retro
FreeSpace 2

FreeSpace 2
FreeSpace 2
00:00, 20.07.2006

Než se pustíme do recenzovaní dnes jež retroidní hry FreeSpace 2, tak bych vám rád připomněl o co vlastně šlo v první dílu. První díl začínal válkou mezi Terrany (lidé) a Vasudany (mimozemšťané), která se táhla už nějaký ten pátek a určitě by pokračovala směle dál, kdyby se po prvních odehraných misích na scénu nepřiřítila nová rasa – Shivani, Klik pro zvětšení (FreeSpace 2)která začala útočit na vše ostatní (tedy na vás a na Vasaduany). Shivané jsou technologicky mnohem vyspělejší rasa než Terrané a Vasudané, a tak není jiné možnosti než uzavřít mír s Vasudany a společně táhnout proti neznámému nepříteli. Společně jste tak vynalezli štíty a mnohem účinnější zbraně než jste doposud měli. Jakoby se stránka začala obracet a Shivané začali svůj boj prohrávat, když tu najednou se objevil Lucifer, mocný křižník Shivanské armády, s neproniknutelným štítem, který demoloval vše co mu přišlo do cesty a nakonec zničil i Vasudanskou domovskou planetu. Proto bylo nutné toto vesmírné monstrum co nejdříve poslat do horoucích pekel, ale jediná možnost, jak se tak dalo učinit, bylo se společně sním dostat do subprostorového uzlu a tam ho zlikvidovat (štíty v subprostoru nefungují). Nakonec se vše povedlo těsně před vynořením se Lucifera u planety Země, ale výslednou explozí v subprostoru se natrvalo zhroutil subprostorový uzel, který zajišťoval pohyb od Země do ostatních částí galaxie. Tak takhle zkončil první díl, nyní nám už nebrání nic abych vás seznámil s dílem druhým.

Klik pro zvětšení (FreeSpace 2)

Druhý díl začínal cca o 30 let později od zničení Lucifera, kdy jste byl vesmírným pilotem zbylé flotily lidské rasy, která zůstala v širém vesmíru sama s přeživšími Vasudany. Ze začátku jste začínal jako obyčejný pilot, kterého nepouštějí do důležitějších misí (skvěle se tak aspoň naučíte ovládat vaší vesmírnou kocábku). Po pár úspěšných misích najednou přišel tajemný útok Shivanů a spousty nezodpovězených otázek s ním. Nebudu tady zbytečně moc prozrazovat z děje, ale řekněme, že Shivané mají znovu svou super loď a co je nejhorší, že není jedna a je mnohem nebezpečnější než Lucifer. Poslední mise skončí opravdu zajímavě a nechala děj otevřený, budou Shivané vůbec někdy zničeni, nebo si podmaní všechny a celý zbylý vesmír? Podaří se nám někdy kontaktovat Zem? Třeba už vyvinuly dostatečně silné lodě a zbraně na zničení zbytku Shivanů, ale na druhou stranu nevědí nic o současném stavu Shivanů a o jejich síle. Nezodpovězených otázek je opravdu mnoho a je škoda, že jsem dosud nezaznamenal další pokračování FreeSpace a kdo ví jestli vůbec někdy nějaké bude.

Klik pro zvětšení (FreeSpace 2)Klik pro zvětšení (FreeSpace 2)

Herní prostředí a vše s tím spojené

Čekat od vesmírné střílečky rozlišné a bohaté herní prostředí je spíše ztráta času, než reálný fakt ale ve FreeSpace 2 něco málo těch jiných forem vesmíru je (opravdu vím, že vesmír je jen jeden). Teda vlastně jenom dvě. Buď se proháníte v takzvaném klasickém vesmíru (všude spousty hvězd a tu a tam nějaké to větší slunce) nebo v nebezpečných a nepřehledných mlhovinách, kde svádět tuhé boje, je spíše za trest. V jedné speciální misi se také podíváte do vesmírné bouře (a navíc v mlhovině), kde budete vystavění všude Klik pro zvětšení (FreeSpace 2)přítomnému EMP (Elektro Magnetický Puls) a váš jediný možný pohyb za dokončením mise byl jen pomocí navigačních bojek, protože vám přístroje díky EMP neustále vypadávaly. Vskutku nápaditá mise ale byl jsem rád když už byla zamnou. Jinak vás při hraní FreeSpace 2 žádné výrazné změny od prvního dílu nečekaly (kromě těch výše zmíněných mlhovin) a občas to bylo až přespříliš nudné, stále se opakující hraní. Buď jste něco chránili nebo jste něco ničili, co taky více chtít od tohoto typu her že? Až na dvě dobrovolné mise pro speciální jednotku, moc velkou invenci a nápaditost nečekejte. Další věc, která mě na hraní FreeSpace 2 dost vadila byla naskriptovannost všech misí! Když prostě něco má být zničeno nepřítelem, tak tomu nejde zabránit ať se snažíte sebe více. Docela mě dostalo když jsem chránil jeden doprovodný křižník a stejně nakonec vybuchl, aniž by do něho někdo střelil, tragédie nemyslíte? Dobrého hraní si užijete tak 1/3 misí z celé hry, pak se to už zvrhává v pouhopouhý stereotypní ústup před Shivany a nuda s tím spojená. Jako by autoři spíše vsadili na jméno vesmírného simulátoru FreeSpace a druhý díl pěkně odflákli.

Klik pro zvětšení (FreeSpace 2)Klik pro zvětšení (FreeSpace 2)

Herní jednotky

Zaplať pánbůh, že nepříliš bohaté herní prostředí, bylo vykompenzováno rozličností vesmírných lodí, na které jste narazily a nebo, které jste mohli pilotovat. Sice jste si neosedlali žádný bojový křižník ale byla možnost nasednout za kokpit cca až 20 lidí. Škoda že HUD byl pořád stejný. Věc co mě dost zaujala byla nápaditost modelářů při tvorbě specifických rysů lodí pro každou rasu. Terrani mají typické lodě, která by jste očekávali, naproti tomu Vasudani mají spíše aztécký styl a Shivani naopak satanistický. Celkově mi Shivanské lodě připadají nejnápaditější co se propracovanosti týče a pokud máte alespoň mizivou fantazii, určitě si pod jejich plavidly představíte nějakého toho démona nebo tak něco. Co se týče vlastností vašich lodí, tak každá je trochu jiná, některé se lépe ovládají, jiné zase více vydrží ale k nejlepší kocábce jste se stejně dostali až v posledních misích (překvapivé že?). Zbraně jsou na tom stejně jako lodě až v konečné fázi hry dostanete ty nejlepší rakety a lasery.

Klik pro zvětšení (FreeSpace 2)Klik pro zvětšení (FreeSpace 2)

Grafické a zvukové zpracování

Co se týče grafiky tak jako by z oka vypadla kdysi prvnímu dílu! Když pozorujete jednotky (a celkově objekty) z povzdálí, tak by se dalo říci, že to jsou hezké modýlky s parádními texturami ale jakmile přiletíte k někomu (nebo něčemu) blíže, budete znechuceni texturami. Ano chápu, že to je už starší hra ale chci spíše podotknout, že grafika se od prvního dílu vůbec nezměnila a když to srovná například s tituly Star Wars z té doby, tak výsledek opravdu nic moc! Spíše mi připadá FreeSpace 2 jako datadisk k prvnímu dílu než důstojné pokračování kdysi tak populárního simulátoru. Naproti tomu zvukové zpracování je naprosto excelentní a i v dnešní době by si z něj mohli někteří vývojáři vzít příklad. Užijete si poklidných symfonických rytmů až po akční nášupy spadající spíše pod styl DnB naproti tomu zvuky zbraní a kolizí rovněž žádné markantní vylepšení od svého předchůdce.

Klik pro zvětšení (FreeSpace 2)Klik pro zvětšení (FreeSpace 2)

Co říci závěrem…

Když se na FreeSpace 2 dívám z odborného hlediska, srovnávám ho s prvním dílem a přihlížím k roku vydání, tak se téměř žádné změny od prvního dílu nekonají a ani není nijak inovativní od ostatních vesmírných simulátorů. Na druhou stranu, když se na FreeSpace 2 koukám z pohledu průměrného hráče, který si rád zahraje nějaký ten simulátor, tak zase nelze než FreeSpace 2 doporučit. Pokud ovšem vlastníte první díl, tak druhý je spíše pouze zpestření s novými zbraněmi, tedy pokud nejste fanoušek, jinak vám to bude jedno :-) Když jsem se zamýšlel s čím by se hra dala srovnat, tak mě napadl jedině Star Wars a Wing Commander. O Wing Commanderu bylo kdysi napsáno mnoho, a vždy byla kvalita hry velice kolísavá, takže nad Wing Commanderem by FreeSpace určitě vyhrál, ale v případě Star Wars se nechytá bohužel v ničem.

Plusy a mínusy:
Plusy:
+ Docela dost misí
+ Dobrý hudební doprovod
+ Počáteční nápaditost (bohužel opadne)
+ Fanoušci FreeSpace jsou rádi :-)
Mínusy:
- Dá se dohrát za jediný den na střední obtížnost

- Takřka nulový a nezajímavý příběh (s ohledem na první díl)

- Celkově žádné výraznější změny od prvního dílu
- Šílená stereotypnost
- Spíše pro fanoušky FreeSpace :-(
Hodnocení: 70 %

CGwillWin