hw
report
ROG predstavuje novinky na rok 2022

ROG predstavuje novinky na rok 2022
ROG predstavuje novinky na rok 2022
21:00, 04.01.2022

Spoločnosť ASUS a jej herná divízia ROG nemohli pochopiteľne chýbať v nabitom kolotoči hardvérových noviniek uvádzaných v rámci aktuálne prebiehajúceho eventu CES pre práve sa rozbiehajúci rok 2022. Je to len pár minút čo padlo embargo pre všetky ich kľúčové ohlásenia z hernej oblasti a keďže som sa už niekoľko týždňov priam triasol na to, až si budem môcť takzvane odomknúť pusu a povedať vám v tejto súvislosti viac, prejdime teraz rovno k veci. V čase kedy som mal exkluzívnu možnosť nahliadnuť do kuchyne ASUSu som paradoxne ležal v posteli s vysokou horúčkou a pozitívnym testom na Covid, ale aj cez tieto nie práve príjemné súvislosti, mi prezeranie jednotlivých notebookov z novej rady pracovných a herných mašiniek, vykúzlilo hneď niekoľko úsmevov na spotenej tvári. V prípade ak ste posledný rok v rámci koncernu ASUS lomeno ROG nadobudli dojem, že jeho novinky prinášajú len sotva niečo inovatívne a v skutočnosti nové, výrobky pripravované na rok 2022 vám doslova vyrazia dych - respektíve vám vyrazia peniaze z účtu.

Päť stabilných pilierov

Las Vegas, mesto plné hazardu a mámivých neónov, sa na nasledujúce dva dni postará o natlakované defilé oznámení zo segmentu spotrebnej elektroniky a keďže sme v rámci našej stránky stále profilovaný ako herný portál (žiadna čistička vzduchu ani zubná kefka na tom nič nezmení), začnime náhľadom do kuchyne takzvanej republiky pre hráčov alias ROG. Herná divízia ASUSU sa vo svojej novej produktovej rade laptopov opäť sústredí na päticu základných funkcií - prenosnosť, dizajn, výkon, chladenie a displej. Naplniť jeden z menovaných pilierov poriadne silným betónom im umožní podpora dvanástej generácie Intel Core procesorov i9, integrácia grafických kariet RTX ako aj záštita podpory pre AMD Ryzen a AMD Radeon. Rozprávať sa samostatne o nových technológiách umožňujúcich inžinierom ROG vytvorenie o ďalší významný kus lepších herných strojov nemá teraz však valný význam, na to bude ostatne dostatok času počas testov samotných produktov a preto sa poďme spoločne pozrieť na ich prehľad a dúfať, že nám distribútor už čoskoro pošle prvé kúsky na recenziu.

FPS projekt ROG Citadel XV prichádza s novým obsahom

Klik pro zvětšení (ROG predstavuje novinky na rok 2022)

ROG Strix G15/G17

Zvýšte úroveň hry a hrajte štýlovo. Tak znie marketingová charakteristika novej verzie modelového radu Strix G, ktorá nám v prípade dvoch veľkostí (15 a 17 palcov) prináša opäť okázalý dizajn umožňujúci majiteľom tohto výkonného laptopu si samotný produkt prispôsobiť podľa seba - narážam na vymeniteľné lišty známe už zo starších modelov. Pod kapotou bude v tomto prípade driemať nekompromisná konfigurácia s AMD Ryzen 9 doplnená o RTX 3080 Ti, to všetko s o 50% rýchlejšími DDR (32GB) a 1TB SS diskom. K dispozícii je možnosť siahnuť po Full HD obrazovke s šialenou obnovovacou frekvenciou 360 Hz alebo zvoliť QHD, pri rovnako často sotva využiteľných 240 Hz (u oboch je odozva nastavená na 3ms). V prípade chladenia je tu použitá kombinácia tekutého kovu so špeciálnym systémom Ambient Cooling, ktorý podľa výrobcu umožňuje minimalizovať hluk na nulovú hranicu (pri samotnom Windows rozhraní je hlučnosť potlačená na 0 decibelov). Daný herný notebook s presahom do kreatívneho prostredia je vybavený 90Wh batériou s podporou rýchleho nabíjania vrátane nabíjania cez USB-C.

Klik pro zvětšení (ROG predstavuje novinky na rok 2022)

ROG Strix Scar 15/17

Poraz najlepších a buď najlepší. ROG Strix Scar na rok 2022 prichádza aby vám zamotal hlavu s výkonný procesorom dvanástej generácie od Intelu (i9-12900H) v kombinácii s grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti a 64GB DDR5 - ak si prebehnete vyššie vypísané fakty okolo Strix G verzie zistíte, že tých nasledujúcich rozdielov v konfigurácii nebude až tak veľa. ROG v tomto prevedení prináša 2TB SSD disk s možnosťou využitia prídavného slotu pre rozšírenie. Menšia odchýlka vo výbave sa rovnako týka použitia tekutého kovu značky Thermal Grizzly (staronový partner s akým sa ROG pre rok 2022 pustil do plnej spolupráce), avšak všetko ostatné, vrátane výberu obrazoviek (QHD alebo FHD) ostáva identické.

Klik pro zvětšení (ROG predstavuje novinky na rok 2022)

ROG Zephyrus Duo 16

Dve obrazovky. Nulové hranice. Modelový rad ROG Zephyrus DUO je v rámci súčasnej ponuky herných notebookov stále istým nevídaným unikátom, ostatne jeho dvojitá obrazovka s výklopným systémom určeným pre lepšie chladenie zaujme už pri prvom očnom kontakte. Pre aktuálny rok nás daný a bez akýchkoľvek diskusií aj prémiový model poteší obrazovkou Nebula HDR s praktickou hybridnou schopnosťou. Po stránke výkonu sú v hre už vyššie spomínané CPU a GPU, ale nás v tomto prípade môže tešiť možnosť až 4TB SSD disku či integrácia IR kamery pre zvýšenie bezpečnosti ako aj extrémne tiché chladenie. Dizajnéri sa s minuloročným modelom rozhodli opäť pohnúť smerom ku lepšiemu a okrem prepracovaných pántov stierajúcich limity medzi dvoma obrazovkami, prinášajú pomer strán hlavného panelu v mierke 16:10 ako aj unikátne dizajnové prvky rozmiestnené po celom šasi. Pre koho je táto beštia určená? Pre hráčov ale aj kreatívnych ľudí.

Klik pro zvětšení (ROG predstavuje novinky na rok 2022)

ROG Zephyrus G14

Každá jedna hra je vašou hrou. Konzumentmi stále milovaný a kompaktný herný model Zephyrus G14 prichádza pre aktuálny rok so zväčšením pomeru obrazovky na 16:10 ako aj vylepšením Anime Matrix panelu - ide o sieť LED svetielok na vrchnom panely, ktorá sa v počte dierok zväčšila z 6,536 na 14,969 a čo do počtu samotných svetielok z 1215 na 1449. G14 je rozmerovo kompaktný herný laptop, ktorý príde na trh s QHD panelom (120Hz pri 3ms) a váhou 1.65Kg pri hrúbke 18.5mm kde je krásne badať, že zmenšovaním oproti starším verziám sa nemusí produkt nutne ochudobniť o veľkosť obrazovky či kvalitu chladenia.

Klik pro zvětšení (ROG predstavuje novinky na rok 2022)

ROG TUF Gaming

Ani obľúbený a výkonom vôbec nie chabý rad TUF neostane v roku 2022 bez patričných vylepšení. Okrem badateľných dizajnových zásahov sa hráči dočkajú pestrej možnosti čo do konfigurácie (vybrať si búd môcť medzi i7-12700H procesorom a Ryzen 7 6800H) ale súčasne môžu siahnuť po dvoch verziách obrazoviek (QHD a FHD). Vrchné kovové veko aj s vojenskými certifikátmi ostáva, touch-pad sa zväčšuje a batéria s kapacitou 90Wh bude podporovať rýchle nabíjanie.

Klik pro zvětšení (ROG predstavuje novinky na rok 2022)

ROG TUF Dash

TUF Dash, pätnásť palcová verzia s možnosťou výberu medzi QHD pri 165Hz a FHD pri 300Hz na rozdiel od svojho vyššie spomínaného bračeka ide cestou jedného procesora - Intel Core i7. Ponúka vstavanú HD kameru, prepracovaný systém chladenia, odolné kovové šasi schopné zniesť aj nejaký ten pád a to všetko v celkovej hrúbke na hranici dvadsiatich milimetrov.

Klik pro zvětšení (ROG predstavuje novinky na rok 2022)

ROG Flow Z13

Na samotný záver si pre nás ASUS so svojou ROG sekciou nechal jedno obrovské prekvapenie. Ich inovácie v oblasti výpočtovej techniky pokračujú aj v roku 2022 a toho dôkazom je prezentácia najvýkonnejšieho herného tabletu všetkých čias. ROG Flow Z13 je nástupcom verzie Flow X13 z minulého roku a prináša kompaktné tvary ako aj možnosť prepojenia s XG Mobile modulom vybaveným grafickou kartou RTX 3080 - samotný tablet má v sebe RTX 3050 Ti. Ide fakticky o konzolu určenú na cesty, ktorá má v sebe procesor Intel Core i9 a aká podporuje herné ovládače ako aj dotykové perá. Veľkosť 4K alebo FHD panelu bola stanovaná rovnako na 16:10 a to pri svietivosti na hranici 500 nits. ROG Flow Z13 dostanete v balení aj s odnímateľnou fyzickou klávesnicou a ja už sa nemôžem dočkať až tento stroj poriadne otestujem a poviem vám viacej.

Keď sa teraz pozerám na výpis jednotlivých noviniek, respektíve na zoznam vylepšení oproti modelom z roku 2021, je jasne badať, že ROG sekcia do práve sa rozbiehajúceho roku smeruje s obrovskými ambíciami a osobne verím, že slovíčko "evolúcia" je v tomto prípade rovnako oprávnené ako akýkoľvek iný zo superlatívov čo sa mi práve hrnú na jazyk. Mimochodom, okrem vyššie vybraných produktov padlo aj niekoľko takzvane bočných ohlásení kam spadá najnovšia verzia Rapture routera, monitory, príslušenstvo a oblečenie.



CGwillWin