hw
recenze
Niceboy Stream Elite 4K

Niceboy Stream Elite 4K - recenze
Niceboy Stream Elite 4K - recenze
23:16, 05.08.2021

V dnešní době covidové, se lidský kontakt ze života trochu vytrácí a asi každý z nás v posledních měsících zažil nějaký videohovor (ať už pracovní, školní nebo osobní) přes Skype, Zoom nebo podobnou platformu. A asi se shodneme na tom, že když lidi neukážou obličej, tak to není úplně ono, a to samé platí i v případě, kdy streamujete vaše hraní, vaření nebo včelaření. Proto se hodí mít po ruce nějakou slušnou kameru či webkameru, která vaše usilí i ksichtění zachytí, ideálně v co nejlepší kvalitě.

Jasně, co se týče kvality záznamu, tak se žádná běžná webkamera normální videokameře nemá šanci vyrovnat, ale pokud netočíte profesionální videa, ale streamujete paření nebo s ní voláte na Webexu, bude vám webka bohatě stačit. A plusem je bezesporu i to, že se mnohem lépe instaluje, zabírá méně místa, a na vašem stole hlavně vám její koupě zásadně neprovětrá peněženku. A přesně taková je i webkamera Niceboy Stream Elite 4K.

Klik pro zvětšení (Niceboy Stream Elite 4K - recenze)

Niceboy se rozhodl přijít do segmentu webkamer s produktem, který má jasnou vizi. Přinést solidní obraz a říct si mnohem méně peněz než konkurence. A na to lidi slyší. Stream Elite 4K se dá pořídit za cenu kolem dvou tisíců korun, což je oproti nejbližší konkurenci (nutno podotknout, že té konkurence je pomálu) částka zhruba třetinová. Otázkou ale je, co za své peníze dostanete.

Dle specifikací od výrobce Stream Elite 4K dokáže natáčet ve 30 FPS, objektiv má velmi slušnou světelnost f/1.8 a úhel záběru jest 110˚, čili zachytíte velkou část prostoru za vámi. Osobně by se mi líbilo, kdyby ten úhel šel nastavit, jako u některých podobných produktů, ale myslím, že to většině lidí vadit nebude. Webkamera se umisťuje na monitor či jinou plochu za pomocí pogumovaného kloubového klipu, jehož předek je poměrně malý a nebrání tak ve výhledu. Alternativou je pak využití stativu, jelikož v klipu je i závit.

Klik pro zvětšení (Niceboy Stream Elite 4K - recenze)

V krabičce kromě návodu a kabelu nenajdete nic dalšího, takže maximální minimalismus. Samotná instalace je jednoduchá a nejsou potřeba žádné ovladače, plug and play funguje výborně jak na Windows tak MacOS a okamžiku vám vše poběží jak má. Kvalita obrazu je vzhledem k ceně vážně dobrá. Před napsáním článku jsem jí používal cca měsíc a to jak k natáčení streamů, tak videohovorům a i za tmy byl výsledek lepší, než jsem čekal. Samozřejmě by tomu slušel nějaký led osvětlovací kruh, ale to není nic, co by si člověk nemohl dokoupit, pokud o to má zájem. Když to porovnám s iPhonem 11, na který jsem točil například unboxing této webkz, tak je kvalita záznamu velmi podobná.

Klik pro zvětšení (Niceboy Stream Elite 4K - recenze)

Jediným problémem, na který jsem narazil, je zvuk. Kamera má mít stereofonní soustavu mikrofonů, ale v případě kusu, jež jsem dostal k recenzi, je naprosto nepoužitelná. Z nějakého důvodu je v audiu obrovské množství šumu a mému hlasu nebylo vůbec rozumět. Na jednom callu si ze mě dokonce dělali srandu, že jsem všechny peníze utratil za novou webku, ale nezbylo mi na mikrák. A od té doby už jsem integrovaný mic nepoužíval. Nejedná se o kdovíjaký problém, snad všechny notebooky na světě mají mikrofon vestavěný a pokud chcete streamovat, tak si stejně pořídíte samostatný mikrák nebo headset. Na druhou stranu, nikde na netu jsem si nezaznamenal, že by si někdo stěžoval na to samé, takže jde spíš o vadný kousek.



Celkově tak mohu Stream Elite 4K doporučit. Jedná se o produkt, který sice nenabízí žádné inovátorské fičury, ale to, co se po něm chce, dělá dobře. Koneckonců co od webkamery chcete jiného, než aby vás natáčela?

Za poskytnutí produktu k recenzi děkujeme společnosti Niceboy

Klik pro zvětšení (Niceboy Stream Elite 4K - recenze)


CGwillWin