recenze
Uncharted: Legacy of Thieves Collection

Uncharted: Legacy of Thieves Collection - recenze
Uncharted: Legacy of Thieves Collection - recenze
16:00, 26.01.2022

Od vydania Uncharted 4: A Thief's End na systéme PlayStation 4 už uplynulo pomaly sedem rokov a cez to všetko si Naughty Dog myslí, že im niekto zaplatí ešte raz za next-gen verziu? Takúto otázku ste si možno položili aj u vás doma v momente, keď spoločnosť SONY oznámila Uncharted: Legacy of Thieves Collection na PlayStation 5 a nezabudla pridať aj cenovku balansujúcu na hranici 50 Eur, avšak odpoveď na niečo podobné nemusí byť hneď tak jednoznačná. Poďte sa preto aj po mojou boku pomyslene nahnúť nad kolekciu Legacy of Thieves a spoločne si povieme, čo nové sa za týmto označením vlastne skrýva a či ide vyložene len o technický progres nehodný akejkoľvek dodatočnej investície.

Dve hry v jednej

Klik pro zvětšení (Uncharted: Legacy of Thieves Collection - recenze)

Ako ste už asi pochopili aj bez vložených indícií, ostatne stačilo sa pozrieť na úvodný art tohto článku, rozprávame sa tu o dvoch hrách v jednom balení. Po boku Uncharted 4: A Thief's End si tak môžete zopakovať aj jeho samostatnú expanziu Uncharted: The Lost Legacy, čo vám na tej pomyselnej kalkulačke hodí výsledok v podobe viac než dvadsať hodín trvajúcej a poriadne zábavnej akčnej jazdy. Štvrtý radový diel série Uncharted bol sám o sebe AAA eposom plným scenáristických prekvapení, na konci čoho ostala visieť nejedna sánka zaliata slzami dojatia a ak si k tomu pridáme aj nemenej kvalitný príbeh Chloe Frazerovej, razom tu máme prvý argument hrajúci v prospech diela samotného. Dobrodružstvo Nathana a Chloe vás tak opäť povodí po najexotickejších kútoch našej planéty a tentokrát sa onú už spomínanú audiovizuálnu latku podarilo dostať ešte o kus vyššie.

Ohromí vás to znova a zas

Klik pro zvětšení (Uncharted: Legacy of Thieves Collection - recenze)

Ešte než prejdem na opis jednotlivých vylepšení medzi PS4 a PS5 verziou, určite je namieste upresniť finálnu cenovú reláciu tejto kolekcie. Už v úvode spomínaná cenovka cca 50 Eur totižto platí samozrejme len pre úplných nováčikov, ktorí v rámci svojho účtu neevidujú pôvodnú verziu zo systému PlayStation 4 (neplatí pre hráčov, čo Uncharted 4: A Thief's End získali v rámci predplatného PlayStation Plus - ich nárok na next-gen upgrade padá). Ten, kto už raz zakúpil štvorku alebo ono spomínané DLC na staršej generácii PS, má možnosť zaplatiť jednorazový poplatok 10 Eur a získať tak automatický upgrade na UNCHARTED: Legacy of Thieves Collection - platí aj pre diskové verzie oboch hier z kolekcie. A za čo tu teda platíte desať šušňov? Za opätovný návrat do oboch dejových liniek, čo zahŕňa aj integráciu svojich starších uložených dát (prenos funguje bez akýchkoľvek komplikácií).

120 FPS? Ak na to máte monitor.

Klik pro zvětšení (Uncharted: Legacy of Thieves Collection - recenze)

To, čo spomínam vyššie, ono ohromenie z kvalít takmer sedem rokov starej produkcie, bude dozaista pasovať aj na vás, za čo sa môžeme v tomto prevedení poďakovať variabilnému nastaveniu vizuálnej prezentácie. Režim výkonu ponúka celkovo tri varianty, z čoho v bežnom ponímaní na dve z nich dosiahne každý majiteľ 4K televízoru alebo monitoru. Vybrať si tak môžete zo 4K prepočítaného zo základu (1440p) pri 30 FPS alebo siahnuť po Full HD pri 60 FPS s vylepšeným vyhladzovaním. Tretí variant, režim výkonu+, vám dá 1080p pri 120 FPS, ale spustíte ho len v tom prípade, ak máte 120 Hz panel. Keďže pravidelne recenzujem monitory určené práve do herného prostredia, mal som počas testovania Legacy of Thieves Collection možnosť porovnať všetky tri dostupné vizuálne nastavenia a aj keď by som sa rád ešte dožil doby (počujete to klopanie na drevo?), kedy už nebudeme musieť riešiť žiadne prepínanie výkonu, v prípade Uncharted kolekcie si určite vyberie každý z vás, nech už preferuje detailnosť pred snímkovaním, alebo holduje vyložene extrémnemu počtu snímkov za sekundu.

Súčasťou kolekcie nie je žiadna forma multiplayeru

Klik pro zvětšení (Uncharted: Legacy of Thieves Collection - recenze)

Medzi ďalšie novinky v rámci PlayStation 5 verzie patrí pochopiteľne už v minulosti toľko proklamovaný SSD disk, a tak sa už po novom v oboch hrách nečaká absolútne na nič, či už dielo zapínate prvýkrát alebo vás niekto v ňom zlikviduje - v oboch prípadoch ste lusknutím prstu späť. Samozrejmosťou je podpora 3D zvuku, ktorá si však vyžaduje kompatibilný hardvér a sama o sebe v mojich očiach stále nie je argumentom, na základe akého by ste mali bažiť po next-gen stroji od SONY - ide o príjemný doplnok, nič viac. Oveľa viac vás ale určite zaujíma využiteľnosť DualSense gamepadu a jeho haptická odozva, respektíve adaptívne spúšťače. Spojenie týchto v súčasnosti najmodernejších funkcií PlayStation ovládača s testovanými hrami prinieslo logicky oveľa lepšie prežívanie rôznych situácií, ale opäť by som rád podotkol, že kto si na nejaké citlivejšie vibrácie sám o sebe nepotrpí a už po pár minútach hrania ich prestáva registrovať, sotva bude počas hrania predmetnej kolekcie nejako zásadné zvýhodnený voči jej starších verziám.

Brúsenie diamantu

Uncharted: Legacy of Thieves Collection rozhodne stojí za investíciu 10 Eur, zvlášť ak máte chuť si jeho obsahom prejsť znova a zas (možno na vyšší stupeň náročnosti). Hnacím motorom tu pre vás môže byť výhoda v nulových loadingoch, ako aj ešte o kus lepšie grafické znázornenie (3D zvuk a schopnosti ovládača sú už len na bonus). Rovnako tak je dielo vhodné pre každého, kto nemal možnosť dostať sa k radovej štvorke/DLC v čase jej/jeho vydania a chce si to celé užiť v tej najlepšej technickej forme. Aj v takomto prípade totižto predmetná kolekcia s cenovkou 50 Eur stojí zato, keďže výslednou kvalitou ide o dve akčné adventúry, aké na sebe nenesú žiadne známky skutočnosti, že vyšli v polovici roku 2016.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Sony Czech.

Klik pro zvětšení (Uncharted: Legacy of Thieves Collection - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 5
☆ TOP ☆
100%
CZECHGAMER
Naughty Dog dostal šancu vybrúsiť svoj diamant a ja k výsledku ich práce nemám už čo dodať

CGwillWin