hw
speciál
Playstation a jeho budoucí spolupráce s nezávislými studii

Playstation a jeho budoucí spolupráce s nezávislými studii
Playstation a jeho budoucí spolupráce s nezávislými studii
12:00, 02.10.2022

Minulý týden se v Londýně konala přední britská indie a vydavatelská akce GI Live: London, která se koná vedle největšího veletrhu spotřebitelů her ve Spojeném království: EGX. GI Live nabídlo dva dny osobních rozhovorů, schůzek a diskusních panelů.

Na jednom z fór hovořil i Shushei Yoshida o tom, jak Playstation experimentuje s nezávislými studii na PS Plus a o tom, proč tato studia vedou ve VR.

Je to něco málo přes dva roky, co společnost Sony spustila svou iniciativu PlayStation Indies, aby lépe upozornila na nezávislé vývojáře vyrábějící hry pro její konzole, a uplynuly tři roky od doby, kdy se otěže tohoto projektu chopil dlouholetý šéf Shuhei Yoshida.

Klik pro zvětšení (Playstation a jeho budoucí spolupráce s nezávislými studii)

Yoshida v rozhovoru zdůraznil, že tato iniciativa byla již ve fázi plánování, když se ke skupině připojil, a to z touhy učinit PlayStation tím nejlepším místem pro vývoj a hraní skvělých nezávislých her.

Původně bylo při vydání konzole PS4 firmou Playstation zdůrazněno, že bude propagovat spoustu nezávislých vývojářů a her, ale poté se hlavně v letech 2018 až 2019 společnost zaměřila více na stranu prémiových her AAA.

To se později Playstation snažil změnit a v lednu 2020 pak Yoshida představil nový plán této skupiny vedení Sony a podrobně popsal, co si jeho tým myslí, že Playstation musí udělat, aby lépe podporoval nezávislé producenty a jaké zdroje by k tomu potřeboval. Klíčovou prioritou, alespoň podle Yoshidy, bylo najít více způsobů, jak propagovat nezávislé hry přicházející na platformu PlayStation.

„Vytváří se a vydává tolik nezávislých her, takže jedna z věcí, kterou jsem si myslel, že bychom měli jako společnost udělat, je podívat se na všechny hry, které přicházejí na PlayStation, vybrat ty nejlepší a předvést je spotřebitelům, aby věděli, které hry mají dále sledovat – jako takové doporučení, prostě výběr těch nejlepších nezávislých her na Playstation, řekl Yoshida.
"Zároveň ale každý rok vycházejí stovky her, takže musíme vylepšit systémy a podporu, kterou těmto stovkám či tisícům vývojářů poskytujeme, protože nemůžeme mít člověka, který by komunikoval a pomohl každému z nich. Je jich prostě tolik, že bez zjednodušení a zefektivnění systému nedojde ke zlepšení“

Pomohla k tomu restrukturalizace PlayStationu kdy před rokem 2019 každý vydavatel nebo vývojář hry musel odeslat hry do tří regionálních center kolem kterých byl PlayStation organizován (USA, Evropa a Japonsko). Každý region měl v té době svůj vlastní systém a nástroje. Společnost Sony však své herní operace od té doby více globalizovala a tento přechod pokračuje.

"Takže pracujeme na mnoha různých nástrojích a systémech a snažíme se je všechny neustále zlepšovat."

Dalším klíčovým faktorem bylo zajistit, aby nástroje a systémy, které nezávislí vývojáři používají, byly stejné, jaké platí pro všechny ostatní vývojáře a vydavatele na PlayStation – i když Yoshida uznává, že to pro menší studia znamená další složitost.

Velcí vydavatelé totiž mají týmy zodpovědné například za prodej a vztahy se zákazníky což si malé nezávislé studio nemůže často dovolit. Proto bylo potřeba interní nástroje dále vylepšit. S vydáním páte generace konzole PlayStation proto Yoshidův tým představil systém pro vydávání nezávislých her na globální trh, což je velké zlepšení oproti minulosti, kdy se vydavatelé a vývojáři museli podřídit všem regionům.

Mezi nové nástroje pro vývojáře patří systém pro analýzu, která jim pomáhá porozumět například prodeji a výnosům – systém, jehož nastavování pro uživatele trvalo téměř rok, a firma Sony stále hledá způsoby, jak tento systém ještě více zpřístupnit nezávislým vydavatelům.

"Někteří lidé tento druh analýzy velmi dobře znají, ale jiní ne," řekl Yoshida. "Potřebují tedy nějaký snazší způsob, jak jí porozumět, získat přehled o tom, jak si jejich hry vedou, jaký vliv má jejich vlastní marketing na zlepšení prodejních čísel a další podobná data.„

Yoshida také diskutoval o novém systému, který nezávislým producentům pomáhá zavádět kódy pro hry novinářům, testerům nebo dokonce přátelům, a poukázal na podporu, kterou společnost Sony poskytuje prostřednictvím svých různých mediálních kanálů, jako je PlayStation Blog, YouTube kanál, nebo facebookové a instragramové účty.

„Na tyto kanály chodí spousta lidí, takže nyní mohou všichni vydavatelé a vývojáři na PlayStationu odesílat své novinky do našeho systému, aby naše týmy mohly zveřejňovat příspěvky na náš kanál,“ říká Yoshida. "Takže pracujeme na mnoha různých nástrojích a systémech a snažíme se je všechny neustále zlepšovat."

Klik pro zvětšení (Playstation a jeho budoucí spolupráce s nezávislými studii)

PlayStation Indies byla poprvé oznámena v červenci 2020 a představila devět titulů, které směřovaly na nadcházející PS5. Některé byly velmi očekávané, jako Kena: Bridge of Spirits a nebo letošní Stray. Od té doby se společnost Sony postarala o to, aby do svých následných prezentací State of Play zahrnula nezávislé hry a také samostatná oznámení zaměřená na indie prostřednictvím svých výše uvedených kanálů, často zmiňujících pět až osm titulů najednou.

Stejně důležité jsou prodeje PlayStation Indies v PlayStation Store, a to jak na PS4, tak na PS5. Yoshida a jeho tým se pravidelně dívají na tituly, které byly vydány za poslední měsíc, a dávají dohromady seznam her, které chtějí představit více hráčům.

Možná větší inovací, pokud jde o obchod PlayStation Store, bylo zavedení seznamů přání (wishlist). Tento systém umožňuje hráčům nastavit upozornění na jakékoli nadcházející tituly.

Nezávislé hry byly také vzaty v úvahu při letošním přepracování PlayStation Plus. Yoshida říká, že on a jeho tým chtěli zajistit, aby existovaly nezávislé hry, které může Sony „z celého srdce doporučit lidem“ jak v aktuálně přidaných her do úrovně Essential, tak i v knihovně nacházející se na úrovni Extra. Ve skutečnosti odhaduje, že předplatitelé Extra mají již přístup k přibližně 100 vysoce kvalitních nezávislých her, přičemž tým neustále hledá potenciální nové přírůstky do katalogu.



Jednou z prominentních nezávislých her je Stray, kočičí dobrodružství v kyberpunkovém světě, které se po vydání v červenci rychle stalo jednou z nejdiskutovanějších her v tomto odvětví. Je to také zatím jediný příklad hry, která byla přidána do nového PlayStation Plus při uvedení na trh a je k dispozici pro předplatitele Extra a Premium.

"To, že hraje hodně lidí, opravdu pomáhá těmto online hrám vytvořit velkou komunitu od prvního dne," vysvětlil Yoshida. "A víte, my věříme, že zahrnutí do PS Plus přispělo k úspěchu těchto titulů."

Yoshida dále řekl, že stejně jako filmový distributoři řídí životní cyklus jednotlivých filmů (od vydání v kině, na Blue Ray anebo na předplacených službách typu Netflix), tak stejným způsobem chce PlayStation pomoci herním vydavatelům.

"My také věříme v prémiové vydání titulů při uvedení na trh. A možná po šesti měsících nebo deseti měsících nebo dvou letech může zahrnutí do služby, jako je PlayStation Plus Extra, pomoci znovu objevit tyto hry novému širšímu publiku." Pokud vyjde DLC nebo pokračování, můžeme pomoci zvýšit zájem širšího publika na tuto franšízu. Vyzýváme tedy vydavatele, aby tyto služby využívali při řízení životního cyklu každého titulu.“

Hra Stray však byla výjimka, protože se jednalo o jednu z nejočekávanějších her oznámených během představení PS5 v roce 2020 a od té doby byla na radaru mnoha předplatitelů Extra.

"Doufám, že tím, že jsme představili Straye jako tvář této služby vyšší úrovně jsme přispěli k propagaci titulu když vyšel. Hra si vedla extrémně dobře, pokud jde o prodeje. Ale je ještě brzy a jak jsem vysvětlil dříve, Služba předplatného má pomáhat vydavatelům řídit životní cyklus. Takže je to pro nás v tuto chvíli trochu experiment."

"Nezávislí producenti budou hrát zásadní roli v úspěchu nadcházející PlayStation VR 2"

Nakonec Yoshida řekl, že očekává, že nezávislí producenti budou hrát zásadní roli v úspěchu nadcházející PlayStation VR 2. Trh VR je ve srovnání s konzolí stále malý, i když poznamenal, že roste díky firmě Meta a dalším poskytovatelům headsetů.

"Když průmysl vidí tyto příležitosti, je to něco opravdu vzrušujícího z technického nebo herního hlediska. Nezávislí výrobci čekali na výrobu VR her od té doby, co jsme poprvé viděli VR v 90. letech a čekali na technologie, které jim budou k dispozici, aby na nich mohli vytvářet hry. Takže existují velké hry jako Horizon: Call of the Mountain a Resident Evil Village. Ano, jsou úžasné, ale podle mého názoru jsou to právě nezávislí producenti, kteří skutečně riskují, protože chtějí dělat hry na VR."


Yoshida dále dodal, že zatímco kolem roku 2016 došlo k velkému boomu virtuální reality kolem původního PlayStation VR a Oculus Quest, po několika letech se investoři začali zaměřovat na jiné věci. Yoshida na to vzpomíná jako na „velmi těžké období“, ale v následujících letech inovativní nezávislí vývojáři a vydavatelé pokračovali v experimentování s virtuální realitou.

"Vydávají nové hry ve virtuální realitě a shromažďují takto získané znalosti a zkušenosti, jak používat tuto novou technologii," řekl Yoshida. "A dělají lepší a lepší hry a nyní i s metaversem. Někteří tito vydavatelé nyní dostávají zpět spoustu peněz dříve investovaných a stávají se novými vydavateli, aby pomohli i dalším vývojářům. Takže uvidíte skvělé VR hry vycházející z těchto studií a také více investic do vydavatelů VR."
"Jsme velkými fanoušky toho, že hry vidíme brzy, a dívali jsme se na hry ještě v koncepční fázi," uzavřel Yoshida. "Prosíme nezávislé vydavatele, aby nám ukázali hry brzy a začali komunikovat, jak si vedou se svými cíli, a uvidíme, jestli se nám naskytne skvělá příležitost jim pomoci, předvést a propagovat jejich tituly."
Na celý rozhovor se můžete podívat níže.



CGwillWin