvykem na jedničku. Uvidíte v něm rudě červené Ferrari 360 Modena a žluté Lamborghini Murciélago jak se snaží uniknout dvěma Fordům Victoria Crown. Ferrari když uvidí zátarasy v podobě několika policejních aut ztrhne řízení a sjede na nějakou polní cestu. Murciélago před zátarasy vymete příkop a auta co je následovala se dobře zamotají s těmi v zátarasech. Obě ujíždějící auta se zase dostanou k sobě a za nimi helikoptéra a policejní Lamborghini Murciélago. Následuje těsná klička mezi dvěmi osobními auty a najednou vpravo u cesty cedule s obrázkem stoupání a obzoru. Intro skončí když jsou všechna tři auta pozastavená ve vzduchu a objíždí je kamera alá Matrix. Pak už jen naskočí nápis: Need for speed: Hot Pursuit 2.

Nablýskaná fára – Jedna z prvních věcí co bych měl zmínit je že EA Games sehnali licence na 24 světoznámých supersportovních aut značek jako je Ferrari, Lamborhgini, Porsche a třeba McLaren. Jmenovitý výpis je zde: McLaren F1 LM, Klik pro zvětšení (Need for Speed: Hot Pursuit 2) McLaren F1, Ferrari F50, Mercedes CLK GTR, Lamborghini Murciélago, Porsche Carrera GT, Lamborghini Diablo 6.0 VT, Ferrari 550 Barchetta Pininfarina, Aston Martin V12 Vanquish, Porsche 911 Turbo, Ferrari 360 Spider, Dodge Viper GTS, Chevrolet Corvette Z6, Ford SVT - Mustang Cobra R, HSV Coupe GTS, BMW Z8, BMW M5, Jaguar XKR, Mercedes CL55 AMG, Ford TS 50, Opel Speedster, Vauxhall VX 220, Lotus Elise a Ford Crow Victoria. Z těchto autíček si podle mě musí vybrat opravdu každý.Vozy jsou velmi detailně zpracovány a polygonů mají na rozdávání. Díky povedeně zpracovaným charakteristickým rysům hned poznáte o který vůz se jedná. Škoda je, že ve hře chybí pohled z interiéru na který tvůrci prostě zapomněli. Klik pro zvětšení (Need for Speed: Hot Pursuit 2)Klik pro zvětšení (Need for Speed: Hot Pursuit 2)

Druhy závodů - Hra nabízí pět základních módů: Hot Pursuit, Championship, Single Challenge, Multiplayer a nakonec Quick Race.

Hot Pursuit - Hot Pursuit je klasika, známá již ze trojky. Vy a vaši soupěři v nadupaných autech závodíte o prvenství, přičemž musíte odolávat dotěrné, rychlé a zákeřné policii. Ta na vás číhá, kde se dá a rozhodně vám nic neodpustí. Pokud překročíte povolenou rychlost (to je to jediné za co vás budou stíhat), nejprve na vás budou řvát megafonem, abyste okamžitě zastavili. Vy samozřejmě ještě více prošlápnete plyn vašeho vozu, což se policistům nelíbí a začnou se do vás navážet, snažíc se vás zastavit. Klik pro zvětšení (Need for Speed: Hot Pursuit 2) Nadále je ignorujete a jim tak nezbyde, než si přivolat posily, zatarasit vám cestu svými vozy, použít hroty přes silnici či nakonec využít služeb dosluhujícího policejního vrtulníku a síly výbušných bomb, které vám bude házet do cesty a při dobré trefě vás mírně řečeno vykolejí. Pokud budete chtít najisto setřást policii stačí se otočit a jet v protisměru jízdy závodu a policisté vás nechají být. Vyhrávat tímto způsobem nejspíše nebudete, ale zkusit to můžete. Celkem tento mód nabízí 33 závodů, zahrnující množství úkolů jako například zajetí závodu v rámci určitého časového limitu či dojezd do cíle na nejhůře třetím místě a celkové vítězství v tournamentu. Hra je založena na systému bodování - za úspěšně dokončený závod nebo útěk před policií dostanete jistý počet bodů (tento počet se vašim postupem ve hře zvyšuje), za něž si můžete koupit nové vozy či odemknout jednotlivé tratě. Body za různé věci při závodě jako je ujetí policii a dalších jsou ale oproti výhře v závodu takřka zanedbatelné. Bohužel když nejste policista tak vás určitě bude štvát neskutečné zrychlení policejních aut které jsou většinou totožné s tím co máte vy. Zajímavé je, že když policista jste, automobil má již normální jízdní vlastnosti.

Championship – Tento mód je stejný jako Hot Pursuit, ale už vás nebude otravovat policie a můžete se více soustředit na bezchybnou jízdu. Ještě bych se chtěl zmínit k ovládání auta. To je dosti arkádové a auta neskutečně pomalu reagují na vaše pohyby a tím pádem jakoby plavou. Zajímavé také je že když nabouráte a restartujete se zpět na trať máte rychlost okolo 70km/h. To znamená, že pokud se někde zbrzdíte je lepší se restartovat na tuto rychlost. Klik pro zvětšení (Need for Speed: Hot Pursuit 2)Klik pro zvětšení (Need for Speed: Hot Pursuit 2)

Single Challenge – U této volby můžete vybírat z Single race, Be the cop, Lap knockoutu, Tournamentu a Free runu. V Single race si zvolíte jestli chcete jezdit s policií, obtížnost, okolní provoz a oponenty. Dále vás už jen čeká výběr koupeného auta a trati s nastaveným počtem kol. V Be the cop máte za úkol s policejním autem pochytat za určitý čas co nejvíce závodníků. Na výběr tedy máte nějaké z těchto policejních aut: Klik pro zvětšení (Need for Speed: Hot Pursuit 2) Lamborghini Murciélago, Lamborghini Diablo 6.0 VT, Ford TS 50, BMW M5, HSV Coupe GTS, Ford SVT Mustang Cobra R, Chevrolet Corvette Z6, Dodge Viper nebo Porsche 911 Turbo. Nějaké tedy vyberete, nastavíte časový limit, vyberete trať a jedete. Stíhaná auta chytíte tak že do nich narážíte a jím se ubírají ´´životy´´ které vidíte. Aby jste to neměla tak těžké můžete si přivolat na pomoc další policejní auta, dát do cesty zátarasy nebo helikoptéru co bude shazovat vybuchující barely. V módu Lap knockout si zase vše nastavíte a v závodě vypadne vždy poslední závodník. Jede se až zbude poslední závodník a ten je vítězem. Tournament je název módu ve kterém se jede určitý počet tratí (minimálně však dvě) a body se sčítají ze všech závodů a kdo má po posledním závodě nejvíce stává se vítězem. Ve Free runu si akorát zvolíte trať a auto, nastavíte provoz a můžete si libovolně jezdit.

Multi-player a Quick race - Specialitkou a jakousi virtuální lahůdkou je však multiplayer. Je možné připojit se k veřejným serverům, který můžete ostatně sami založit, či využít možnosti privátní hry pouze mezi vámi a vašimi kamarády. Multiplayer je snad to nejzábavnější na celé hře - není nad to poměřit své síly se živými spoluhráči ze všech koutů světa! Maximální počet hráčů je osm. Velké minus však vidím v absenci policie a okolního trafficu v multiplayeru. I když ryzí závody jen mezi živými hráči jsou také zábavné, policie a okolní motoristický ruch by celé klání podstatně zpestřili a zvlášť pokud hrajete jen ve 3-4 lidech, příliš často se na dlouhých tratích nepotkáte. V Quick race vám hra vybere vše sama a můžete jet. Je to dobrá volba když se vám nechce nic nastavovat a chcete hned jet. Klik pro zvětšení (Need for Speed: Hot Pursuit 2)Klik pro zvětšení (Need for Speed: Hot Pursuit 2)

Grafika a ozvučení – Grafika je to co se povedlo ze všeho nejvíce. Okolní tratě vypadají realisticky a jsou dostatečně detailní. Západ slunce vypadá velice efektně a odlesky vody jsou báječné. Velice mě zaujala vedrem popraskaná silnice. Divné trochu je, že můžete stát autem na tekoucí lávě a světe div se, ani vám nepopraskají gumy. Co se týče zvuku, nijak nezaostává za grafikou, v jeho nastavení přibyla položka EAX – prostorový zvuk.

HW nároky – Grafika je sice pěkná, ale horší už je to s nároky na vaší mašinu. Pro plynulý chod ve vyšším rozlišení s maximálními detaily je potřeba procesor s taktem 2,5Ghz, 512MB operační paměti a Grafickou kartu GeForce 4 Ti 4200 a lepší. S minimálními detaily hru rozchodíte na 800Mhz procesoru, 256MB operační paměti a GeForce 2 MX. Aby jste si vychutnali zvuk hodí se prostorová sestava.

Závěr – Pro mě je tento díl menším zklamáním v podobě opravdu nepovedeného ovládání auta. Budou vás také štvát neuvěřitelně výkonné policejní auta když se jim snažíte ujet. Na druhé straně stojí perfektní grafika tratí a aut, zvuk a chvílemi i atmosféra. I přesto že tento díl nepatří k nejlepším v sérii, určitě by si ho měl každý kdo rád hraje auta zahrát.Klik pro zvětšení (Need for Speed: Hot Pursuit 2)Klik pro zvětšení (Need for Speed: Hot Pursuit 2)

Hodnocení: 78%

CGwillWin