Může akvizice Blizzardu zamrznout na regulačních úřadech?

Může akvizice Blizzardu zamrznout na regulačních úřadech?
13:50, 03.10.2022

To je možná otázka, která vrtá v hlavě nejednomu pohlavárovi jak v Microsoftu, tak u Activision Blizzard. Když na začátku tohoto roku společnost mající pod palcem PC i Xbox oznámila, plánované spolknutí tvůrců World of Warcraft nebo Diabla, nejen herní svět se otřásl v základech a akcie obou společností roztáhly křídla a vzlétly ke hvězdám.

Poté co utichly první ohlasy, komentáře a výkřiky nezasvěcených, začali se pro změnu hráči ptát, co se bude dít s jejich oblíbenými značkami a jak to vlastně tedy celé bude dál. No a máme tu pomalu konec roku a ohledně akvizice se začíná rýsovat spíše otázka, zda k ní vůbec opravdu dojde, resp. kdy.

Ne, že by se snad objevovaly nějaké indicie, že by z celého obchodu mělo sejít, jen se jedná o tak velkou transakci, že ne úplně všem se to líbí. To je samozřejmě pochopitelné ze strany konkurence, ale zdvižený prst ukázala i organizace CMA (Competition & Markets Authority), která ve Velké Británii má roli regulačního úřadu a která se obává, že by spojení těchto dvou firem znamenalo znevýhodnění konkurence (v tomto konkrétním případě Sony) a zároveň umožnilo Microsoftu zaujmout dominantní místo na poli cloudových služeb. Ačkoliv se společnost snaží s regulátorem spolupracovat a navrhovat řešení, která by ho uspokojila, je ve hře i nadále hlubší zkoumání celé transakce, které by samozřejmě zbrzdilo její průběh (završení celého procesu akvizice se údajně předpokládá na konec června 2023).

Že se proti celému projektu staví Sony asi nikoho nepřekvapí. Ačkoliv se Microsoft snaží se Sony domluvit hlavně na problematickém Call of Duty a zaklíná se před hráči, že o žádné z herních sérií běžících na všech platformách akvizicí nepřijdou, vládce PlayStationu dělá co může, aby obchod překazil. Ostatně podle nejnovějších dohadů, které po netu kolují sedl sám ředitel Jim Ryan do letadla a vydal se na křížovou výpravu po kancelářích regulátorů pro Evropu v Bruselu. Že by přímo některého z nich přesvědčil, aby obchod poslal k ledu asi úplně nehrozí, ale dohnat je ke stejným pochybám jaké mají v CMA by se mu povést mohlo. Celá akce by se tak mohla nehezky prodloužit, což ani jedna ze zainteresovaných stran určitě nechce.

Ostatně další z fám tvrdí, že proti celé transakci se ozval už i internetový gigant Google, který vcelku čerstvě oznámil, že v půlce ledna příštího roku definitivně končí se svým projektem Stadia. Jestli se ovšem společnost skutečně ozvala, šlo by vcelku o překvapení, neboť nemá ani s jednou firmou žádný spor (alespoň ne žádný co by unikl na veřejnost) a spojením nebudou ohroženy ani žádné její zájmy odehrávající se hlavně ve světě internetu a technologií jako například projekt autonomních vozidel.

Jisté je, že do uzavření celé záležitosti nás čeká ještě několik měsíců, během kterých se toho může ještě hodně stát. Zdali si nakonec opravdu Master Chief a Lich King podají ruce a stanou se "bratry" si budeme muset ještě chvíli počkat.

A co vy? Bojíte se, že byste akvizicí mohli přijít na PlayStationu do budoucna třeba o Diablo nebo ono Call of Duty a nebo vás celá fúze nechává klidnými?


DALŠÍ

CGwillWin