recenze
B&O Beoplay H4

B&O Beoplay H4 - recenze
B&O Beoplay H4 - recenze
12:13, 21.08.2019

Vybrat kvalitní bezdrátová sluchátka není snadná volba a nabídka je opravdu široká. Od úplně levných noname se snadno člověk propracuje do vyšších levelů a také cenovek. Švédská společnost Bang & Olufsen často sedí ve vyšších cenových relacích díky svému osobitému designu, ale také kvalitnímu zvuku a provedení. Model Beoplay H4 je jejich cenově nejdostupnější, co se týče sluchátek kolem uší. Pojďme se podívat, jaký je.

Obsah balení

Kvalitní pevná krabička po otevření obsahuje v první řadě sluchátka uložené v plastovém výlisku s pěkným povrchem. Pod ním najdeme zbylé příslušenství, což je 3,5 mm jack kabel pro analogové připojení a micro-USB kabel pro nabíjení, což ukazuje, že H4 nejsou úplně nejnovější model, protože bych raději viděl USB-C, který má lepší parametry, zejména co se týče výdrže konektoru na sluchátkách. Sluchátka nenabídnou možnost rychlého nabíjení. Co mi velmi chybělo, bylo jakékoliv pouzdro na sluchátka. Pro B&O jsou tato sluchátka na spodku cenové nabídky, ale konkurence v podobné cenové kategorii nabízí alespoň sáček nebo lépe zapínací pouzdro. Jen tak hodit Beoplay H4 do tašky se mi nechtělo, zvlášť díky jejich světlé barvě, kterou jsem měl zapůjčenou.

Klik pro zvětšení (B&O Beoplay H4 - recenze)

Design až na prvním místě

Kdo někdy viděl nabídku společnosti Bang & Olufsen, ví, že kladou důraz na design. Beoplay H4 jsou toho důkazem, už od pohledu je vidět, že jde o produkt B&O a také že se výrazně odlišuje od ostatních populárních sluchátek. Namísto moderního "cool" designu se jedná o design elegantní, který odliší majitele od davu (ehm Beats;). Kvalitní plast doplněný hliníkovými prvky působí robustně. Celý vnitřek nastavitelného mostu je kovový a horní část je plastová s látkovou výztuhou, aby netlačila shora na hlavu. Pozornosti neuniknou ani kabely, jenž spojují obě sluchátka, které jsou moderně vytažené venku a potažené látkou. Samotné náušníky jsou tvořeny paměťovou pěnou potaženou jehněčí kůží, což samo o sobě je známkou vyšší kvality. Výrazně působí velká písmena L a R uvnitř náušníků. Na pravém sluchátku najdeme tlačítko pro zapnutí/play/pause a dvojici ovládání hlasitosti, ty doplňuje ještě konektor nabíjení. Na druhém najdeme jack konektor pro už zmíněné analogové připojení.

Klik pro zvětšení (B&O Beoplay H4 - recenze)

Živý zvuk
Snad nadpis minulé kapitoly nezněl nějak negativně směrem k zvuku, protože to neměl. Design je u Bang&Olufsen velice důležitým prvkem, ale zvuk také a samozřejmě tu nemluvíme o sluchátkách za pět stovek. Co jsem tím chtěl naznačit, že Beoplay H4 necílí žádným způsobem k reprodukování referenčního - neutrálního - zvuku. To není jejich určení. Oni mají cíl posluchače bavit a to se jim opravdu daří, ale pouze v některých žánrech. V první řadě kladou mnohem větší důraz na basovou složku, ale přitom nezastřou detaily basů ani ostatních složek, jen prostě basy jsou více dominantní, než bych si představoval. To logicky vede k tomu, že zvuk je hravější, ale také že sluchátkům svědčí některé žánry více a některé méně. Což je zcela v pořádku a každý má své preference a podle toho by si měl sluchátka vybírat. Tudíž co na Beoplay H4 nezní moc dobře, je čistý klasický rock či punk. V těchto žánrech mě poslech nebavil. Za to jakmile se posuneme více do moderna a elektroniky, situace se obrací. Velmi mě bavil poslech Muse, když jsem se připravoval na jejich pražský koncert. Jejich hudbě sluchátka dávají zábavnou barvu. Stejně tak jsem poslouchal své oblíbené Unkle, Chemical Brothers či Daft Punk a dokážou moc dobře zahrát i Massive Attack a příjemně se poslouchala i Lorde. Dovedu si představit, že fanoušci moderního Popu či Hip-hopu ve sluchátkách najdou ještě větší zalíbení než já. Když opustím hudbu, tak právě svým profilem jsou Beoplay H4 skvělé ke konzumaci obsahu na cestách Netflix, youtube naprosto bez problémů a jelikož mnoho času trávím poslechem podcastů, tak zde mohu také doporučit. Mobilní aplikace umožňuje případně si pohrát s ekvalizérem sluchátek v intuitivním designu a nebo vybrat některý z předpřipravených profilů přímo od společnosti. Zde jsem neshledal, že bych si nějaký profil užíval více a raději zůstal u základního nastavení, jak byla sluchátka navržena.

Klik pro zvětšení (B&O Beoplay H4 - recenze)

Praktičnost a výdrž

Vyzdvihnout musím i pohodlí sluchátek. Na bezdrátové sluchátka nepůsobí vůbec těžce a neunaví svou váhou hlavu. Naušníky z kůže a paměťové pěny jsou velice příjemné a dají se natáčet (sluchátka lze položit na plocho). Vydržel jsem mít sluchátka téměř celý pracovní den na uších a neměl jsem problém. Ano, ve větším teple by se mi určitě začali uši potit, ale to je očekávané. Sluchátka neobsahují aktivní potlačení okolního hluku, ale celkem statečně blokují okolní hluk přirozeně tam i ven. V kancelářském open-space umožní nerušenou práci a zároveň nikdo neuslyší, že posloucháte novou Arianu Grande. Hlučnější ulici už potlačit nedokáží, ale stále se dá poslouchat hudba bez nutnosti výrazně zvedat hlasitost. Co mě překvapilo, je výdrž baterie, kde těch propagovaných 19 hodin v reklamních materiálech nelže. Samozřejmě doprovodná aplikace na mobilní telefon ukazuje přesné procento baterky.

Závěr

Své dva týdny s Beoplay H4 jsem si opravdu užil. Jejich živý zvuk mě bavil u vhodně zvolených žánrů. Ano, můj široký hudební vkus (nebo nevkus) pokrýt nedokázaly, takže bych je jako své primární sluchátka nemohl mít. Ale na druhou stranu, jejich design se mi moc líbí a odlišuje se od ostatních tak výrazně, že i to může být důvodem pro zakoupení. Za cenu kolem 5 tisíc se nejedná o levná sluchátka, ale cena vzhledem k jejich výkonu a provedení není vůbec přemrštěná.

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Whispr

Klik pro zvětšení (B&O Beoplay H4 - recenze)


CGwillWin