hw
speciál
Několik rad jak prodloužit výdrž baterie Steam Decku

Několik rad jak prodloužit výdrž baterie Steam Decku
Několik rad jak prodloužit výdrž baterie Steam Decku
00:31, 30.10.2022

Po měsících odkladů se Steam Deck konečně dostal mezi nás a uživatelé na něj většinou pějí chválu. Shodnou se však i na jednom nedostatku a tím je slabá výdrž baterie. Jeho tvůrci už přislíbili, že se pokusí (prozatím softwarově) s výdrží něco udělat. Pro příští generaci pak plánují baterii s vyšší kapacitou. Co ale dělat teď, když nemáte dokovací stanici a vaše nová hračka žere baterii rychleji než Pac-Man žluté puntíky? Máme pro vás několik tipů, jak alespoň lehce prodloužit životnost stroje od Valve a společně s tím i herní zážitek.

Více snímků, méně baterie

Jednou z prvních věcí, které byste měli udělat je snížit snímkování a spokojit se prostě s menší frekvencí. Základ, který SD nabízí je 60 FPS, což je sice krásné na pohled, ale smrtící pro baterii. Pokud se však spokojíte s polovičním snímkováním, baterka vám za to poděkuje a vy si můžete užít hraní zase o něco déle. Pokud byste byli hodně velcí odvážlivci, je tu samozřejmě možnost i 15 FPS, ale potom je otázkou, jestli raději neoslepnout než něco takového sledovat, byť by bylo odměnou hraní třeba i o hodinu déle. NA druhou stranu u adventur se to dá zvládnout obstojně.

Obnova není všechno

Společně se snímkováním je úzce provázaná obnovovací frekvence. Tu můžete rovněž změnit po aktualizací SteamOS 3.2. Na výběr přitom máte cokoliv mezi 40–60 Hz. Zlaté pravidlo říká, že méně je někdy více, a to platí opět i v tomto případě. Méně Hz tedy znamená více procent baterie, resp. delší výdrž. Doporučujeme držet se mezi 40–45 Hz a SD vám bude sloužit výrazně déle.

Nedělejte z Decku lampičku

Každý ví, že čím víc nám mobil při večerech rozsvítí obýváky, tím dříve si musí jít odpočinout na nabíječku. No a Steam Deck je v tomhle úplně stejný. Pokud si tedy místo lustru a lampy necháte rozsvítit místnost displejem, vcelku rychle půjdete hledat nabíječku. Proto doporučujeme snížit jas klasicky na minimum a nabíječku nechat netrpělivě čekat. Zároveň nezapomeňte vypnout „Adaptivní jas“, aby vám i přes všechnu snahu neustálým vyhodnocováním jasu okolí nevrazil kudlu do zad.

Vyfič Wi-Fi

Pokud máte zapnutou hru, která vysloveně netrvá na neustálém online připojení, určitě stojí za to wifi vypnout. Je jen na vás jestli to uděláte natvrdo nebo se přesunete jen do „letadla“ a budete si v klidu hrát zatímco letadlový režim zařízne vše co není vyloženě potřeba. A že potřebujete svůj postup hrou uložit před vypnutím? Není problém, prostě zase jen z letadla vystoupíte a po objevení hlášky Cloud Sync Complete můžete pokojně zařízení vypnout.

To jsou v základu nejjednodušší způsoby, jak alespoň trochu ulevit baterii vašeho Steam Decku. Jejich nastavení a dopady na hry můžete zhlédnout v tomto videu.

V případě, že se na to budete cítit, můžete si v rámci „Performance“ na kartě „Advanced View“ pohrát i se složitějšími funkcemi jako například rychlost hodin GPU. Do těch se tu ale raději pouštět nebudeme, protože některá nastavení mohou mít nežádoucí vlivy na tituly, co se chystáte pařit.

Pokud i přes výše uvedená opatření máte pocit, že sotva zařízení zapnete, už ho pomalu můžete zase vypínat, existuje ještě možnost koupit si některou ze silnějších powerbank a kromě vestavěného akumulátoru, ždímat i ten externí. Druhou variantou je pořízení dokovací stanice, která alespoň doma dá zapomenout na trable s vybíjením hardwaru, a navíc vás nechá hrát na větších televizních obrazovkách.

A jaké jsou vaše zkušenosti s handheldem od Valve?


CGwillWin