hw
recenze
WD Black SN850 - podrobili sme testu ideálny SSD pre PlayStation 5

WD Black SN850 - podrobili sme testu ideálny SSD pre PlayStation 5
WD Black SN850 - podrobili sme testu ideálny SSD pre PlayStation 5
12:00, 12.11.2021

Už od samotného začiatku predaja next-gen konzoly PlayStation 5 sme počuli názory ohľadom nedostatočnej internej pamäte, ktorú japonská spoločnosť SONY papierovo stanovila na 825GB, no po odčítaní miesta určeného na chod systému padá skôr pod hranicu sedemsto gigabajtov. SSD disk samozrejme dodnes patrí medzi veľké prednosti prechodu na novú generáciu konzol ako takých avšak, u platformy PS5 som ja sám musel skôr či neskôr začať mazať starší obsah, len aby som do konzole dostal ten nový. Súčasný trend vývoja AAA softvéru totižto nabral bagáž, s akou by ste v zmysle objemu dát nechceli vybehnúť ani prvé poschodie v paneláku a o to skôr je tak konzument tlačený do alternatívnych riešení ako si celkovú kapacitu svojej hernej platformy rozšíriť. Japonská spoločnosť SONY nateraz neumožňuje priame spúšťanie hier z externých médií, aby sme boli féroví, tak ani Microsoft vám zatiaľ túto možnosť neponúka, a tak jedinou šancou ako si pomôcť sa stal vopred pripravený interný slot s konektorom M.2. Ten bol ešte donedávna zamknutý a nefunkčný, avšak SONY nakoniec pochopila vážnosť celej situácie a po krátkom beta teste a pomocou update balíčku ho otvorila pre širokú verejnosť. Padol tak ďalší míľnik v zmysle konzervatívnych názorov na filozofiu domácej hernej konzole, ktoré sa už dávno dajú skôr spodobniť so stolnými počítačmi než tradičnou bezúdržbovou ideou zrodenou koncom osemdesiatych rokov.

Najpraktickejšia voľba

Klik pro zvětšení (WD Black SN850 - podrobili sme testu ideálny SSD pre PlayStation 5)

Klik pro zvětšení (WD Black SN850 - podrobili sme testu ideálny SSD pre PlayStation 5)

SSD disky M.2 majú slúžiť predovšetkým na rozšírenie stávajúcej kapacity základnej pamäte PS5 a či už preto doma máte klasickú alebo digitálnu verziu tohto hardvéru, v oboch prípadoch nájdete v jej útrobách malú šachtu určenú na zasunutie predmetného disku. Ešte než sa však rozhodnete investovať do takto koncipovaného vylepšenia, určite si treba ujasniť niekoľko skutočnosti. SSD disky sú drahou záležitosťou a mnoho NVMe diskov nie je vôbec kompatibilných s platformou PlayStation 5. Problém je v špecifických požiadavkách okolo veľkosti a rýchlosti daného prístroja, ktorý nám tak z pohľadu súčasných možností celý výber výrazne zužuje. Známy americký výrobca pamätí Western Digital sa preto rozhodol rázne zakročiť a na trh priniesol produkt s označením WD Black SN850. Jeho kapacita začína s 500GB pamäťou, pokračuje cez 1TB a končí na viac než uspokojivých 2TB. Treba si však v tomto prípade pripomenúť práve cenovú reláciu, keďže už nami testovaná vzorka (500GB) by vás prišla na sumu cca 160 Eur. 1TB verzia stojí 250 Eur a gigantická 2TB až 500 Eur - v takejto hodnote sa predáva samotná konzola PlayStation 5, a to aj s BR mechanikou! Koncový zákazník sa tak musí postaviť pred krutú skutočnosť, že ak nechce neustále mazať alebo presúvať obsah na externé médiá, je nutné vyprášiť peňaženku po zadku maximálne, ako sa to len dá. Inak ho čaká nekonečné rozhodovanie o tom, čo zo základného disku odstrániť a čo naopak archivovať.

Súčasťou disku je aj chladič

Klik pro zvětšení (WD Black SN850 - podrobili sme testu ideálny SSD pre PlayStation 5)

Klik pro zvětšení (WD Black SN850 - podrobili sme testu ideálny SSD pre PlayStation 5)

Keď už si ujasníte, akú veľkosť predmetného disku ste ochotní zaplatiť, nastane proces samotnej inštalácie. Uvedomujem si, že pre mnohých sa snaha o otváranie každej sofistikovanej elektroniky môže zraziť s menším alebo väčším pocitom strachu, každopádne v prípade PS5 nič také nie je na mieste. Akonáhle vám disk dorazí, mimochodom SONY rázne upozorňuje na skutočnosť; že nie je vhodné inštalovať SSD disk bez chladiča, stačí si zobrať krížový skrutkovač a konzolu povaliť na chrbát. Jednou rukou nadvihnúť plát u zadnej hrany prístroja a súčasne druhou rukou zatlačiť zo spodku na celý plát. Bočnica sa okamžite vyvadí z istiacich háčikov a odhalí svoje tajomstvo - nemajte strach, týmto krokom neporušíte záruku. M.2 slot je krytý kovovou doštičkou uchytenou pomocou jednej skrutky a následne už len stačí odskrutkovať pripravený šraub pod ňou, zasunúť disk do slotu a opätovne ho zaistiť pomocou malej kovovej časti so skrutkou. Celá operácia vám nezaberie viac než pár minút a už sa môžete chystať na zapnutie konzole a prvé naformátovanie disku. V menu platformy máte možnosť vybrať preferované SSD pre ukladanie hier, ako aj svojvoľne presúvať už nainštalovaný softvér, kam sa vám zachce. Takýmto spôsobom som premiestnil 400 GB balíček plný hier z internej pamäte na WD Black SN850 behom necelých piatich minút. Počas testovania rýchlosti obidvoch diskov boli rozdiely síce badateľné, ale väčšinou išlo maximálne o deficit dvoch sekúnd v prospech výrobku od Western Digital.

WD Black SN850 načítava hry rýchlejšie

Klik pro zvětšení (WD Black SN850 - podrobili sme testu ideálny SSD pre PlayStation 5)

Klik pro zvětšení (WD Black SN850 - podrobili sme testu ideálny SSD pre PlayStation 5)

Predmetná a testovaná vzorka dokáže vyvinúť rýchlosť čítania 7000 MB/s a zapisovať rýchlosťou 5100 MB/s. Preto už krátko po nainštalovaní tohto SSD dostanete razom chuť vrátiť si do konzole to, čo ste z nej pred časom boli nútený vymazať, len aby sa našlo miesto na ďalšie Call of Duty. Keďže aktuálne je na trhu s dostupnými M.2 SSD diskami vhodnými pre PlayStation 5 žalostne malá konkurencia, v prípade zháňania diskov WD Black SN850 môžete naraziť na problém s ich nedostatkom. Predmetné SSD je po všetkých stránkach praktickou voľbou, s ktorou neurobíte chybu a jediné, čo mu môže konkurovať, je disk značky Seagate Firecua 530, ktorý sa však svojou cenou nijako neodlišuje a s dostupnosťou u nás to tiež nie je žiadna hitparáda. Tak či onak, každý jeden majiteľ PS5 skôr či neskôr začne zvažovať možnosti okolo navýšenia kapacity pamäte a ak sa do jeho uvažovania votrie v tomto texte proklamovaný produkt od firmy Western Digital, bude to len a len dobre. Záverom už len jedna technická poznámka. Skrutka určená na uchytenie disku je pomerne chabej konštrukcie a tak pri inštalácii dávajte pozor na tlak, ktorý smerom k nej budete vyvíjať - môže sa totižto poškodiť.

Aj keď tu vyberáte z malého počtu možností, tento disk môžem len a len odporúčať



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Western Digital

Klik pro zvětšení (WD Black SN850 - podrobili sme testu ideálny SSD pre PlayStation 5)


CGwillWin