hw
recenze
Genesis Neon 750 RGB - recenzia

Genesis Neon 750 RGB - recenzia
Genesis Neon 750 RGB - recenzia
12:00, 25.03.2022

Ešte než začneme spoločne rozoberať kvality ďalšieho zaujímavého herného headsetu, rád by som vám načrtol reálie mojej pracovne, respektíve pracovných postupov, aké sa za posledných niekoľko rokov ustálili na vlne pre niekoho možno bizarnej, ale pre mňa stále viac a viac skutočnej rutiny. Neubehne týždeň, aby mi pred kanceláriou nestepoval kuriér tej či onej spoločnosti, a tak sa frekvencia a kadencia produktov na testy rovná rannému vyprázdňovaniu lesnej zvery. Krabice sa smerom k môjmu pracovnému stolu hrnú ako mravce na spadnutý kopček zmrzliny a zatiaľ čo vám niekde vzadu v hlave rezonuje echo plačúceho decka, čo nedostalo svoju dávku sacharidov, ja už musím z tej kopy vyťahovať ďalší kus. Tentokrát padla ruka na cenovo dostupné herné slúchadlá od poľskej spoločnosti Genesis, s ktorou som si ja sám za tie roky ušiel poriadny kus cesty, a preto mám právo hodnotiť ich celkový progres v kvalite výrobkov, ako aj PR prezentácie. Genesis Neon 750 RGB je ostatne toho dôkazom, keďže sa po stránke spracovania jedná o ďalšie plus do už tak bohatej porcie herného príslušenstva opatreného logom spomínanej spoločnosti.

Poriadna váha

Klik pro zvětšení (Genesis Neon 750 RGB - recenzia)

Úvodom treba povedať, že Genesis sa do slúchadiel málokedy snaží tlačiť vyložene kovové komponenty, a preto by ste si ich produkciu mohli spodobniť skôr s plastom ako takým. V prípade predmetného headsetu sa však rozprávame o kovovom šasi kombinovanom s tvrdeným plastom a koženkovým hlavovým mostom. Aj preto sú slúchadlá s váhou na hranici 350 gramov (bez mikrofónu 325 gramov) z kategórie tých ťažších. V tejto súvislosti mňa zaujímalo, aký bude mať samotná váha dopad na pocity počas intenzívneho používania a musím povedať, že akékoľvek obavy sú zbytočné. Samozrejme, že v tomto ohľade ide značne o individuálny záver, avšak sám som pri niekoľkohodinových sedeniach s danými klapkami na ušiach nepociťoval žiadne výrazné nepohodlie. A ak už spomínam práve komfort, 50mm meniče odliate do retro štýlu sú z vnútornej strany potiahnuté koženkou a vyplnené pamäťovou penou tak, aby vaše uši netrpeli. Ich obopnutie je v poriadku a ucho sa uzavrie tak, ako to očakávate, avšak pasívne odhlučnenie je pomerne slabé a ak si v tomto parametre potrpíte na vyšší štandard, určite siahnite po inej značke.

Bohatá výbava

Klik pro zvětšení (Genesis Neon 750 RGB - recenzia)

Obsahom balenia, okrem príjemného prekvapenia v podobe textilného vrecka, je kabeláž. USB kábel kombinovaný s audiovstupom má vo svojej polovici plastové ovládanie, vďaka ktorému môže užívateľ regulovať hlasitosť, vypínať a zapínať odopínateľný mikrofón, či prípadne vypnúť osvetlenie na oboch stranách mušieľ. Meter a pol dlhý a plne pletený kábel je poddajný viac než som čakal, a preto by vám pri hádzaní hlavou do strán nemal nejako vyložene prekážať. Zaujímavosťou je, že výrobca do balenia pridal predlžovaciu kabeláž, vďaka čomu ste schopní sa od pripojeného zdroja vzdialiť až na viac než dva metre. Mikrofón sa do tela zasúva na ľavej strane a vo svojej koncovej časti sa pýši kovovou aplikáciou pripomínajúcou profesionálnu audiotechniku. Dizajn samotný som už vyššie v texte tituloval slovíčkom retro a ak sa pozriete na priloženú fotodokumentáciu, určite budete so mnou súhlasiť. Dajme však teraz výzor bokom, veď kto sa už len chystá s niečím takýmto vybehnúť na nákup (vlastne v čase, kedy píšem tento text, si vďaka vládnym opatreniam môžem vybehnúť už tak maximálne len na záchod) a poďme zhodnotiť kvalitu zvuku samotného.

20 - 20000 Hz

Klik pro zvětšení (Genesis Neon 750 RGB - recenzia)

Genesis Neon 750 RGB je herný headset, ktorý sa oficiálne podľa stránok výrobcu má predávať za sumu cca 50 Eur, avšak v súčasnosti ho prostredníctvom lokálnych obchodov bez problémov zoženiete o desať eur lacnejšie. Za túto viac ako príjemnú sumu sa vám dostane nástroju vhodného na hranie, či už ho narazíte na hlavu začínajúcim potomkom (pre nich by som väčšiu váhu tohto produktu asi nie úplne odporúčal a možno by bolo vhodnejšie ísť do plne plastového tela), alebo skúsenejším hráčom. Vyladenie je optimálne na všetky koncepčné formy videohier a 50mm membrány dokážu reprodukovať slušné basy doplnené o toľko potrebnú čistotu. Na stole sa mi za tie roky, ako ste asi z úvodu recenzie pochopili, už zjavilo niekoľko budgetových výrobkov a musím povedať, že za uvedenú cenovku som tu ešte nemal nič takto čisté a pôsobivé. Apropo, ak už riešime zvuk ako taký, určite je vhodné utrúsiť nejaké to slovíčko aj na adresu odnímateľného mikrofónu. Ten nanešťastie nemá žiadnu formu penovej ochrany, a tak berie vaše slovíčka takzvane na prvú dobrú - avšak ani táto skutočnosť mi počas testu nepriniesla vyložene negatívnu reakciu a druhá strana hovorenému slovu dostatočne dobre rozumela.

Zbytočné RGB?

Klik pro zvětšení (Genesis Neon 750 RGB - recenzia)

Čo povedať úplným záverom? Spoločnosť Genesis aj naďalej napreduje a produkt Neon 750 RGB je toho jasným dôkazom. Podsvietenie síce nemôžete regulovať cez softvér, tak ako ani zvyšok headsetu, avšak základné zvukové nastavenie s väčším príklonom k basovej linke je samo o sebe nadštandardne dobré a dostačujúce nielen pre začínajúcich hráčov. Čerešničkou na tejto čiernostriebornej torte je príjemný dizajn, slušný mikrofón, ako aj bohatá výbava balenia samotného. Čo viac by ste si dnes za sumu 40 Eur vlastne želali?



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Genesis

Klik pro zvětšení (Genesis Neon 750 RGB - recenzia)


CGwillWin