recenze
Blood & Truth

Blood & Truth - recenze
Blood & Truth - recenze
11:57, 29.05.2019

Spoločnosť SIE London Studio dokázala svojho času slušne pri príležitosti vydania PlayStation VR spracovať akúsi kolekciu VR minihier, čím si evidentne u svojho japonského mecenáša vydupala šancu na akési pokračovanie. V tomto prípade im SONY dala zelenú v sekcii akčných FPS s filmovou tématikou a výsledkom ich snahy je práve vydaný a samozrejme exkluzívny projekt Blood & Truth, ktorý prostredím vychádza z krátkej epizódy London Heist.

Prisahám pánu bohu, že príde deň, kedy tie dva svietiace vibrátory vyhodím von cez zatvorené okno!

Klik pro zvětšení (Blood & Truth - recenze)

Ak by som mal začať nejakou stručnou a jasnou charakteristikou popisujúc čo najlepšie tento projekt, určite by obsahovala frázy ako; výbušná akcia plná adrenalínu, odkaz na kriminálky z deväťdesiatych rokov, maximálne a správne hlúpe dialógy, frenetická akcia a tak ďalej a tak podobne. Všetko toto vo mne totižto testovanie Blood & Truth evokuje a zatiaľ čo nosom márne pátram po pachu spálených tiel v ručne šitých oblekoch zo Savile Road, podvedome sa snažím zabudnúť na problémové ovládanie nesúce názov Move. Za to totižto fakticky autori ani nemôžu, keďže ťažko pracovať s technológiou roku 2010, ktorá oproti akejkoľvek konkurencii zaostáva nie o kilometre, ale rovno o svetelné roky. Pokiaľ sa teda rozhodnete investovať do tejto inak zaujímavej značky, rozhodne sa pripravte na nedokonalosti v oblasti snímania pohybu vašich rúk, na ktoré nám môže dať definitívne zabudnúť len PSVR2.

Ste elitným vojakom, pred ktorým stojí vôbec tá najdôležitejšia misia v jeho živote.

Klik pro zvětšení (Blood & Truth - recenze)

Vaše meno je Ryan Marks a okrem slušnej kariéry v oblasti salutovania a počúvania nadriadených máte aj pomerne sebestačnú rodinu (je to pekná banda, to vám poviem). Tá však po smrti vášho otca náhle čelí hrozbám zo strany konkurenčnej mafie, čo jednak vrhá jasnejšie svetlo na rodinný klan Marksovcov, ale, čo je oveľa dôležitejšie, ohrozuje životy vašej matky ako aj ostatných. Neváhate preto pozbierať všetky svoje nahromadené skúsenosti a pomocou nie práve dokonalo premysleného plánu sa skúsite prestrieľať až k zdarnému koncu. Blood & Truth je fakticky akousi parafrázou na ruský snímok Hardcore Henry, ktorý minimálne svojim spracovaním dokáže zdvihnúť tlak aj bežnému divákovi. Mechaniky stoja a padajú na poloautomatickej interakcii ako aj pohybu po priestore, ktorý síce môžete skúsiť aj cez klasický gamepad, avšak to by už nebola tak výživná zábava a adrenalínová jazda.

Hromada zbraní a nepriatelia s inteligenciou ruskej čajovej kanvice.

Klik pro zvětšení (Blood & Truth - recenze)

Dejiskom vášho často šialeného vybavovania si účtov s organizovaným zločinom je upršaný Londýn a jeho vychytené lokácie. Od lokálneho klubu s tanečným parketom vás kroky zavedú napríklad aj do hotela, či dokonca umeleckej galérie. Všade, kam vkročí vaša odhodlaná noha, však tráva neporastie ani nasledujúcich dvadsať rokov, keďže jediné, čo chcete, je ničiť, zabíjať a przniť. V poslednom prípade nemám striktne na jazyku nič sexuálne ladené, ale skôr opisujem onen presah deštrukcie, aký si Ryan Marks dovolí vyprodukovať. Pocit z používania širokej škály arzenálu je po boku intenzívnosti akcie vôbec tou druhou najlepšou stranou mince hry ako takej a aj keď jednoducho nedokážete zabrániť technickým problémom spojeným s pohybovým ovládaním, vo výsledku si tento výbušný koktail musíte užívať. Nepriatelia vám budú usilovať o život rôznymi formami, a to stojac za výbušným sudom, alebo sediac na rýchlej motorke. Nebude čas si všímať, prečo pri zásahu do hlavy aj naďalej javia známky života, jednoducho sa necháte strhnúť daným momentom.

Náboje, náboje, náboje všade, kam sa pozrieš...

Klik pro zvětšení (Blood & Truth - recenze)

Je pochopiteľné, že sa vývojári snažili samotné výbuchy riediť pomocou nejakej jemnej interakcie v podobe otváraní dverí, prepínaní kamier a podobne. Vo výsledku však týmto dosť razantne ukazujú na nie práve kvalitne spracované pohyby hlavnej postavy (aj keď ju fakticky vlastne nevidíte, avšak pri VR sa viete vcítiť do nejakej kinetiky a prirodzenej chôdze) a nakoniec aj prehnane naťahované cutscény. Zo začiatku sa mi hlúpo napísané vety v scenári javili ako pocta dávno zabudnutým filmovým klasikám na VHS nosičoch, avšak postupom času sa aj to dostalo do pozície nevtipnej grotesky, ktorá vo veľkom skôr otravuje než baví. Blood & Truth je rozhodne kvalitným naviazaním na veľký potenciál VR minihier, ktoré sa autorom podarilo umne vsunúť do nie práve ohromujúceho príbehu. Cez to všetko sa ale, v prípade ak máte radi akčné projekcie, jedná o povinnosť pre majiteľov PlayStation VR, ktorá vám jednorázovo zaberie cca 6 hodín čistého času. Samozrejme, že o nejakej opätovnej hrateľnosti tu už nemôže byť reč.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Sony Czech.

Klik pro zvětšení (Blood & Truth - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 PRO (PSVR)
DOBRÉ
77%
CZECHGAMER
Šťavnaté akčné VR sústo s problémovým ovládaním

CGwillWin