recenze
Cooler Master CK352

Cooler Master CK352 - recenze
Cooler Master CK352 - recenze
00:00, 31.12.2021

Takmer tri dekády na scéne a stále viac ako cool spoločnosť. Reč je, samozrejme, o značke Cooler Master pochádzajúcej priamo z Taiwanu. Tá si svoje portfólio počítačových komponentov pestuje ako okrasnú kvetinu a z toho, čo som ja sám mal možnosť doteraz otestovať, môžem povedať, že kvetinka je to viac ako voňavá. Ich aktuálna ponuka herného náradia sa rozrástla aj o cenovo dostupnú mechanickú klávesnicu s kódovým označením CK352 a práve o nej si povieme niečo viac na nasledujúcich riadkoch. Aby som však ostal verný faktom, musím dodať, že okrem predmetnej klávesnice uviedol Cooler Master jej o niečo kvalitnejšiu verziu so skratkou CK351, ktorá je obdarená podložkou pod dlane a aj certifikátom odolnosti IP58, čo je ochrana proti prachu a striekajúcej vode. My sa však teraz spoločne porozprávame o lacnejšom variante, ktorý je distribuovaný s troma druhmi spínačov (červené, modré, hnedé), pričom nám sa do redakcie dostali posledne menované.

Len 904 gramov?

Klik pro zvětšení (Cooler Master CK352 - recenze)

Cooler Master CK352 je rýdzo herná klaviatúra za necelých sto eur, čo sa nesnaží skrývať za zbytočné funkcie a svojmu používateľovi ponúka presne to, čo od nej očakáva. Prvotný dojem po tom, čo som túto kompletnú klávesnicu (tým myslím, že má aj numerický blok a horný F rad) vybalil, bol v mojom prípade trocha rozpačitý. Váhovo aj hmatovo som sa totiž na moment preniesol do nedávnych časov, keď sme pre vás pripravovali testy rýdzo budgetovej značky Genesis a hľa, tu rozbaľujem niečo, čo stojí päťnásobne viac než predmetné poľské výrobky a na prvý dojem mi to celé evokuje identickú kvalitu. Ako sa však hovorí, v určitých veciach sa neoplatí spoliehať na prvý dojem, či už stretneš v kaviarni svoju budúcu manželku, alebo nakupuješ herné príslušenstvo. Musel som sa preto zadívať trocha lepšie a prejsť si prstami celé šasi od hora až dole, aby som nakoniec uznanlivo skonštatoval niečo v tom zmysle, že to nebude až taká katastrofa, ako som si myslel. Celé telo tvorí kombinácia vrchnej hliníkovej dosky (tá je jemne pieskovaná) so spodnou plastovou základňou, samotný kov je viac ako príjemný na dotyk a zároveň zastupuje aj praktické využitie počas čistenia. Mimochodom, koho už otravuje tá zmes dotieravých prachových čiastočiek, ktoré sa mu neustále dostávajú pod spínače a nechce sa mu deň čo deň siahať po vlhčených obrúskoch, odporúčam mu zakúpiť si stlačený vzduch v praktických tubách a pomocou neho všetok prach vypoklonkovať von.

Nepotrebujete žiadny softvér

Klik pro zvětšení (Cooler Master CK352 - recenze)

Dizajn by sa dal charakterizovať ako minimalistický s dodatkom, že výrobca tu siahol po dvojfarebných tlačidlách s cieľom rozdeliť funkčnosť na dve roviny a súčasne dosiahnuť istý druh estetiky. Ako ste už asi pochopili aj z priloženej fotodokumentácie, tak CK352 podporuje RGB podsvietenie, kde sa okrem osvetlenia spínačov rozprávame aj o bočných tenkých lištách, ktoré sú plné pulzujúcich farieb. Tie som si najprv vlastne ani vôbec nevšimol, sú totiž skutočne tenučké, ale stačilo hardvér prepojiť pomocou USB kábla a už sa celá tá blikajúca šou nedala prehliadnuť. Cooler Master chcel vytvoriť klávesnicu, ktorej funkcie dokážete regulovať bez nutnosti spúšťať separátne softvér a aj preto je celé ovládanie, či už sa rozprávame o mediálnej lište alebo o zmene farebnej škály, realizované cez jednoduchú kombináciu dvoch klávesov. Čas odozvy na zopnutie spínačov je niečo málo pod 1 ms, čo vám pri ktorejkoľvek online partii (nech sa už rozprávame o ktoromkoľvek koncepte) umožní dostať sa v záverečnom hodnotení na vrchné priečky. Po stránke spoľahlivosti a vecí spojených s hraním náročných multiplayerových partií si dovolím tvrdiť, že neexistuje rozdiel medzi CK352, čiže klávesnicou za cca stovku, a akoukoľvek konkurenciou v dvojnásobnej hodnote – mám teraz na mysli samotné hranie, nie prémiový dizajn a prípadne luxusnejšie materiály. Kto si preto nepotrebuje na stôl vykladať vždy len to najdrahšie eSport náradie, len aby to na fotkách vyzeralo dobre, ale ide mu predovšetkým o prvotriednu funkčnosť, môže pri výbere predmetnej vzorky od Cooler Master ušetriť hromadu peňazí. A ako je na tom životnosť spínačov? Podľa technických špecifikácií by vám mali vydržať až po hranicu 50 miliónov zopnutí, čo je viac ako dosť.

Príjemné písanie aj po dlhšej dobe

Klik pro zvětšení (Cooler Master CK352 - recenze)

Málokto z bežných používateľov využíva klávesnicu rýdzo len na ovládanie videohier a tak je na mieste, aby som sa s vami podelil aj o dojmy nazbierané počas kancelárskej práce s CK352. Keďže rozloženie klávesov je vedené tradičnou formou a hnedé spínače neprodukujú žiadny enormný hluk, s danou konfiguráciou som bol schopný zvládnuť vytvorenie veľkej hromady textu, kam, samozrejme, spadá aj táto recenzia. Nech už som priamo tvoril a nevyužíval skratky, alebo išiel vyložene len po ovládaní cez mediálnu lištu, všetko bolo intuitívne a expresne rýchle. Kábel vedený stredom by som síce rád posunul na ľavú stranu, avšak onen pozičný kompromis beriem stále ako výhodu, keďže ako dobre viete, už neraz sme tu mali pokusy umiestniť kabeláž do pravého rohu, čím sa rozloženie na stole ešte viac skomplikovalo. Celkovo vlastne nemám tomuto produktu vyložene čo vytknúť a ak by jeho odporúčaná cena spadla ešte tak o desať percent dole, moje nadšenie by bolo o to živšie. Aj napriek tomu sa však spoločnosti Cooler Master podaril opäť menší husársky kúsok, keďže ich cenovo dostupná klávesnica SK352 prináša koncepciu jedného nezávislého balíčka bez softvérovej podpory, s ktorým si vystačí aj náročnejší hráč a s ktorým bude schopný konkurovať komukoľvek s oveľa drahším náradím. Čiastočne kovové šasi, jednoduchší, ale stále pôsobivý dizajn, RGB osvetlenie, s ktorým výrobok zapadne do akéhokoľvek herného kútika, to sú hlavné prednosti tohto produktu. Ak by som však chcel byť aspoň čiastočne kritický (v tomto prípade je to trocha problém, to uznávam), tak by som od balenia očakával o niečo viac bonusov – napríklad taká podložka pod dlane by sa podľa mojej mienky do danej cenovej relácie ešte vošla.

Výborná herná klávesnica a rozumná voľba pre každého, kto nechce vyhodiť obrovský balík peňazí

Klik pro zvětšení (Cooler Master CK352 - recenze)



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Cooler Master

Klik pro zvětšení (Cooler Master CK352 - recenze)


CGwillWin