recenze
Surviving Mars

Surviving Mars - recenze
Surviving Mars - recenze
18:00, 15.03.2018

Bulharské zázemie v podobe spoločnosti Haemimont Games nám svojho času dávalo veľké nádeje pri ohlásení novej budovateľskej stratégie v nehostinnom vesmírnom prostredí s veľavravným názvom Surviving Mars. Jednak ide o autorov už pomaly kultovej série Tropico, ktorá má veľké meno po celom svete, a potom tu rovnako zavážilo celkové načasovanie. Je tomu totižto len pár týždňov, čo sa spustila nová epocha vesmírneho dobývania so známym menom Elon Musk. Ten sa rozhodol, že premení sen o kolonizovaní planéty Mars na realitu a vďaka jeho spoločnosti SpaceX sa nám momentálne nad hlavou v ďalekom nekonečne premáva jeden elektromobil s gumovým panákom za volantom. Paradox Interactive, ktorý v tejto veci hrá na strane herných producentov, preto nemohol už dlhšie čakať a za pomoci vesmírnych mocností prináša na scénu už od pohľadu atraktívnu stratégiu o interaktívnom dobývaní štvrtej planéty našej slnečnej sústavy.

Tak kde je tu tá studňa s vodou?

Klik pro zvětšení (Surviving Mars - recenze)

Výhodou pochopenia základnej motivácie tejto hry je fakt, že asi každý z nás dobre vie, ako náročné je prežiť na Marse. Určite ste si teraz vybavili kultovú scénu z pôvodného filmu Total Recall, kde Arnoldovi exploduje skafander a lezú mu oči z hlavy ako varené vajcia tesne pred prasknutím. Vďaka tomu je vám jasné, že primárnym cieľom v titule Surviving Mars je prežiť a helmu si radšej dole nedávať. Všetko má ale svoje postupy a vďaka bohu nie je nutné, aspoň zo začiatku, sa spoliehať na ľudské fyzické výkony. Máme predsa stroje a tie vzduch ani vodu nepotrebujú. Začiatok kolonizácie je teda jasne daný. Vyberiete si obtiažnosť danej misie (spája sa s finančnou podporou, ktorá je priamo napojená na možnosť požiadať o viac rakiet a dovoz potrebných surovín), následne si zvolíte miesto na Marse aké by sa vám páčilo na záhradné grilovačky, no a potom už stačí len spustiť odpočítavanie a vaše prvé veľké dobrodružstvo sa začína.

Projekt som testoval na Xbox One X a aj klasickom One, obe verzie sa po technickej stránke viac-menej zhodovali.

Klik pro zvětšení (Surviving Mars - recenze)

Vývojárom sa podaril veľký úspech, ktorý si hráč okamžite uvedomí. Grafická stránka síce neoplýva nejakou hitparádou plnou efektov, ale s ohľadom na veľkosť celej hry, sa vám pred očami začne odohrávať skutočne efektné divadlo, ktoré počas postupného plynutia času priam fascinuje. Prašná planéta v sebe ukrýva rôzne zdroje a ich odhalením sa postaráte o prvý predpoklad možného úspechu vašej misie. Hlboko pod povrchom je skutočne voda, ale nielen to. Je tu možnosť ťažiť vzácne suroviny, od bežných kovov, až po tie pre našu Zem najcennejšie. To už ale trošku predbieham, keďže začať zarábať v nehostinnom prostredí si vyžaduje príchod kolonistov a ten nemôže nastať len tak jeden solárny rok od pristátia vašej prvej rakety. Budovanie zázemia pomocou robotov začína pekne od Adama (alebo od Arnolda?). Postavíte si základňu pre androidov a pomocou nich skúsite zasiať prvé semienko potenciálu. Okrem vody (ak nie je pod zemou, dá sa generovať mechanicky) je nutné spustiť program ukladania kyslíku (na všetko tu sú zásobníky a čerpadlá) a rovnako pripraviť elektrickú sieť.

Elektrika, voda, vzduch a nádej...

Klik pro zvětšení (Surviving Mars - recenze)

Začiatky sú kruté a to je ešte slabé slovo. Titul Surviving Mars nemá žiadny názorný tutorial a kto nerád číta kvantum textu (tak ako ja), je odsúdený na štýl pokusu a omylu. Aj preto mi nejakú dobu trvalo, než som poriadne pochopil komplikované postupy tvorenia inžinierskych sietí, ktoré sa od tých na Zemi jemne odlišujú. Nič sa však zásadne nedeje pokiaľ si nepozvete prvú ľudskú posádku. Tej je nutné postaviť prvú obývateľnú kopulu schopnú generovať dostatočne vhodné prostredie pre život. Ak do nej už raz vkročí prvá noha z mäsa a kostí, hra sa skutočne začína. Od toho momentu existuje možnosť, že vaša misia neuspeje a to ak vám všetci jednoducho pomrú. Zároveň je nutné si uvedomiť, že to nebude už len o trojici "Vzduch, voda, elektrika" ale pripadnú na zoznam aj veci ako jedlo a hlavne materiál určený na opravu poškodených prístrojov. Všetko je to začarovaný kruh a keďže Mars je plný prachu a možných výkyvov počasia, je nutné predvídať a zásobiť sa potrebnými surovinami. Solárne panely síce generujú elektrinu cez deň, ale v noci sú neúčinné a nastupuje nutnosť mať veterné turbíny. Všetko sa však skôr či neskôr pokazí a ak nebude dostatok možností na opravu, každý kolonista padne ako hnilá hruška.

Do uška my hrala fenomenálne atmosferická hudba.

Klik pro zvětšení (Surviving Mars - recenze)

Čo by to bolo za budovateľskú stratégiu bez výskumných možností. Tých je tu viac ako dosť a každá nová položka, v inak spletitej sieti možných technológií, skrýva aj akési skratky voči zlým vplyvom Marsu. Môžete si napríklad vynájsť samočistiace solárne panely, ktoré sa nemôžu pokaziť vplyvom prachu. Rovnako je možné objaviť špeciálne farmy na pestovanie vlastného jedla, či recykláciu vody. Dôležitých aspektov v tomto koncepte je desiatka a kto sa do Surviving Mars zamiluje, tak ako ja, bude chcieť odkryť každý jeden štvorec obrovitánsky veľkej mapy. Úhlavným nepriateľom je však čas a keď sa začne kaskádové zlyhávanie prístrojov, nie je už často možné misiu zachrániť, zvlášť ak ste len na začiatku. Počas testovania som odohral viac ako 40 hodín čistého času a behom toho som zažil len pár momentov totálnej istoty a pocitu, že všetko ide dobrou cestou a podľa plánu. Prežiť Mars je náročné dobrodružstvo plné prepracovaných postupov, aké majú reálny technologický základ. Nie všetko v tejto hre je síce v súčasnosti možné, ale nič podobné, a to vám garantujem, nám herný svet ešte neponúkol. Grafický art je očarujúci a hudobná stránka priam filmovo epická a ideálna k danej téme. Nenarazil som ani na jeden problém či chybu, ktorá by mi nejako bránila si hru užívať a to je najdôležitejšia vec pre žáner stratégií.

Ovládanie prostredníctvom klasického gamepadu vám našťastie vrásky na čele nevyrobí.

Projekt Surviving Mars určite nijako nepokazí povesť svojim tvorcom. Ide totiž o jedinečný zážitok postavený na reálnej ľudskej budúcnosti, ktorá sa týka kolonizovania cudzích planét, a ktorý vás môže pohltiť na dlhé dni. Motivácia a snaha o vybudovanie niečoho skutočne obrovského je tak razantná, že ak patríte do sorty milovníkov tohto konceptu, tak nemáte prečo váhať a okamžite si kúpte svoje vlastné miesto v SpaceX rakete.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Paradox Interactive

Klik pro zvětšení (Surviving Mars - recenze)

Recenzovaná verze: Xbox One X

PC hry pro vás testujeme na sestavě LYNX

Klik pro zvětšení (Surviving Mars - recenze)

SUPER
90%
CZECHGAMER
Toto dielo si zamilujete!

CGwillWin