hw
recenze
Samsung Galaxy Watch 4

Samsung Galaxy Watch 4 - recenze
Samsung Galaxy Watch 4 - recenze
12:00, 24.11.2021

Je to zaujímavý pocit nosiť viac než mesiac na rukách dvoje hodinky a testovať ich funkcie, kým pohľady mnohých okoloidúcich oscilujú medzi údivom a pobavením, zatiaľ čo ja sa snažím vyzerať zaujato chôdzou či sedením pri kávičke. Ale aj taký život vás môže postretnúť v prípade, ak sa rozhodnete vnášať svetlo do tmavých miestností poznania v súvislosti s neustále inovovanou spotrebnou elektronikou. Spoločnosť Samsung, ktorá asi nepotrebuje bližšie predstavovanie, sa tento rok pochválila s novým modelom inteligentných hodiniek radu Galaxy, ktorého vydanie sprevádzala publikácia skladacích telefónov Fold/Flip a ktoré som si ja osobne zámerne vyžiadal na test. Prečo? Okrem skutočnosti, že už som pre vás za tie roky mal možnosť otestovať niekoľko druhov hardvéru zo sekcie smart watch, sám som bol dlhoročným majiteľom Watch 3, ktoré na mojej ruke prežili neskutočné dobrodružstvá - spomínam si, ako som sa zubami nechtami držal hrdzavej kovovej tyče v podomácky vyrobenom tanku, zatiaľ čo sme aj s partiou kamarátov leteli strmhlav dole rozbahneným kopcom a prasknutý remienok na hodinkám zachytený o môj kŕčovito zatuhnutý malíček bol jedinou poistkou medzi vlastníctvom a náhlou stratou.

Významné zmeny

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch 4 - recenze)

Na test som mal k dispozícii nielen klasickú verziu Galaxy Watch 46mm s otočnou lunetou (tieto hodinky som si dokonca sám neskôr kúpil, keďže spomienky na "trojku" sú síce hrejivé, ale môj fetiš z nového hardvéru potrebuje viac než len nejaké teplo minulosti), ale súčasne aj výzorom decentnejšie spracovaný variant bez prívlastku Classic. Ako uvádzam vyššie, mal som tak možnosť v jednej vlne skúšať obe verzie a musím povedať, že to bola viac než len zábavná a príjemná práca. Prvou zásadnou novinkou u Galaxy Watch 4 sa stáva samozrejme zmena softvéru, kde Samsung opúšťa vody svojho operačného systému Tizen, aby si podal ruky s Googlom a spoločne nám tak ponúkli Wear OS. Toto rozhodnutie som osobne kvitoval ešte vo fáze, keď neboli samotné hodinky predstavené, ale už sa dobre vedelo, že medzi uvedenými firmami sa niečo zaujímavé pečie. Mal som na to dosť pádny dôvod, ktorý vám však prezradím až o pár riadkov nižšie. Predne si poďme rozobrať zásadné rozdiely medzi Watch 4 a Watch Classic. Tou najvýznamnejšou zmenou sa stáva prítomnosť notoricky známej otočnej lunety, ktorá majiteľom klasického variantu hodiniek umožňuje ukájať svoju obsedantno kompulzívnu poruchu až do krvácania prstov. Samotná luneta je súčasne aj hlavným dizajnovým prvkom kategorizujúcim Watch Classic do výzoru tradičných náramkových hodiniek pre mužov pevných zápästí, kdežto objemovo tenšie Watch 4 spadajú do unisex kategorizácie s modernejším a čiastočne športovým lookom. Dizajnovo nemám obom produktom čo vyčítať a po stránke softvéru sa jedná o identické výrobky vybavené rovnakou výdržou batérie, typom displeja a sadov senzorov.

Dal som prednosť klasike

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch 4 - recenze)

Ešte než sa pozrieme pod veko od malej krabičky, tak je nutné spomenúť, že v ponuke sú Samsung Galaxy Watch 4 (40mm veľkosť šasi) s cenou začínajúcou na hranici 200 Eur, Samsung Galaxy Watch 4 (44mm veľkosť šasi) s cenou štartujúcou okolo 230 Eur a nakoniec Samsung Galaxy Watch 4 Classic (42 alebo 46mm veľkosť šasi) s cenou začínajúcou od 320 Eur - ceny sú orientačné a záleží od predajcu, ktorého si pri kúpe vyberiete. Dobre, dosť bolo cifier, poďme sa konečne pozrieť, čože vám to Samsung za tie peniažky vlastne naservíruje. Balenie všetkých troch verzií sa nijako nemení a okrem hodiniek samotných v ňom nájdete len nabíjaciu kolísku s magnetickým uchytením a káblom s klasickou USB-A koncovkou. Tak, ako to už v súčasnosti býva štandardom, nečaká na vás žiadny adaptér. Nabíjanie je však možné aj prostredníctvom kolísky zo starších Watch Sport, čo som si overil pomocou nabíjačky mojej manželky. Tu však trocha zamrzí skutočnosť, že Samsung vlastne len zobral skladové zásoby a nevyrobil úplne nový dok na nabíjanie, ktorý by mal napríklad USB-C koncovku, čiže by pasoval k všetkým adaptérom predávaným s ich poslednými modelmi mobilných telefónov. Toto ale asi nebude až tak zásadnou prekážkou pre každého, kto by do týchto hodiniek chcel nasypať svoje financie. Presuňme sa preto k toľko proklamovanému softvéru, ktorý v súvislosti s lokálnym trhom prináša konečne jednu zásadnú výhodu. Vďaka prepojeniu s firmou Google si totižto prostredníctvom Galaxy Watch 4 môžeme zaplatiť v obchode bez otravného vyťahovania kreditnej alebo akejkoľvek inej karty. Vitajte v dvadsiatom prvom storočí.

Intuitívne menu

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch 4 - recenze)

Po tom, ako spárujete hodinky s Android telefónom, rozprestrie sa pred vami na oko známa plocha plná povedomých ikoniek. Môže to celé pôsobiť síce úplne identicky ako pri minulých radoch, avšak čím hlbšie sa začnete prehrabávať celou tou plejádou nastavení, o to viac vám bude jasné, že Tizen je už len zabudnutou parou nad hrncom. Ovládanie rozhrania otočnou lunetou pri klasickej verzii ma nikdy neomrzí, ale zaujímalo ma, ako bude fungovať digitálna náhrada u Watch 4, ktorú výrobca s takým nadšením prezentoval prostredníctvom svojich promo videí. V tomto bode vás však musím varovať. Síce sa prstom dokážete pri pohybe po okraji hodiniek dostať do stavu rotujúceho menu, avšak ani náhodou nejde o nejaký dokonalý a intuitívny spôsob ovládania, ktorý by bol schopný sa vyrovnať fyzickému manipulovaniu s lunetou. To hlavné však nakoniec sídli pod povrchom a stačí len potiahnuť prstom zdola smerom hore a razom máte k dispozícii akúsi pomalú lavínu plnú známych ikoniek, medzi ktorými je možné nájsť plnohodnotné Google Maps (konečne žiadne separátne a nie vždy dobre fingujúce aplikácie s navigáciami), Google Pay pre platenie pomocou NFC funkcie a samozrejme aj populárne Spotify. Celý proces spravovania softvérových doplnkov sa v hlbšej forme realizuje prostredníctvom telefónu a toto prepojenie je po novom ešte viac komplexnejšie. Všetka interakcia medzi oboma produktami funguje bez dodatočných regulácií a ak si nastavíte na jednom jednu vec, tak na druhom ju máte automaticky identicky formulovanú. Apropo ochrana pred stratou hodiniek je zastúpená možnosťou monitorovania poslednej známej pozície a súčasne aj zaheslovania v prípade, ak sú hodinky dané dole z ruky - toto je veľmi dôležité v momente, kedy si zvyknete na platenie cez G-Pay.

IP68 a vojenský štandard 810G

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch 4 - recenze)

U klasickej verzie s otočnou lunetou je veľkou výhodou vystúpený okraj kovového šasi, ktorý v mojom prípade automaticky tlmil nechcené nárazy do zárubní či držadiel pri schodoch a zabraňoval fatálnemu poškodeniu krásneho AMOLED displeja - scenár, aký mám pri postupnom ničení sofistikovanej elektroniky na dennom poriadku. U všetkých verzií je samozrejmosťou odolnosť voči ponoreniu do vody, ako aj nánosom prachu, ale ani vyššie dedikovaný vojenský štandard nedokázal už po mesiaci každodenného používania zabrániť menším odreninám na ostrej hrane lunety (mal som čierne farebné prevedenie, ale k dispozícii je ešte aj strieborná verzia). Jedným zo zásadných dôvodov, prečo si niekto zakúpi inteligentné hodinky, je pochopiteľne túžba starať sa o svoje telo a monitorovať jeho funkcie pomocou najmodernejších a hlavne dostupných technológií. Inak na tom nie je ani štvrtá verzia Galaxy Watch, ktorá tentokrát vyrukovala s biometrickým senzorom 3 v 1, pomocou ktorého máte možnosť zmerať si úroveň telesného tuku, vody, svalovej hmoty a tak ďalej a tak podobne. Po tom, ako si cez príslušnú aplikáciu nastavíte potrebné hodnoty, stačí len hodinky posunúť trochu vyššie od zápästia a dotknúť sa dvoma prstami jediných fyzických tlačidiel na hodinkách. Za pár sekúnd je vám predostretý výsledok, na aký sa možno nebudete chcieť vôbec pozerať a celé vás to donúti začať športovať (úprimne; nedonútilo). Tradičné hodnoty BMI som mal viete kde už u starších modelových verzií Galaxy Watch a nič na tom nezmenila ani štvorka. Ale čo ma z tej sekcie noviniek vyložene zaujalo? Monitorovanie kyslíku v krvi a hlavne vytváranie audiozáznamov z vášho nočného "concertino de pílenie dreva".

Takýto podcast ste ešte nepočuli

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch 4 - recenze)

V prípade záznamov vášho rezania drevín stač,í aby ste mali vedľa postele položený mobilný telefón napojený na nabíjačku a samotné snímanie povolené v aplikácii Samsung Health. Každé ráno, zatiaľ čo senzory hodiniek dávajú pozor na to, čo sa s vaším telom deje počas spánku, si následne môžete vypočuť a prezrieť krivku toho najlepšieho z vášho posledného predstavenia. Musím povedať, že tak, ako vám to možno znie bizarne, počúvať vlastné chrápanie ma osobne nesmierne bavilo a stal sa z toho taký malý ranný rituál - horúca káva, sladký keks a imitovanie Husqvarny 345. Žarty ale bokom. Celý proces monitorovania spánku, čo sa priamo spája s dôležitým záznamom poklesu kyslíka v krvi, môžete sledovať aj s užitočnými radami umelej inteligencie a ak príde k nejakým dlhodobým výkyvom nad hranicu normálu, softvér vám okamžite odporučí navštíviť svojho obvodného lekára. Všetky ostatné výkony integrovaných senzorov už idú na vlne známych schopností, a preto vás s nimi nechcem vôbec zaťažovať. Pripomeniem len obrovskú škálu tréningových režimov pre všetky možné, ale aj nemožné, športy, kde je stále priestor ostať u v celku rozumne fungujúcej automatickej detekcie námahy. Toto všetko máte pred sebou na krásne živom super AMOLED displeji schopnom vám ponúknuť jemné detaily, ako aj možnosť písania pomocou prstu (pri klasickej verzii je veľkosť panelu až 1,4 palca, čo je dostačujúce na dobrý pocit z tvorby textu) a rozlíšení 450 na 450. Ak už spomínam nejaké to pohodlie, dojmy z aktívneho používania oboch produktov sú všeobecne pozitívne. Konzument sa jednoducho musí naučiť zasúvať ruku do vrecka inak, ak na nej má hrubší variant, než keď mu tam sedí tenké šasi. Ja osobne som v tomto problém žiadny nevidel, keďže som s Galaxy Watch 3 strávil viac ako tri roky života.

Ach, ty prekliata batéria!

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch 4 - recenze)

Na samotný záver našej už tak dosť natiahnutej recenzie som si nechal aspekt výkonu a výdrže batérie. V prípade 1,18 GHz procesoru a vnútornej pamäte s 16 GB kapacitou sa môžete tešiť na svižné reakcie vašich prstov a po tom, čo som si do rýchlej predvoľby navolil Google Pay, sa vyťahovanie peňaženky stalo archaickým činom. Procesy fungovania umelej inteligencie a detekcia pohybu ako taká, to všetko ide na plne plynulej vlne bez akýchkoľvek zásekov či iných postrehnuteľných problémov. Ak by som mal testovaným hodinkám niečo vyložene vyčítať, bola by to dozaista opäť raz ona prekliata batéria. Samsung stále nie je schopný dostať svoju prémiovú radu hodiniek cez jeden deň využiteľnosti pri intenzívnom zábere, a tak tu máte 361 mAh akumulátor, ktorý papierovo síce zvláda dva dni, avšak to by ste hodinky museli obmedziť len na ukazovanie času a počítanie dennej porcie šálok kávy či vody. Užívateľ by musel odrezať GPS, prestať používať sledovanie aktivity, vybrať si šetrené pozadie ciferníka, vypnúť inak dokonalé vibrácie a zvuky a v danom prípade by bolo možné dostať sa na papierové predpoklady využiteľnosti batérie. Realita však bola taká, že akonáhle som po jednom dni dorazil do kancelárie, už ma čakala moja duálna bezdrôtová podložka, na ktorú som umiestnil hodinky a nechal ich tam tankovať viac než hodinu. Ak raz niekedy Samsung skúsi Galaxy Watch vybaviť skutočne výkonnou batériou, bude môcť ašpirovať na maximálne hodnotenie, nateraz to však z môjho pohľadu nemôže preliezť cez deväťdesiat percent. A to píšem ako človek, čo si dobrovoľne, už počas testovania, bežal do obchodu kúpiť klasickú verziu za 400 Eur. Vo finále sa totižto jedná o výkonné a dizajnovo nádherné smart zariadenie, ktoré vám zjednoduší každodenný život a pomôže monitorovať vaše cenné zdravie.

Gumený náramok odvádza pot a nešpiní sa

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch 4 - recenze)

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Samsung

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Watch 4 - recenze)


CGwillWin