Za streľbu v Oxforde môžu vraj videohry

Za streľbu v Oxforde môžu vraj videohry
15:20, 06.12.2021

Je to len týždeň čo sa na pôde školy v Oxforde v zámorskom štáte Michigan, udiala ďalšia poľutovania hodná udalosť a reakcia istej sorty novinárov to opäť posúva na novú úroveň. Máme tu zase raz naratív o zlých a nebezpečných videohrách. Ide o masovú streľbu pri ktorej zahynuli štyria študenti a šesť ďalších vrátane učiteľov bolo zranených.

Ethan Crumbley (15) bol po incidente zatknutý a následne obvinený z vraždy a terorizmu. Jeho rodičia rovnako čelia obvinenia z neúmyselného zabitia po tom ako sa prevalilo, že nechali doma muníciu do zbraní voľne prístupnú pre svojho syna ako ovocie a zeleninu, nehovoriac o jasných náznakoch, že sám Ethan plánuje niečo nekalé. Mamu vraj po incidente keď na škole zistili, že jej syn cez internet zháňal náboje, povedala niečo v tom zmysle; aby sa nabudúce nenechal chytiť pri čine.

Samotný fakt sa stal predmetom reportáže v programe Inside Edition kde sa novinári snažili všetko zvaliť na videohry s tým, že do éteru pustili part zo známej hry Fallout 4 a to citáciu detektíva Nicka, ktorý sám cituje verš z hinduistického spisu ktorý svojho času zaznel z úst teoretického fyzika Roberta Oppenheimera, šéfa vývoja atómovej zbrane počas druhej svetovej vojny. Doslovný preklad by bol; "Stal som sa smrťou, ničiteľom ľudstva". Túto istú vetu napísal aj sám Ethan Crumbley na internet a Inside Edition ju prevzalo ako fakt pochádzajúci z videohry.

Je teraz otázne, či si reportáž zámerne prekrútila fakty len aby to zapadlo do jej podstaty a Fallout 4 jej poslúžil ako vhodný materiál, každopádne je to opäť názorný príklad toho, ako sa podobné tragédie často spájajú s hrami aj keď to pochopiteľne nenesie žiadne znaky relevantnej súvislosti.


DALŠÍ

CGwillWin