hw
recenze
DELL Gaming Monitor G2722HS

DELL Gaming Monitor G2722HS - recenze
DELL Gaming Monitor G2722HS - recenze
15:06, 14.06.2022

Jeden čistokrvný herný monitor pán vrchný a bez omáčky. Napadlo mi v momente, keď som z neveľkej krabice ťahal ďalší panel na recenzovanie. Dôvodom bol pomerne strohý opis hlavných predností zariadenia s kódovým označením G2722HS, z ktorého skúsenejšie oko okamžite môže vydedukovať minimálne samotnú veľkosť obrazovky. Áno, v tomto prípade sa budeme venovať kvalitám dvadsaťsedem palcového herného monitoru značky DELL, ktorý si spodobnenie s oklieštenosťou, ak to tak vôbec môžem povedať, dozaista zaslúži. Veď schválne. Skúsim si vás teraz otestovať a verím vo vašu, aj naším magazínom mesiac čo mesiac cibrenú, technickú zdatnosť a odhad. DELL nám v tomto prípade servíruje LCD monitor s Full HD rozlíšením pri štandardnom pomere 16:9 a s obnovovacou frekvenciou 165 Hz, to všetko v hodnote oscilujúcej na hranici tristo eur. A teraz moja otázka - príde vám toto celé ako dobrý pomer ceny voči výkonu alebo tu niečo nesedí? Zatiaľ čo si budete lámať hlavičku a skúšať v tej mojej strohej rovnici nájsť nejaký chyták, posuňte zrak trocha nižšie a možno sa spoločne dopátrame ku konkrétnej odpovedi. V tomto prípade môže totižto zdanie klamať a ja sám som pri študovaní papierových predpokladov danej testovacej vzorky opäť raz podľahol neželaným predsudkom. Veď aj tu môže platiť, že nemáme súdiť knihu podľa obalu.

Bez reproduktorov

Klik pro zvětšení (DELL Gaming Monitor G2722HS - recenze)

DELL sa pri koncepčnej skladbe aktualizovaného radu svojich herných obrazoviek rozhodol ponúknuť, ako sa povie, z každého rožku trošku. Testovanú vzorku, ktorá sa mi už pri rozbaľovaní zdala akosi chudobná duchom, je preto nutné brať ako úplný základ – prvý krok z celkovej trojice ak chcete. Za DELL G27 si totižto môžete pridať úplne iné poradie písmen a zrazu vám z toho vypadne nie len vyššie rozlíšenie ale aj hromada ďalších zaujímavých funkcií atakujúcich hranicu prémiovej sekcie. Ešte než si začneme spoločne rozprávať viac o samotnom produkte, určite je vhodné povedať, že DELL sám o sebe produkuje vysoko kvalitné herné náradie značky Alienware, ale cez to všetko sa rozhodol v prípadne monitorov ísť akousi cenovo dostupnejšou cestičkou označovanou odteraz ako rad G. DELL G2722HS treba definovať ako úplný základ, čo však samo o sebe neznamená nič, za čo by ste sa po prípadnej kúpe mali hanbiť. Začnime už len samotným dizajnom. Šasi je rozdelené do troch samostatných častí a dve z nich patria stojanu s pohyblivým ramenom a zvyšok tvorí samostatný IPS panel. Skladanie je úplne prosté a obrazovka sa na rameno zacvakne pomocou vlastnej váhy. Apropo celý produkt váži 9.08 kg a preto môžem manipuláciu s ním definovať ako nenáročnú. Na zadnej strane sa okrem tlačidla pre odistenie obrazovky od ramena nachádzajú súčasne všetky dôležité vstupy, kam menovite spadá prípojka pre elektrické napájanie (zdroj je integrovaný do monitora), 2x HDMI (2.0), DisplayPort 1.2 a klasický vstup pre slúchadlá. Zapínanie realizuje osvetlený spínač na spodnej hrane a interakciu s OBS štvorica ďalších tlačidiel doplnená o dobre reagujúci joystick.

Neurazí

Klik pro zvětšení (DELL Gaming Monitor G2722HS - recenze)

Stručne ešte k dizajnu. Monitor sám o sebe nechce v tomto ohľade budiť pozornosť, a preto máte na prvý pohľad problém ho niekam zaradiť. Fakt, že ide o herné náradie je však skrytý v detailoch a menších náznakoch. Asi najjasnejšou indíciou je nálepka Nvidia G-Sync umiestnená na hrane stojanu, ale rovnako tak by vás mohol naviesť organizátor káblov s Voxel výrazom či prípadne rebrovaná mriežka skrývajúca vetracie otvory na zadnej strane obrazovky. Z môjho pohľadu ide o príjemný a sympatický výzor, aký by už ďalšie čačky a mačky (narážam teraz konkrétne na RGB diskotéku) mohli len a len pokaziť – ak chcete, naliať naň tú v úvode spomínanú omáčku. Kto preto plánuje kúpu herného monitoru v 27 palcovej veľkosti a stačí mu skutočne holý základ podporený kvalitou a tradíciou, DELL má čo ponúknuť. Poďme však ďalej. G2722HS bol evidentne skonštruovaný ako monitor určený do kombinácie viacerých panelov, keďže sám disponuje najtenšími okrajmi voči zbytku plochy aké kedy DELL vôbec vyprodukoval. Ak by ste si preto chceli na svojom stole naopak vyskladať obrovskú plochu zobrazovacej techniky a dať jej jednu ucelenú formu, mnou testovaná vzorka by vám to umožnila. Panel som začal skúšať v dvoj kombinácii a okrem toho, že som ho napojil na laptop, tak súčasne mi vďaka dostatočnej porcii vstupov poslúžil aj v kombinácii s konzolami PlayStation 5 a Xbox Series X. Samozrejme, že čo do uvedených konzol by som vám odporúčal siahnuť skôr po 4K obrazovke, ale to je zase na inú diskusiu. Tak či onak, ponuka menu, čo spadá pod vyššie vymenovaný hardvér, je aj v tomto prevedení pestrá a užívateľ si môže prepínať napríklad medzi modusmi Šport, FPS či RPG, ktoré sa v praxi snažia doladiť scénu a adekvátne ju prispôsobiť práve prezentovanému obsahu.

Rýchlosť odozvy 1 ms

Klik pro zvětšení (DELL Gaming Monitor G2722HS - recenze)

Výškovo nastaviteľný stojan je praktickým pomocníkom pre ideálne zarovnanie zorného poľa a vďaka funkcii ComfortView Plus by ste sa ani počas celodenného pozerania do tohto konkrétneho monitoru nemali cítiť ako zbitý pes. Ide tu totižto o potláčanie pre organizmus škodlivého modrého svetla bez dopadu na výslednú kvalitu v zmysle farieb. Ak som sa v prvom odseku recenzie sám trocha kajal a priznal isté predsudky, tie sa rozplynuli ako para nad hrncom v momente, keď som po prvej sade testov konečne spustil nejakú hru. Nečakal som tak verné podanie farieb a ich celkovú konzistentnosť – apropo máme tu 99% sRGB. Iste, to čo mi u takto stavaných panelov prekáža najviac, celková intenzita jasu, sa dostalo aj do testovanej vzorky, ale ani tých 350 Nits nemusíme okamžite označiť za nejakú katastrofu a nie každý z vás to berie ako negatívum. Odozva 1 ms a obnovovacia frekvencia 165 Hz, to všetko sa v praxi ukázalo byť ako dobre namiešaný koktail, s ktorým si, v prípade že ste hráč milujúci online multiplayer, dozaista poriadne pochutíte. DELL jednoducho tak trocha prekvapil a aj bez loga s hlavou mimozemšťana dokázal na oko vyššiu cenovú hladinu bez výraznejších problémov obhájiť. Jeho Gaming Monitor G2722HS je toho jasným dôkazom a keby som sa mal teraz rozhodovať, či za základný herný monitor zaplatím o päťdesiat euro viac len preto, že to bude práve tento model, urobím to okamžite a bez váhania.

Spoľahlivý herný panel bez príkras

Klik pro zvětšení (DELL Gaming Monitor G2722HS - recenze)



Za poskytnutie produktu na preview ďakujeme spoločnosti DELL

Klik pro zvětšení (DELL Gaming Monitor G2722HS - recenze)


CGwillWin