akce
preview
Mutant Year Zero: Road to Eden (hands-on)

Mutant Year Zero: Road to Eden - preview (hands-on)
Mutant Year Zero: Road to Eden - preview (hands-on)
12:30, 09.10.2018

Z Kolína, a tohtoročného Gamescomu, som si ja osobne priniesol toho dosť, jednak zmes spotrebného a prevažne zbytočného materiálu, a potom to oveľa dôležitejšie, a podstatnejšie, teda minimálne v súvislosti s našou stránkou. Mal som možnosť skúsiť si na vlastnú kožu pár zaujímavých a stále nevydaných projektov, z čoho rozhodne musím vypichnúť dávno pripravovanú taktickú adventúrku od spoločnosti Bearded Ladies (bývalí vývojári hier ako Hitman či Payday). Ich producentom je stále sa rozrastajúci Funcom z Islandu, ktorého pozvanie na prezentáciu titulu Mutant Year Zero: Road to Eden som prijal s veľkou radosťou. Veď práve tento čiastočný klon taktickej série XCOM vo mne už od prvých noviniek zanechával príjemný pocit očakávania a musím hneď takto úvodom tohto preview priznať, že sa v tomto ohľade nič nezmenilo ani po tom, čo som si mal možnosť skúsiť poriadne dlhú demoverziu.

Sympatický humor ako kulisa umierajúcej civilizácie, ktorú lemujú už len trosky okupované nebezpečnými tvormi.

Klik pro zvětšení (Mutant Year Zero: Road to Eden - preview (hands-on))

Nápaditý vtip bol prvým bodom môjho záujmu a samotné potvrdenie tejto snahy nezabudla zdôrazniť ani ústredná dvojica vývojárov, ktorá nám celú prezentáciu spestrila vecným výkladom. Mutant Year Zero: Road to Eden pojednáva o troch hlavných hrdinoch (nápovedu nájdete v hornom obrázku tohto článku), ktorí ani náhodou nespadajú do klasickej šablóny štandardných bojovníkov za správnu vec. Jednak ide o hovoriacu kačku s lačnou chuťou na lunchmeat, pokračuje to mutáciou prasiatka s triezvym pohľadom na zničený svet a nakoniec tu máme sympatickú slečnu tvrdú ako dlažobná kocka. Toto trio sa potom spoločne po vašom boku presúva postapokalyptickou krajinou za sprievodu izometrickej kamery, čo je práve spomínaná adventúrna časť, ktorú však ako čerešnička na torte uzatvára a spestruje toľko proklamovaný boj na štýl slávnej taktickej IP. Na rozdiel od značky XCOM sa Mutant Year Zero snaží tento part ozvláštniť svojimi vlastnými nápadmi.

Aj na najslabšiu obtiažnosť sa nedá vravieť o nejakej prechádzke cez rozkvitnutú a voňavú lúku.

Klik pro zvětšení (Mutant Year Zero: Road to Eden - preview (hands-on))

Neskutočne sa mi páči tá čistá estetika prechodu od zbierania šrotu pôsobivo zdevastovanou krajinou, až po stealth plazenie pomedzi skupinky nebezpečných vrahov a príšeriek pod vplyvom mutácie (je nutné si dávať pozor, aby nepočuli vaše kroky či nevideli svetlo z lampy). V tomto je práve táto značka maximálne jedinečná, keďže vytvára neopakovateľnú atmosféru a rôzne možnosti ako sa dostať cez komplikovane členitú mapu. Môžete to skúšať tichou cestou a vyhýbať sa tak konfrontáciám ako sa len dá, alebo naopak prísť na hranicu viditeľnosti, naplánovať takticky vhodný útok a začať peklo. Ten alebo onen scenár má samozrejme svoje klady a zápory, avšak nakoniec to aj tak skončí u boja, a tak sme zase u toho notoricky známeho nápisu XCOM. Ten nám v tomto prípade môže slúžiť ako dokonalé zrkadlo možností, ktoré sa v hre Mutant Year Zero: Road to Eden vrstvia cez prehľadné menu. Taktika postupu vo forme šachovnice je jasná, rovnako ako strom schopností jedného z troch hrdinov. Nejde však o obyčajné kopírovanie zažitého, ostatne ani XCOM nespadol z neba učený, a všetko má tak evidentne jasný odtlačok talentovaných vývojárov zo štúdia Bearded Ladies.

Každého hrdinu môžete vylepšovať nielen po stránke schopností, ale aj formou vizuálnych doplnkov.

Klik pro zvětšení (Mutant Year Zero: Road to Eden - preview (hands-on))

Počas viac ako hodinového testu som dostatočne skúsil variantu ovládania cez klávesnicu a myš rovnako ako cez XOne gamepad. Obe formy mi prišli maximálne intuitívne a v tomto smere tak nevidím žiadne prekážky. Používali sme PC zostavy, a tak vám nemôžem logicky povedať ako veľmi kvalitné budú grafické variácie u konzol, každopádne sa tu nerozprávame o nejakej AAA grafike, čiže rovnako ani tu nevidím zásadné prekážky, nech už budete skúšať tú či onú konzolovú verziu. Náročnosť je rozhodne z kategórie vyšších a ak si myslíte, že toto je hra na nejaké prebehnutie s minimálne vynaloženým úsilím, rovno na to zabudnite. Sám som dvakrát zomrel (pri nastavení na Normal) a to len na základe vlastnej nerozvážnosti a neopatrnosti. Každá, dokonca aj banálna, chyba sa tu tak evidentne kruto trestá a to milovníci taktických hier musia doceniť. Rovnako mi nedá nespomenúť príjemnú hudobnú stránku, ktorá hlavne pri skúmaní hrdzavých kufrov od áut šije na pozadí krásnu atmosféru.

Na výsledok vývoja si našťastie už nebudeme musieť dlho počkať, keďže Mutant Year Zero: Road to Eden vychádza 4. 12. 2018 na všetky spomínané stroje. Osobne sa už nemôžem tohto dátumu dočkať, keďže po tom, čo som videl v nemeckom Kolíne nad Rýnom, nepochybujem minimálne o veľkom potenciály tejto značky a dúfajme, že aj budúcej série. Nie každého totižto dookola baví zachraňovať našu civilizáciu pred útokom mimozemšťanov.



CGwillWin