recenze
Enigma - Assassin’s Creed: Valhalla Edition

Enigma - Assassin’s Creed: Valhalla Edition - recenze
Enigma - Assassin’s Creed: Valhalla Edition - recenze
12:00, 16.03.2021

Za posledných pár mesiacov sa nám v sekcii herného náradia začalo hromadiť čoraz viac nových produktov, ktoré sa možno až nápadne podobajú na bežné okuliare. Iste, v elektronickom športe máme možnosť sledovať profesionálov s okuliarmi na nose už od čias, kedy to celé v krajine kroviek (pre nás Európanov) prerástlo v lásku, avšak len málokto z vás možno tuší, aká podstata sa vlastne za využitím takto koncipovaných herných produktov skrýva - nie, skutočne nejde len o módny doplnok. Aby som však bol fér, sám som si svojho času myslel, že ide skôr len o reklamný ťahák na dôverčivých milovníkov tej či onej hernej produkcie, avšak od momentu, čo som sa začal naplno venovať týmto špeciálnym okuliarom, som v nich dokázal nájsť viac než len nejakú povrchnosť a snahu o podvodné praktiky.

Ide tu o zdravie

Klik pro zvětšení (Enigma - Assassin’s Creed: Valhalla Edition - recenze )

Aktuálne mám dokončenú hneď trojicu článkov zameraných striktne len na sekciu herných okuliarov (spadajú tam nielen testy, ale aj dlhodobý dopad v praxi) a ako prvý z nich prichádza na rad spolupráca medzi Ubisoftom a spoločnosťou GUNNAR Optiks. Táto americká firma pôsobiaca na trhu už cez trinásť rokov sa zameriava výhradne na potláčanie takzvaného syndrómu počítačového videnia (CVS), ktorý by sa dal asi najlepšie opísať súhrnom klasických negatívnych dopadov počas celodenného pozerania do monitoru. Spadá tam napríklad bolesť hlavy, rovnako tak krku a nemenej častá suchosť očí spojená so závratom a problémom zaostriť na konkrétny objekt. Výrobky firmy GUNNAR však po stránke relevantných vedeckých štúdií nebolo možné opakovane overiť a často sa tak kritická časť verejnosti stavia proti ich účinnosti. Faktom však ostáva, že čoraz viac firiem si dáva za cieľ pomocou špeciálnych skiel umiestnených v rámoch okuliarov eliminovať dopady CVS na zdravie človeka sediaceho pred TV alebo monitorom a súčasne chcú pomôcť aktívnym hráčom v dosiahnutí lepších výsledkov počas multiplayer zápasov.

Viking v okuliaroch

Klik pro zvětšení (Enigma - Assassin’s Creed: Valhalla Edition - recenze )

Už viete, k čomu primárne sú "gaming glasses" určené, a tak sa teraz vráťme späť. Pôjdeme spoločne až do čias samotných Vikingov, keďže ona fúzia medzi Francúzmi a Američanmi, kde na jednej strane figuroval podarený projekt Assassin’s Creed Valhalla a na tej druhej naopak koncept okuliarov radu Enigma, umožnila fanúšikom spomínanej videohry zakúpiť si dizajnovo unikátneho pomocníka vo farbách poslednej časti značky Assassin’s Creed. Enigma, Assassin’s Creed: Valhalla Edition sú herné okuliare v hodnote necelých osemdesiat dolárov, ktoré vám prídu v krásnom a pevnom prebale aj s príslušným ochranným puzdrom. Ich základom je pevný rám osadený zväčšovacími sklami so schopnosťou uľaviť celkovému namáhaniu očí a filtrovaniu modrého svetla z monitorov. V tomto prípade ide o sklíčka s označením Amber BLPF 65, ktoré vám obraz účelovo sfarbia do jemného žltého povlaku a rovnako tak aj zväčšia pomocou čiastočných dioptrií. Cieľom je práve rozbiť tú klasickú porciu energie, akú do nás monitor a obrazovka tlačí od rána až do večera.

Pohodlné aj po celodennom nosení

Klik pro zvětšení (Enigma - Assassin’s Creed: Valhalla Edition - recenze )

Plastový rám je z tuhého materiálu a najviac namáhané časti sú samozrejme plne kovové. Okuliare som intenzívne nosil viac než tri mesiace a používal ich nielen na hranie ako také, ale aj na bežnú kancelársku prácu (dokonca som sa sem tam úplne pozabudol a vybehol v nich do mesta niečo nakúpiť). Sám mám podľa predpisu určené dioptrické okuliare s minimálnym stupňom (takzvané polovičky do diaľky), a preto mi efekt zväčšenia u Enigma prišiel o niečo drastickejšie podaný, ale stále nie nejako rušivý, ba naopak. Okuliare ani po tak dlhom využívaní nevykazujú žiadny stupeň poškodenia (zelená farba je stále ako nová) a to som ich nechtiac párkrát pustil na zem asi z metrovej výšky. Páči sa mi, ako sa obe strany rámu zasunú za uši a cez to všetko ani po hodinách v akcii netlačia nejako výrazne na hlavu. Pred príchodom tohto produktu som bol viac menej skeptický a segment herných okuliarov bral skôr ako reklamný trik, ale teraz, po teste jednej z prvých obdržaných vzoriek (ďakujem firme GUNNAR), to celé vidím predsa len oveľa jasnejšie. Práca a interaktívna zábava sa vďaka tomuto pomocníkovi stala o to viac znesiteľnejšia a už teraz sa teším, až vám ponúknem druhú recenziu na ešte oveľa ambicióznejšie okuliare.



Klik pro zvětšení (Enigma - Assassin’s Creed: Valhalla Edition - recenze )

Za poskytnutí produktu na test děkujeme společnosti GUNNAR Optiks

Klik pro zvětšení (Enigma - Assassin’s Creed: Valhalla Edition - recenze )


CGwillWin