hw
recenze
ZOWIE by BenQ XL2546K

ZOWIE by BenQ XL2546K - recenze
ZOWIE by BenQ XL2546K - recenze
12:00, 15.01.2021

Taiwanská nadnárodná spoločnosť BenQ, ktorá bola založená v rovnakom roku, ako som ja sám prišiel na svet, sa za dobu svojej viac než tridsaťšesť ročnej existencie našla v segmente spotrebnej elektroniky hlavne vďaka vývoju kvalitných projektorov a nemenej spoľahlivých monitorov. Zobrazovaciu techniku produkujú sčasti výhradne aj pre scénu profesionálneho elektronického športu a ich rýdzo herná divízia ZOWIE je dnes už pomerne etablovanou značkou čítajúcou zvukové karty, myši a iné periférie. Prienikom cez širšie portfólio herného náradia však, aj cez snahu dizajnérov presadiť sa čo najviac medzi tvrdou konkurenciou, najviac vytŕča rad monitorov zameraných práve na spomínaný eSport a práve dnes sa spoločne pozrieme na nedávno vydanú novinku s označením XL2546K. Ak by som mal už takto v úvode obdariť tento 24,5 palcový monitor nejakým trefným prívlastkom, dozaista by som siahol po slovnom spojení; surový profesionál.

Surový profesionál

Klik pro zvětšení (ZOWIE by BenQ XL2546K - recenze)

Ona snaha firmy BenQ účelovo investovať do sféry elektronického športu je viac ako logickým krokom, veď tento segment je rok od roku väčší a tiahne k sebe čoraz objemnejšie balíky plné peňazí. Monitor s logom ZOWIE aj preto dokonalo stelesňuje filozofiu zákazníka, pre ktorého bol vytvorený, keďže už od samotného rozbalenia na vás doľahne akýsi pocit profesionality. Kovový stojan zložený z dvoch častí sa pomocou jednoduchej skrutky pretaví do jedného celku a následne ho pomocou poloautomatického mechanizmu pripevníte priamo k panelu. Ak ste niekedy videli staršie modely radu ZOWIE, sotva vám ten najnovší príde obdarený veľkým novátorstvom - badateľné je snáď len jemné zoštíhlenie a väčšie zaoblenie šasi panelu. Ide o takmer identický dizajn, z ktorého výrazne vyčnieva len premiestnenie hlavných tlačidiel z prednej strany na tú zadnú, inak je zvyšok zmien skôr kozmetického rázu. Určite však uznáte, že to podstatné netkvie v dokonalom vytvarovaní plastov, ale u monitoru v oveľa dôležitejšom bode, čím je panel. V tomto prevedení sa rozprávame o TN displeji s Full HD rozlíšením, čo je na dané palce úplne dostačujúce, ale hlavne s podporou obnovovacej frekvencie 240 Hz a dokonalou odozvou 1ms si vás panel získa rýchlejšie, než by ste možno čakali.

Psie uši

Klik pro zvětšení (ZOWIE by BenQ XL2546K - recenze)

Pýtate sa, čo všetko vám obsah balenia, okrem samotného monitoru, ešte nadelí? Máme tu špeciálny prepínač pre rýchle nastavenie profilov a celkové ovládanie rozhrania obrazovky (tento mini ovládač by si možno zaslúžil konečne bezdrôtový update, ale dajme tomu, že je aj cez to všetko stále platným pomocníkom), dôležitú kabeláž vrátane DisplayPortu a pre skutočných profíkov takzvané psie uši. Duo plastových krytov, uchytených o bok monitoru pomocou háčikov, vám má jednak umožniť väčšie súkromie počas turnajov, kde bok po boku sedíte s ďalšími hráčmi, ale rovnako eliminovať nechcené slnečné lúče, ktoré by sa nedopatrením opreli o celkovo matný panel. Vôbec najviac, hneď po schopnosti zobrazovania, sa mi u ZOWIE monitorov vždy páčila komplexnosť samotného stojanu. Ten vám okrem transportného úchytu umožňuje náklon až do úrovne dvadsiatichtroch stupňov a rovnako tak ponúka otočenie na biznis štýl, teda o deväťdesiat stupňov. Samotná výška je tu regulovaná efektným meradlom pre uloženie pre vás ideálnej pozície a určite stojí za zmienku aj mierka otočenia monitoru umiestnená priamo na základni stojanu a možnosť zavesiť si headset na háčik zo zadnej strany. Čo sa týka konektivity, tak okrem už spomínaného vstupu pre DisplayPort (1.4) tu nachádzame trio HDMI 2.0 a dokonca jeden VGA vstup. Za mňa ide o dostatočnú ponuku pre pripojenie rôznych zariadení súčasne, čo však možno už samo o sebe vypadáva z tej škatuľky úzkeho fokusu na elektronický šport ako taký. Berme to preto ako náznak bonusu aj iným smerom.

Starý verzus nový

Klik pro zvětšení (ZOWIE by BenQ XL2546K - recenze)

Vrátim sa teraz ešte stručne k takzvanému S-Switch ovládaču, ktorý mal u starších modelov vždy v stojane vyhradené miesto pomocou malého výrezu, čím pekne zapadol do samotného dizajnu. Tentokrát je však základňa bez tohto detailu, a tak si musíte konkrétne umiestnenie zvoliť bez akejkoľvek pomoci výrobcu. Možno ide len o detail, a sotva nejakú problematickú prekážku, ale informovať vás o nej musím. Panel ako taký potom ponúka zaujímavú funkciu ZOWIE Dynamic Accuracy +, ktorú ste možno zaregistrovali pod skratkou DyAc+. Ide o účelové znižovanie rozostrenia obrazu v hre počas pohybu, čím sa má vo finále dosiahnuť oveľa lepšia prehľadnosť v priestore a čistoty prezentácie. Ďalším spestrením palety možností je funkcia Blue Light Filter a tá redukuje škodlivé svetlené spektrum, čím by ste mali dosiahnuť lepšiu kvalitu vášho spánku. Tento efekt je však možné deaktivovať. Čo všetko sa tu dá prepnúť a zapnúť, mimo už notoricky známych herných režimov naviazaných priamo na daný koncept ako FPS, MOBA a podobne, je dané celkovou filozofiou tohto rýdzo herného náradia, a preto vás asi neprekvapí, že samotný softvér ZOWIE vám dáva možnosť prenosu jednotlivých profilov.

Black eQualizer je súčasťou

Klik pro zvětšení (ZOWIE by BenQ XL2546K - recenze)

Rozprávať sa o tom, v akej miere využijete vysokú obnovovaciu frekvenciu, ktorá v tomto prípade ponúka 240 Hz, by bolo na dlhú diskusiu. Jednak to všetko závisí od výkonu PC zostavy, ktorú k monitoru pripájate, a v neposlednom bode aj s možnosťami konkrétnych hier, každopádne mnou testované a vybrané vzorky sa v páre s XL2546K ukázali byť ako vysoko efektívne. Odozva na úrovni 1ms sa stará o kompletnú elimináciu nechcených duchov, ako aj potlačeniu rozmazania, čím sa vo finále potvrdzuje to, o čom som písal už v prvom odstavci. Spoločnosť BenQ to s vývojom hardvéru pre profesionálnych športovcov myslí skutočne vážne a zveľaďovaním ich radu monitorov ZOWIE sa ocitajú čoraz vyššie na špičke medzi už tak dravou konkurenciou. Používajú svoje vlastné technológie ako DyAc, ktorými moje tvrdenia len podtrhávajú. Náročným hráčom je k dispozícii dokonca aj Black eQualizer, ktorý vnáša svetlo do tmavých scenérií bez toho, aby preexponoval biele časti. Kto z vás ešte nikdy nemal možnosť zažiť ten rozdiel medzi prechodom zo štandardného monitoru na čistokrvný herný produkt, bude mať z kúpy tejto novinky ohromnú radosť, keďže samotné rozdiely sú badať viac než len v nejakej povrchnej rovine.



Za poskytnutie hry na recenziu ďakujeme spoločnosti BenQ

Klik pro zvětšení (ZOWIE by BenQ XL2546K - recenze)


CGwillWin