recenze
Jurassic World Evolution: Complete Edition (Switch update)

Jurassic World Evolution: Complete Edition (Switch update) - recenze
Jurassic World Evolution: Complete Edition (Switch update) - recenze
12:10, 27.06.2018

Milovníci dinosaurov, tvorov po ktorých nám na zemi ostali len skamenené kosti a hromada vedeckých domnienok, sa od útleho veku nás a našich ratolestí starajú o zábavné vyplnenie voľného času. Sám som osobne nikdy nepodliehal mánii spojenej s týmito obrovitánskymi (samozrejme nie vždy) jaštermi a musela prísť až moja milovaná dcéra, aby svojou neutíchajúcou vášňou vo mne prebudila chuť poznávať to, čo spomínaná vedecká obec vyčítala z kostí a kostičiek. Nevieme síce ako dinosaury skutočne vyzerali po stránke ich pigmentu a iných vizuálnych aspektov, ale môžeme sa spoločne nechať unášať predstavivosťou o nich a to aj vďaka videohrám.

Switch port obsahuje všetky vydané DLC balíčky

Pred dvoma rokmi sme pre vás pripravili test na Jurassic World Evolution, ktorého obsah si môžete prečítať nižšie. Koncom minulého roka však spoločnosť Frontier Developments pripravila dodatok v podobe Complete Edition a aby toho nebolo málo, tento balíček pripravila v porte aj na Nintendo Switch. Osobne som mal možnosť otestovať práve verziu pre spomínaný hybridný systém Switch a keďže jediný rozdiel ostal v technickej prezentácii a priložených DLC, rozhodol som sa našu už tak preplnenú sekciu recenzií ďalej nezaťažovať a pripravil som túto krátku vsuvku ako istý epitaf ku práci môjho dnes už pre CG nepíšuceho kolegu. Po technickej stránke sa Switch verzia musí popasovať so značných zľavením z grafických nárokov, kde síce v TV režime všetko beží ako tak obstojne avšak akonáhle prepnete na handheld modus, celá prezentácia sa rozleje do rozmazanej hmoty a snímkovanie klesne tesne na úroveň únosnosti.

Využitie dotykovej obrazovky poteší

Toto je to najpodstatnejšie čo odlišuje všetky vydané verzie práve od tej na prenosný systém Nintendo Switch, ktorého cenovka sa momentálne pohybuje na úrovni plnohodnotnej AAA produkcie. Ak ste milovník dinosaurov a chcete na Switch skúsiť viesť svoj vlastný park - vysielať výpravy paleontológov, sedieť na vajíčkach až sa z nich vyliahne niečo úžasné a zároveň manažovať celý svoj biznis model, určite do toho skúste vkročiť rovnými nohami. Treba sa ale pripraviť, že v prenosnom režime je to po technickej stránke skôr katastrofa a ak už sa rozhodnete ostať hrať doma cez dokovaciu stanicu, druhou fackou môže pre vás byť práve ten jalový prístup ku konceptu stratégie, s akou Jurassic World Evolution vlastne operuje. Viac o hrateľnosti vám povie už kolega nižšie.

Filip Voržáček (šéfredaktor CG)


V době, kdy dinosauři hlásí návrat na filmová plátna se snímkem Jurassic World: Fallen Kingdom, se universum Jurského světa po dlouhé době rozrůstá také o novou hru. Nejde navíc o nějakou akční, mobilní nebo karetní rychlokvašku, ale o budovatelskou strategii od ceněného studia Frontier Developments. Tito vývojáři stojí například za třetím RollerCoaster Tycoonem, vesmírným Elite: Dangerous a v neposlední také za velice kladně hodnoceným Planet Coasterem, kde jste spravovali svůj vlastní zábavní park. To stejné vás čeká i v jejich novém titulu Jurassic World Evolution. Horské dráhy a různorodé atrakce ale vystřídají raptoři, triceratopsové či ikoničtí tyranosauři.

Klik pro zvětšení (Jurassic World Evolution: Complete Edition (Switch update) - recenze )

Vyjma toho, že se stále staráte o zábavní park, byste ale příliš dalších společných prvků s Planet Coasterem v Jurassic World Evolution nenašli. Stavba a následná údržba dinosauřího ostrova je totiž o poznání jednodušší a přístupnější, než tomu bylo u jeho kolotočářského předchůdce. Hned úvodem tedy upozorňuji, že díky tomuto zaměření Jurský svět pravděpodobně příliš nepotěší hardcore fanoušky budovatelských strategií. Bylo by ale bláhové čekat od licencovaného titulu, který mimochodem míří kromě PC i na konzole, zážitek pro velice úzkou a náročnou klientelu. Přednosti hry hledejme úplně někde jinde.

Klik pro zvětšení (Jurassic World Evolution: Complete Edition (Switch update) - recenze )

Slušivý kabátek

Stěžovat si v žádném případě nelze na audiovizuální stránku. Grafika i zvuky patří ve svém žánru mezi naprostou špičku. Nebývá příliš zvykem, aby se u strategií chválil tento aspekt, ale u novinky od Frontieru ho nelze jen tak přehlédnout. Nejde totiž jen o detailně zpracované objekty a jednotlivé dinosaury. Vývojáři se věnovali i takovým detailů, jako jsou třeba viditelné dílčí kapky deště na budovách, což je zkrátka efekt v tomto žánru poměrně nevídaný.

Grafice navíc zdatně sekunduje i audio složka. Zvuky dinosaurů působí nesmírně živým dojmem a soundtrack či dokonce komentáře herců z filmové předlohy budou pro fanoušky Jurského světa doslova rajskou hudbou. Zejména poté, když zazní ikonické tóny od Johna Williamse nebo promluví Jeff Goldblum jako Ian Malcolm.

Snaha o co největší provázanost s filmem, jemuž autoři z pochopitelných a dost možná i požadovaných důvodů přizpůsobili datum vydání, má ale i své stinné stránky. Již v úvodu naznačené zjednodušení se týká především poměrně výrazně upozaděné manažerské stránky. Nedostatek financí vám bude dělat starosti pouze v úvodních minutách hraní, kdy ještě do vašeho parku neproudí dostatečný počet návštěvníků. Po obstarání pár dinosaurů se ale situace začne výrazně zlepšovat. A to až do bodu, kdy si s přebytečným obnosem peněz nebudete vědět rady.

Klik pro zvětšení (Jurassic World Evolution: Complete Edition (Switch update) - recenze )

Tady vládnou dinosauři

Vzhledem k tomu, že ve hře spravuje v podstatě dinosauří ZOO, tak by se dal očekávat také nemalý důraz na samotné návštěvníky, kteří váš parčík živí. Ani tento aspekt ale nejde bohužel příliš do hloubky. S výjimkou pár obchodů, hotelu, jednokolejky a vyhlídkových galerií toho pro své hosty až tolik nepostavíte. Vývojáři totiž téměř vše podřídili samotným dinosaurů, na něž je upřena téměř veškerá pozornost.

Všechny ostatní prvky jsou vašim mazlíčkům zkrátka podřízeny a vy se jakožto vedoucí celého toho kolotoče staráte především o ně. Jelikož jde o Jurský svět, tak je to svým způsobem pochopitelný krok, který ale nemusí sednout každému. Pro fanoušky universa je to nejspíš splněný sen, ale pro protřelé stratégy možná zklamání.

Klik pro zvětšení (Jurassic World Evolution: Complete Edition (Switch update) - recenze )

Menší důraz na management ale neznamená, že by po obsahové stránce hra nějak výrazně strádala. Například téměř padesát druhů dinosaurů rozhodně představuje dostatečný počet. Trochu sice zamrzí absence vodních a létajících druhů, jejichž implementace by byla sice zajímavá, avšak nejspíše příliš náročná. I tak úctyhodná sbírka navíc nebude přístupná hned od začátku hraní. Každý druh je nutné pomocí nalezené fosilie vyšlechtit ve speciální laboratoři. Právě laboratoř na vytváření dinoušů je vůbec tou nejdůležitější budovou ve vašem Jurském parku.

Klik pro zvětšení (Jurassic World Evolution: Complete Edition (Switch update) - recenze )

Zároveň s ní je naprosto zásadní postavení expedičního střediska, odkud posíláte expedice, které na vybraných lokalitách hledají a zpátky dovážejí fosilie a vzácné kovy. Zatímco z většího množství fosilií postupným výzkumem získáte určitý druh dinosaura, tak drahé kovy zejména v počátečních fázích hraní výrazně nakopnou váš rozpočet. Na extrakci těchto dvou surovin je opět potřeba postavit speciální budovu.

V úvodních okamžicích tedy opravdu nebude vědět, za co omezené finanční prostředky utratit. Po vypuštění prvních prehistorických kamarádů se sice do vaší kasičky začnou hrnout peníze ze vstupného, které jste ale obratem nuceni vrazit do dalších důležitých zařízení.

Klik pro zvětšení (Jurassic World Evolution: Complete Edition (Switch update) - recenze )

Proč se nestát i vychovatelem

Když pomineme samotnou stavbu jednotlivých výběhů, tak to jsou především budovy pro rangery, kteří mohou dinosaury léčit, doplňovat jim jídlo nebo opravovat poškozená zařízení. Každý z těchto tří problémů se vždy objevů v horní části obrazovky. Vy ho buď dáte k vyřešení počítačem ovládanému hlídači nebo sami usednete z pohledu třetí osoby za volant terénního vozítka a o vše potřebné se postaráte vlastnoručně. Z otevřeného džípu lze navíc vše fotit, za což dostanete v případě zachycení dinosaura menší obnos peněz. Tuto funkce lze ale spíše považovat za takový zjednodušený a v poslední době populární foto mód.

Stejný systém vývojáři zvolili i u ochranky, která disponuje základnou helikoptér. V momentě, kdy nespokojený vládce druhohor opustí výběh, tak se na scéně objevuje právě polovojenská garda. Stejně jako v případě ošetřovatelů se můžete helikoptéry a pušky s uspávacími náboji ujmout i vlastnoručně, což je poměrně zábavná a ve strategii poměrně nečekaná možnost. I ta ale po čase omrzí, takže se rozhodně hodí varianta umožňující vše nechat na umělé inteligenci.

Klik pro zvětšení (Jurassic World Evolution: Complete Edition (Switch update) - recenze )

Každá budova se samozřejmě neobejde bez elektřiny, takže jste společně s přibývajícími stavbami nuceni rozšiřovat i elektrickou sít. To znamená stavbu hned několika elektráren a postupné prodlužování vedení. Zvyšování nároků se s čím dál větším parkem ale netýká pouze energie. Většinu budov lze proto vylepšovat. Stačí zakoupit a postavit výzkumné středisko, kde se vám postupně odemykají různé upgrady, které jsou navíc na jednotlivých stavbách viditelné. Především se ale díky nim všechny procesy zrychlí, čímž celý váš byznys začne ještě lépe šlapat.

Zdokonalit lze dokonce i vlastní dinosaury. Stačí získat DNA dnes běžně žijících zvířat a tu poté podle libosti skloubit s tou dinosauří. Z tohoto výzkumu pochopitelně nevznikne neidentifikovatelný hybrid, ale dinosauři vlivem nových genů získají jiné zbarvení nebo některé vlastnosti zvoleného zvířete. Především se ale zvýší jejich oblíbenost mezi návštěvníky, což se opět pozitivně projeví na vašich financích.

Klik pro zvětšení (Jurassic World Evolution: Complete Edition (Switch update) - recenze )

Dinosauři ale nejsou nějaká přítulná domácí zvířátka, a proto mají různé druhy těchto vymřelých plazů také odlišné potřeby. Asi nemusím připomínat, že se hodí oddělit do samostatných výběhů býložravce a masožravce. Takový velociraptor například není ve svém revíru spokojen, dokud k němu nepřidáte minimálně druhé kámoše.

Naopak třeba obří brachiosaurus potřebuje naprostou izolaci od okolního světa a vy tak musíte celou ohradu obklopit lesy a trávou. Pokud to neuděláte dostatečně rychle, tak než se nadějete, už se vám prochází volně po parku a rozdupává návštěvníky. Místo stavění několika řad ohrad a elektrických plotů je tak spíše záhodno uspokojit potřeby vašich přerostlých mazlíčků.

Klik pro zvětšení (Jurassic World Evolution: Complete Edition (Switch update) - recenze )

Pořád je co dělat

Z dosavadního čtení jste možná naznali, že je hra jeden velký sandbox. Není tomu ale tak, ten totiž v pravém slova smyslu vlastně chybí. Vývojáři zvolili poměrně netradiční způsob dávkování obsahu. V průběhu hraní se dostanete hned na šestici ostrovů, takže se staráte ne o jeden ale hned o šestici parků. Z počátku sice začínáte na jednom ostrově, ale postupně si plněním misí a kontraktů odemykáte další lokace.

Každý ostrov má přitom trochu jiné podmínky, se kterými se musíte popasovat. Jeden je třeba pravidelně bičován bouří, jež jednou za čas udeří a poškodí část vašeho vybavení. Jiný je zase kompletně zahalený do noční tmy. Tento prvek rozhodně pomáhá v tom, aby po čase nenastoupil pocit repetitivnosti.

Klik pro zvětšení (Jurassic World Evolution: Complete Edition (Switch update) - recenze )

Již zmíněné úkoly plníte pro tři hlavní subjekty. Preferovat můžete vědu, zábavu nebo bezpečnost. Ze začátku očekávejte jednoduší mise typu „postav určitou budovu nebo dosáhni požadovaného počtu návštěvníků.“ Později ale dojde i na těžší a přesně vymezené questy. Hra vás sice do dělání úkolů nějak netlačí, ale za jejich postupné plnění získáte odměny v podobě financí, nových budov a odemknutí dalších ostrovů. Hlavních misí i vedlejších kontraktů je opravdu požehnaně, takže na každé mapě strávíte opravdu solidní množství času.

V kombinaci s již zmíněným počtem šesti map to dá dohromady velice solidní obsahovou nálož, díky které ve hře strávíte nemalé množství času. Jen odemknutí všech ostrovů zabere nejméně 30 hodin. Samostatný sandbox mód, kde by vám do hraní nikdo nezasahoval, ale bohužel chybí, což je bezesporu škoda. Stejně tak bych uvítal i o něco větší mapy. Pro nově vyzkoumané dinosauří druhy totiž na již poměrně zaplněném ostrově v některých momentech nemusíte mít dostatek volného místa.

Klik pro zvětšení (Jurassic World Evolution: Complete Edition (Switch update) - recenze )

Snad s výjimkou až přílišného opomenutí lidských návštěvníků, kteří působí pouze jako anonymní a v davech pochodující panáci, nemá Jurassic World Evolution výraznější chybu, jež by vám bránila si hraní užít. Hra je řemeslně zvládnutá na jedničku a fanoušci filmového universa nebo dinosaurů všeobecně nemají důvod novinku od Frontieru opomenout.

Titul by ale měl díky dobré přístupnosti bez problémů sednout i začínajícím hráčům, kteří třeba s žánrem strategií nemají takové zkušenosti. Jedinou lehce zklamanou skupinou tak možná zůstanou protřelí stratégové čekající od Jurského světa další Planet Coaster. Po nějaké té slevě by ale i ti měli dát hře šanci, protože podobných kousků zkrátka nevzniká mnoho. A teď mě omluvte. Můj T-Rex potřebuje nakrmit.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Frontier Developments

Klik pro zvětšení (Jurassic World Evolution: Complete Edition (Switch update) - recenze )

Recenzovaná verze: PC
SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Nesmírně zábavná a po technické stránce skvěle zvládnutá budovatelská strategie, která menší důraz na návštěvníky a finance plnohodnotně kompenzuje maximálním zaměřením na samotné dinosaury.

CGwillWin