preview
Might & Magic: Heroes VII

Might & Magic: Heroes VII - preview
Might & Magic: Heroes VII - preview
21:29, 23.09.2015

Might & Magic: Heroes (dříve Heroes of Might and Magic) je série mající již dlouholeté kořeny. Po mnoha pokusech o oživení hry a vyzkoušení nejrůznějších mechanik v předešlých dílech (především 4 a 5), se autoři v posledních dvou dílech pomalu vracejí ke konceptům, které nastavil třetí díl, který hru proslavil. Ovšem dle mého si přijdou na své zastánci jakéhokoliv dílu série, protože z dosavadního hraní mám pocit, že zachovali i ty lepší nápady z méně úspěšných dílu. Hra je stále ve fázi testování, momentálně je k dispozici pouze uzavřena beta verze. Ve zkušební verzi není k dispozici kampaň, veškeré informace jsou tedy založený pouze na single-player skirmish mapách v boji s AI.

Gameplay

Jak je již v sérii zvykem, máte na výběr z několika frakcí, v tomto případě že šesti. V betě jsou ovšem na výběr prozatím pouze čtyři a to Haven, Academy, Sylván a Dungeon. Zároveň nechybí široký výběr zaměření hrdinů, které se částečně liší pro jednotlivé frakce. Zatímco tedy Dungeon kouzelník bude mít zaměření na temnou magii, tak Sylván bude preferovat magii země. Ne všechna zaměření jsou také k dispozici každému z měst, hrdinů, který produkuje každý den malou sumu do kasy, nemají zdaleka všichni. To dává spoustu možnosti jak rozvíjet své město.

Klik pro zvětšení (Might & Magic: Heroes VII - preview)

A u hrdinů ještě zůstaneme. Schopnosti hrdinů byly zrevidovány a každý má na výběr z několika "stromů" (konkrétně deseti). Výběr záleží na hlavním zaměření. Zatímco ofenzivní hrdina bude mít ofenzivní a defenzivní stromy a pouze dva magické, kouzelník bude mít k dispozici skilly že všech kouzelnických škol. Kazdy "strom" má rozdělení na Novice schopnosti (jsou 3), Advanced (2) a Expert (1). Odemčení každé úrovně dává určitý bonus a umožní vám přístup k příslušným schopnostem. Kromě těchto schopnosti samozřejmě můžete vylepšovat hrdinů artefakty sbíranými po mapě.

Hlavní silou ovšem není hrdina, ačkoliv může provádět útoky a kouzlit a tím pomáhat svým jednotkám. Důležitější jsou samotné jednotky. Ty jsou zhruba rozdělené do základních, pokročilých a jedné nejsilnější jednotky. Základní jsou pro každé město dvě, další tři jsou pokročilé a u nejsilnější máte ve skutečnosti na výběr, ze dvou možností. Ze čtyř měst přítomných v betě mi přišlo, že jsou obě možnosti vyvážené a spíše záleží na zaměření hrdiny a složení armády, co se vám více hodí. Což dává další možnosti variability do hry. O jednotlivých jednotkách se nebudu příliš šířit, to by vydalo na samostatnou kapitolu, ovšem mohu říci, že jsem měla pocit, že jsou všechny dosti zaměřené na to, aby spolupracovaly mezi sebou. Máte například poměrně slabé, ale velmi útočné jednotky a pak slabé útočníky, kteří ovšem přidávají jednotkám okolo obrannou sílu. Je třeba opravdu trochu přemýšlet, než vytáhněte do bitvy a rozestavíte jednotky, abyste maximálně mohli využít těchto schopnosti a nevystavit se nebezpečí. Hrdina navíc může spolupracovat s jednotkami a zlepšovat jejich schopnosti.

Kromě toho má k dispozici každé město tři doplňkové pomocné síly, které mají určitý vliv na souboj. Jedna se o dobývací přístroj, který se tradičně používá pro dobývání nepřátelských měst a ničení hradeb, podpůrnou jednotku, která buď kouzlí podpůrná kouzla, nebo léčí jednotky v závislosti na faction a útočné síly. Ačkoliv jejich síla je opravdu minimální, menší než u hrdiny, dokáží výrazně ovlivnit průběh bitvy, protože vás mohou zachránit v kritickou chvíli, ačkoliv je přímo neovládáte. Samozřejmě mohou být zničeny, takže to nemusí být trvala výhoda.

Když už jsem vám přiblížila bojové schopnosti, vrátím se zpět k samotnému městu. Jak jsou fanoušci série zvyklí, rozvoj hradu je poměrně volná záležitost s tím, že budovy mají svoje "prerequisites". Ty jsou poměrně zajímavé viditelně přímo při otevření obrazovky s budováním a najetím na příslušnou budovu, protože se cesta k odemčení budovy "osvětlí". Zároveň v popisu budovy si můžete přesně přečíst, co je potřeba. Ve spoustě případů máte na výběr, že dvou možnosti, jakou budovu postavit, takže nemusí za stejný hrad být každá hra totožná, máte spoustu možností. Zajímavý faktor je například vybírání, které z jednotek dostanou bonus na rekrutování, tudíž kterých budete mít převahu ve své armádě (jak jsem již naznačovala u hrdinů, opravdu je spousta možnosti, jak postavit svoji útočnou sílu a optimalizovat ji úměrně svému hernímu stylu, toto je jedna z věci, která to umožňuje). Kouzla se získávají stavbou Magic Tower, která má čtyři úrovně a v každé dostanete náhodně kouzla. Ovšem můžete částečně tento náhodný výběr ovlivnit, na začátku hry má každé město svoji preferovanou školu magie a druhou si vybíráte při postavení první úrovně věže. Tento výběr zaručuje, že alespoň jedno kouzlo bude z daně školy. Školy fungují poměrně dobře jako takové zaměření kouzel, kde jsou si poměrně podobní jednotliví zástupci. Temná magie se například zaměřuje na oslabení nepřítele, zatímco magie země regeneruje a léčí.

Klik pro zvětšení (Might & Magic: Heroes VII - preview)

Opevnění města vám dává i základní obranné jednotky na hradby, které se zde generují podobně, jako když nabíráte vlastní jednotky. Jsou zde umístěné, dokud nezemřou a při obraně vám pomáhají. Peníze získáváte z hlavní budovy, kterou si můžete vylepšit až na úroveň, která vám přidává 4000 zlata za den. Zda se vám to poměrně dost? Není. Jednotky jsou v tomto díle poměrně drahou záležitosti a minimálně v počátcích může být s penězi problém.

AI

V betě není přítomna kampaň, lze pouze hrát mapy buď proti přátelům (ať už na stejném počítači, nebo v multiplayeru) či proti počítači. Jsou zde čtyři základní obtížnosti od easy po very hard, které se dají nastavit pro mapu. Od této obtížnosti se odvíjí za prvé množství peněz a surovin, které na začátku dostanete a za druhé i síla neutrálních jednotek, které se vyskytují po mapě. Zároveň si můžete při hraní proti počítači zvolit jeho "inteligenci", která má totožné čtyři stupně. Z mých dosavadních zkušenosti názvy věrně odpovídají chování nepřítele, kde na hard je opravdu těžké mu vzdorovat. Easy naopak je poměrně oddychovou záležitosti, kdy si přijdou na své i sváteční hráči. Ne že by nepřítel byl tak hloupý, že byste se nemuseli vůbec snažit, ovšem dá se hra vyhrát s poměrně malým úsilím.

UI

V krátkosti se ještě zmíním o uživatelském rozhraní. Základní rozložení ve hře ukazuje na horní části obrazovky suroviny a zlato, které máte k dispozici. V levém horním rohu můžete překlikávat mezi vámi ovládanými městy. V levém dolním rohu se nachází mapa světa, která má u sebe možnosti volby, co se zobrazuje na mapě, případně přepínání mezi povrchem a podzemím. Uprostřed dole na obrazovce je seznam vašich hrdinů, přičemž aktivní hrdina je vždy uprostřed a jeho portrét se zvětší. Zelený půlkruh ukazuje pohyblivost hrdiny, modrá pak množství magie, kterou má k dispozici na kouzlení. Pohyblivost se doplňuje každý den, mana pak pouze ve městech či speciálních místech na mapě. V právem dolním rohu je hlavní menu, které je soustředěné okolo přesýpacích hodin ukončujících kolo. To je ohraničené přehledným počítadlem dní. Okolo najdeme nejdůležitější ikonky jako pokračování v pohybu hrdiny, hrdinovo vybavení, seznam schopnosti, hlavní měnu a podobně. Při vkročení do města místo portrétu hrdinů narážíme na přehledně UI města, kde spodní řada udává jednotky před branami města, horní řada jednotky umístěné ve městě a nad ním jednotlivé možnosti, co se dá ve městě dělat. První ikonka umožňuje stavbu, druhá najímání jednotek, třetí pořizování válečných strojů, další seznam kouzel, tržiště a podobně. Cokoliv, co potřebujete ve městě udělat, můžete jednoduše získat pomoci těchto tlačítek, nemusíte hledat na portrétu města, kde se nachází věc, kterou potřebujete.

Klik pro zvětšení (Might & Magic: Heroes VII - preview)

Grafika

Hra je kompletně vytvořena v 3D prostředí s jedinou výjimkou a tou jsou města. Pokud vejdete do města, je zde pouze "obrázek", na kterém se objevují budovy, podobně jako v prvních dílech série (do 4. dílu). Toto řešení je velice přehledně a musím přiznat, že grafika, ve které jsou vytvořené, je velice příjemná. Koresponduje výborně s tím, jak je město zaměřené a působí velice přirozeným způsobem. Na mapě je město vidět ve své 3D podobě, velice zajímavě udělané a vyjímá se v celém prostředí. Veškeré předměty umístěné na mapě jsou na první pohled viditelně, nic se neskrývá za kopečky či jiné nerovnosti mapy, aby člověk musel otáčet pohled (který samozřejmě můžete volně otáčet podle potřeby). Nemusíte tedy náročné nic hledat, můžete se soustředit pouze na samotné hraní. Barevné je prostředí také velice příjemné, barvy nebijí do oči, působí přirozeně. Předměty sice nejsou v realistických poměrech, ale to je naopak dobře, protože jinak by byla mapa nepřehledná. Co jsem ještě nezmínila, města mají své "území", ve kterém můžete zabírat doly či dwellingy, že kterých můžete jednotky rekrutovat přímo ve svém městě. Ty nemohou být přebrány jinými hráči, mohou vám pouze dočasně přerušit zásobování z nich. Jejich hustota je úměrná mapě, většinou na jedno město připadá maximálně jeden druh dolů. Mapy navíc nepůsobí "přeplácané". Hrdinové jsou vyvedení v pěkně grafice a každý navíc jezdí na jiném tvorovi. Neliší se navíc pouze portrétem, ale celý design charakteru odpovídá jemu zaměření. Takže kouzelník bude mít na sobě dlouhou róbu a hůl v poměrně detailním provedení a ne obrovský meč a brnění jako válečník. Jednotky samotné mají navíc výbornou animaci. Při útoku se vám nezřídka přiblíží pohled a ukáže detailní pohled na útok a jeho výsledky, což dodává poměrně pěknou dynamiku do soubojů a udržuje je svěží. Zároveň v tom přiblížení můžete obdivovat, jak si autoři vyhráli se vzhledem jednotek.

Závěrečné úvahy

Ačkoliv jsem fanouškem série, počínaje čtvrtým dílem mi přišlo, že kvalita klesá a pátý díl zarazil hřebíček do potenciální rakvičky. Vím, že se mnou nebude každý souhlasit a někteří považují pátý díl za výborný. Pro mě byla vždy tato série čistě taktickou hrou plnou strategického rozmýšlení a těžkých rozhodnutí. K tomu jsem vždy vyžadovala přehlednost, možnosti výběru, rozvoje a plynulost hry.

Co se přehlednosti týče, tak dle mého je tento díl výborná reprezentace. Navíc tutoriál velice dobře vysvětluje, co a jak má člověk dělat a to, na co v tutoriálu nenarazíte, je natolik přehledně viditelně, že by s tím neměl být nejmenší problém. Jediné, co mi trošku vadilo, byla nemožnost rozkliknout si speciální schopnosti jednotek, ale to bych řekla, že do finálního vydání bude možné.

Klik pro zvětšení (Might & Magic: Heroes VII - preview)

Možnosti výběru? Těch jsem tady našla takové množství, že za těch pár dní beta testování jsem zdaleka nestihla otestovat všechny. Kombinaci jak hrát je opravdu mnoho a zároveň je zde množství věci, které se navzájem podporují. Zda jsou všechny vyvážené, nemohu říct, ale z těch, co jsem zkoušela, mi to přišlo poměrně dobře vyvážené. Rozhodně mi nic nepřišlo jako "gamebreaker", který by byl tak silný, že by nemělo smysl hrát cokoliv jiného. A naopak mi nepřišlo nic jako naprosto zbytečné nebo nepodstatné. Potenciál ohledně opakovatelné hratelnosti zde určitě je, zda obstojí i v plně verzi je otázka do budoucna.

Posledním kritériem, které jsem zmínila, je plynulost hry. Tu mají Might & Magic: Heroes VII poměrně dobrou, ačkoliv jsem si všimla, že odehrávání nepřítele ovládaného AI trvá docela dlouhou dobu a ve chvíli, kdy hrajete proti 5ti počítačům, tak abyste si šli uvařit čaj, udělat večeři a najíst se, než odehrají. Samozřejmě jsem použila trochu nadsázky, ale pravdou je, že jejich kola trvají hodně dlouho a je to až nepříjemné. Očekávala bych, že toto je další věc, ve které by se mohla hra o dost vylepšit, než bude vydaná. Jinak hra probíhá velice hladce a plynule, žádné výrazně zasekávaní či zdržování. Souboje jsou dynamické, udržují vás ve hře, i když je nepřítel o dost slabší, než vy, protože i tak vám může díky dobře spolupráci způsobit spoustu nepříjemnosti. A každá ztráta jednotky hodně bolí.

Celkové jsem byla velice milé překvapena tímto dílem série a rozhodně se těším, až vyjde plná verze. Doufám, že těch několik chybiček, na které jsem narazila, úspěšně odstraní a jsem zvědavá, jak celkové dopadne kampaň. Návrat ke "starším" principům série rozhodně pomohl hru oživit a jsem řada, že se to autoři rozhodli udělat. Doufám, že vám toto preview pomůže alespoň trochu nahlédnout pod pokličku tohoto zajímavého titulu. Je zde poměrně dost věci, které jsem vynechala, protože hra je opravdu obsáhlá, ale snažila jsem se zmínit alespoň to nejdůležitější. Zatím mám pro tuto hru dobrá očekávání a těším se na jejich vydání.

Hra vychází 29. září v české lokalizaci, zakoupit si jej můžete na Playclub.cz.


CGwillWin