hw
recenze
TCL 55C735

TCL 55C735 - recenze
TCL 55C735 - recenze
11:48, 14.09.2022

Čínska spoločnosť TCL Technology si za svoju viac než štyri dekády trvajúcu existenciu stihla prejsť skutočne zaujímavým procesom a časy, kedy vo svojej prvej továrni lepili nálepky na nie zrovna licencované tonery do tlačiarní, sú už dnes dávno len rozmazanou spomienkou. Táto konkrétna firma je totižto dnes tretím najväčším producentom televízorov na svete a jej portfólio produktov obsahuje zariadenia určené pre lacnú, strednú, no aj prémiovú triedu. Mne osobne sa už v rukách ocitlo zopár panelov tejto značky, ktoré si mimochodom TCL vyrábajú sami vo svojich továrňach po celom svete, avšak dnes sa spoločne porozprávame o zariadení spĺňajúcom u nás dobre známu frázu o rozumnom pomere medzi cenou a výkonom. 4K televízor TCL C735 nám do redakcie dorazil v 55 palcovej veľkosti a ja osobne som mal možnosť ho testovať viac než mesiac. Nasledujúce riadky budú venované práve tejto skúsenosti.

Zaručená kvalita nie len pre hráčov

Klik pro zvětšení (TCL 55C735 - recenze)

Klik pro zvětšení (TCL 55C735 - recenze)

Výrobca má daným modelom pokrytých celkovo šesť veľkostí, kde všetko začína na 43 palcoch a končí na šialených 98 palcoch – to už je snáď jedna celá stena bytu. Spomínaná 55 palcová verzia vás aktuálne bude stáť necelých 800 eur. Čo všetko za túto sumu dostanete? Až na samotný rám obrazovky, ktorý je lemovaný kovovou lištou a párom vystužených nôh, je zvyšok šasi plne v réžii plastu. Obrazovka v našej verzii sama o sebe vážila len niečo málo cez 10 kilogramov a preto nebol žiadny problém ju nainštalovať bez pomoci niekoho ďalšieho. Základňu tvoria, ako už spomínam vyššie, dve oporné nožičky umiestnené v strednej časti panelu, ktoré môžete, ale aj nemusíte prekryť plastovou doskou – obrazovku dokážete dať do dvoch rovín v prípade, ak by ste pod ňu chceli usadiť soundbar. Po inštalácii som s panelom zámere násilím kýval v snahe otestovať stabilitu oporných nôh a musím povedať, že v tomto smere sa panel bránil viac než statočne a nie je preto šanca, aby sa vám prevrhol. Rámiky okolo obrazovky sú tenké a televízor preto pôsobí moderným dojmom, či už je zapnutý alebo nie.

Google TV

Klik pro zvětšení (TCL 55C735 - recenze)

Klik pro zvětšení (TCL 55C735 - recenze)

V balení na vás čaká hneď duo diaľkových ovládačov. Ten väčší by som osobne označil za akúsi retro spomienku na staré zlaté a zbytočne prekombinované schémy ovládania a naopak, ten druhý pasoval za ideálneho partnera pre súčasnú dobu plnú funkčného minimalizmu. Práve onen menší ovládač ponúka všetko to podstatné v rámci skratiek na streamovacie služby a jeho prepojenie s TV sa realizuje prostredníctvom Bluetooth technológie. Dobre sa drží v ruke a počas testu som s ním nemal najmenší problém – v hornej časti sa nachádza zabudovaný mikrofón, prostredníctvom ktorého je možné televízny prijímač obsluhovať aj pomocou hlasu. Ak by som si mohol dovoliť jednu menšiu poznámku, tak v nočných hodinách by sa hodilo mať ovládač podsvietený. QLED TCL C735 má v sebe štvorjadrový procesor ARM Corte-A73, grafický čip Mali-G52 MP a 3 GB operačnú pamäť. Po výkonnostnej stránke je daná kolekcia čipov dostačujúca nielen na bežné používanie, odozva na moje príkazy bola rýchla a bez akejkoľvek nepríjemnej latencie. Počas prvého spustenia vás zariadenie bude inštruovať v nastavení všetkého dôležitého a kto chce, môže sa behom pár jednoduchých krokov pripojiť k službám Google TV, ktoré sa dnes už stávajú akýmsi zlatým štandardom, alebo ostať v základnom režime.

Klik pro zvětšení (TCL 55C735 - recenze)

Klik pro zvětšení (TCL 55C735 - recenze)

Poďme sa teraz spoločne pozrieť na ponuku fyzických vstupov, ktoré sa, až na kábel určený na zapojenie do elektrickej siete, všetky nachádzajú na pravej zadnej strane. Užívateľ má k dispozícii trio HDMI vstupov, z čoho jeden port je HDMI 2.1 a ten spolu s druhým v poradí podporuje dôležité herné funkcie ako VRR, ALLM a eARC. Ďalej je možnosť zaplniť optický vstup, ethernetový port (RJ45), 3,5 mm audio vstup a jeden USB 2.0 port. Televízor podľa očakávania ponúka aj Wi-Fi a už spomínaný Bluetooth. Predmetný model som testoval pripojením oboch next-gen konzol, čiže PlayStation 5 a Xbox Series X, z čoho aktivácia VRR a ďalších funkcií bola otázkou niekoľkých povolení v rámci menu. Tu si tiež dovolím jednu menšiu poznámku. Počas hrania na PS5 sa mi pri jednom konkrétnom titule, ktorý podporuje vyššie spomenuté snímkovanie, stávalo, že obraz sa sám od seba odpájal vždy po spustení hry a musel som z hlavného HDMI 2.1 prepnúť na druhý vstup v poradí – nedokázal som prísť na dôvod tohto technického výpadku, avšak keďže išlo o v tom čase ešte oficiálne nevydanú hru, ktorá následne klasicky dostala niekoľko opravných balíčkov, nechcem daný problém zvaľovať vyložene na testovaný televízor. A ako je na tom to najdôležitejšie, čiže kvalita obrazu? 4K televízor TCL C735 je vybavený panelom s Quantum Dot technológiou a natívnou obnovovacou frekvenciou 144 Hz. Zvláda zobraziť viac než jednu miliardu farieb a drží si nemenný kontrast 4300:1. Z bežného pohľadu je obrazovka schopná ponúknuť dostatočne živý a na oko príjemný obraz, bez trhania a s uspokojivou základnou kalibráciou. Máme tu tradične niekoľko režimov obrazu, ktoré si užívateľ môže aktivovať na základe ním sledovaného obsahu, alebo nechať všetko na automatike.

Vhodný na videohry

Klik pro zvětšení (TCL 55C735 - recenze)

Za predpokladu, že aktuálne pátrate po vhodnom zobrazovacom zariadení do vašej obývačky, kde sa okrem sledovania filmov a seriálov, či prípadne športových prenosov, často hrávate aj hry, práve TCL C735 by v rámci strednej triedy mohol byť tou správnou voľbou. Jedna vec sú papierové predpoklady, o ktorých píšem vyššie, avšak v praxi sa často ukáže, že za danými skratkami už nič viac nie je a ide tak len o lákadlo výrobcu. TCL C735 však po prepojení so súčasnými hernými konzolami, pokojne si tam môžete pridať aj Nintendo Switch v dokovacom režime, preukázal dostatočne vysoké schopnosti, ktorými sa môže dostať rovno do srdiečka milovníkov interaktívnej zábavy. Hráčska komunita sa podľa môjho názoru s výbavou novinky od TCL rýchlo zžije a bude schopná doceniť nie len uvedené skratky (Game Master Pro, HDMI 2.1, ALLM, 144Hz VRR, Freesync Premium, TCL Game bar atď) ale aj ich reálny dopad na výslednú kvalitu obrazu. Najväčšou Achillovou pätou, a to má čiastočne spojitosť aj s herným modusom, je v tomto prípade HDR. Ak si potrpíte na špičkové HDR, odporúčam stanovenie vyššieho rozpočtu a skôr nákup prémiovejšieho televízoru. Panel v praxi nezvláda vytlačiť zo seba dostatok jednotiek svietivosti tak, aby efekt HDR mal nejaké vyššie opodstatnenie a počas hrania som s ním preto vôbec nerátal a rovno ho vypol. Pri aktivácii funkcie dynamického mapovania tónov sa systém aspoň, aj na základe identifikácie dát, stará o vykreslenie bielych detailov v rámci nejakej optimalizácie a ide mu to pomerne slušne. Panel samozrejme podporuje Dolby Vision, HDR10+, HDR10 a HLG.

Klik pro zvětšení (TCL 55C735 - recenze)

Klik pro zvětšení (TCL 55C735 - recenze)

Na samotný záver recenzie som si, možno trochu netradične, nechal celkovú kvalitu zvuku. Na pravej dolnej hrane televízora by ste našli nápis Onkyo, odkazujúci na známu japonskú spoločnosť špecializujúcu sa na výrobu rôznych audio zariadení. Napriek tomu je však zvukový výkon, poháňaný duom 10 W reproduktorov, skôr v úzadí za kvalitou obrazu ako takého, čím však nechcem povedať, že by vás v rámci strednej triedy mal vyložene sklamať. Dnes ešte nie je trendom, aby sa televízie mimo prémiového segmentu pýšili vstavaným soundbarom a preto, ak si chcete užiť poriadnu hudobnú/zvukovú kulisu, buď siahnite po prepojení s domácim kinom, alebo zainvestujete práve do iného externého audio zariadenia.

Klik pro zvětšení (TCL 55C735 - recenze)

Klik pro zvětšení (TCL 55C735 - recenze)

4K QLED TV od TCL s kódovým označením C735 ma počas mesačného testovania skutočne potešil a v rámci jeho cenovej relácie ide o relevantný kus hardvéru. Panel ponúka vysokú kvalitu obrazu určeného nielen pre hernú, ale aj pre bežnú filmovú produkciu a Google rozhranie zvláda naplniť požiadavky súčasnej modernej domácnosti. Menej atraktívna je už potom prezentácia HDR ako takého, čo sa však v danej triede dalo tak nejako očakávať. V prípade, že sa rozhodnete zainvestovať práve do vyššie hodnoteného modelu, dozaista sa týmto krokom „nestrelíte“ do nohy, skôr naopak.


KLADY
  • Pomer cena vs výkon
  • Výborný obraz
  • Google funkcie
  • Dizajn
  • Ideálny na hranie
  • 144 Hz, VRR, ALLM
  • Freesync Premium, TCL Game bar
  • ZÁPORY
  • HDR

  • Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti TCL

    Klik pro zvětšení (TCL 55C735 - recenze)

    SUPER
    99%
    CZECHGAMER
    TCL prináša na scénu ďalší rozumne poskladaný televízor, ktorý dokáže uspokojiť bežných spotrebiteľov ako aj náročnejších hráčov
    
    CGwillWin