hw
recenze
SONY Inzone M9

SONY Inzone M9 - recenze
SONY Inzone M9 - recenze
13:20, 29.12.2022

V závere roka 2022, čiže kalendára príznačne plného dvojok, mňa v súvislosti s ďalším hardvérovým testom pochytila istá vlna nostalgie. Sediac pred monitorom širším než moje majonézovým šalátom živené pozadie spomínam na časy, kedy som v tureckom sede tlačil, vtedy ešte oveľa menší zadok, do komunistických matracov a s úžasom v očiach sledoval zaprášený bubon od CRT TV. Viete si asi predstaviť aké hry mňa formovali, ostatne svoju lásku k retro scéne dnes dávam najavo prostredníctvom článkov pre rôzne médiá, každopádne akokoľvek nechcem znieť ako prehnaný staromilec a v úvodzovkách dedo v papučiach, tie herné pocity z dôb detstva sa s dneškom dajú len sotva porovnávať - vlastne by sme ich porovnávať radšej ani nemali. Každá doba má jednoducho svoje čaro a je logické, že ak niekomu v deväťdesiatych rokoch stačilo hrať na zobrazovacej technike pripomínajúcej bubon od práčky, pretože nič iné vlastne dostupné nebolo, tak o dve dekády neskôr, kedy je ten výber obrazoviek už niekde inde, nám tie nosíky jednoducho inštinktívne idú hore a túžime po tom najlepšom na trhu. Spoločnosť SONY, ktorá má s výrobou televíznej techniky bohaté skúsenosti, sa aktuálne konečne odhodlala prísť na scénu so svojím, vôbec prvým, herným monitorom a túto skutočnosť som si nemohol nechať ujsť. V nasledujúcom texte sa preto pozrieme na kvality uvedeného debutu, debutu zapadajúceho nie len do ekosystému PlayStation 5.

Rázny krok

Klik pro zvětšení (SONY Inzone M9 - recenze)

Japonská spoločnosť SONY vydala pred pár mesiacmi úplne nový produktový rad zvaný INZONE, do ktorého, okrem trojice herných headsetov kvalitatívne a funkčne odstupňovaných skratkami H3, H7 a H9, zapadá aj prémiový herný monitor s natívnym 4K rozlíšením a to konkrétne pod skratkou M9. Našu recenziu na uvedené hedsety si môžete prečítať pod týmto odkazom. Práve na tento produkt som sa bližšie pozeral viac než mesiac v kuse aby som vám mohol o ňom povedať trocha viacej. Už v úvode je určite na mieste uviesť, že sa jedná o obrazovku kompatibilnú nielen s next-gen konzolou PlayStation 5, ale súčasne ste schopný ju rovnako slušne využiť aj pri konkurenčnom Xbox Series X/S či PC. Rovnako by bolo príhodné začať cenovkou, keďže daný hardvér dozaista nespadá do kategórie cenovo dostupných produktov a jeho aktuálna cena sa pohybuje tesne nad hranicou 1 000 Eur. Stojí to vôbec za takéto peniaze?! Čítajte ďalej a pokúsim sa vám dať aj na túto, úplne pochopiteľnú otázku, čo najfundovanejšiu odpoveď. Dobre, INZONE M9 je, ako uvádzam vyššie, prémiový 4K monitor vybavený LCD obrazovkou s vysokou obnovovacou frekvenciou (144 Hz). Po dizajnovej stránke dokáže už aj laik bez váhania odhadnúť, k čomu najlepšie by práve takýto monitor pasoval. Áno, kombinácia bieleho a čierneho plastu s typickým zaoblením hrán dokonalo sadne k obom verziám systému PlayStation 5.

Zaujímavý stojan

Klik pro zvětšení (SONY Inzone M9 - recenze)

Dizajn testovaného 27 palcového monitoru definuje špecifický trojnohý stojan, aký by ste na trhu a u konkurencie hľadali len márne. Akokoľvek práve stojan zaujme oko ako prvé, jeho funkčnosť je výrazne limitovaná len pohybom hore a dole (sedem centimetrový rozsah), či náklonom v rovnakom smere (dvadsať stupňov). Nie je možné, a to považujem za chybu, nakláňať panel aj do strán a rovnako tak ho otočiť na výšku. Stojan si mňa však získal schopnosťou šetriť miesto všade tam kde ho umiestnite, čo je vítanou prednosťou. Zo zadnej strany mriežkovania na vás zabliká RGB podsvietenie (má šesť farebných verzií aj keď pochopiteľne tu najviac pasuje práve tá jasne modrá) a nie zrovna prístupnými fyzickými vstupmi - všetko sa zasúva zo spodnej strany a vo výhľade vám neustále prekáža práve onen stojan. V ponuke najdôležitejších vstupov je duo HDMI 2.1, jeden DisplayPort 1.4 a rovnako tak jeden USB-C vstup. Okrem nich môžete ešte využiť tradičné USB vstupy na nabíjanie periférií a tak isto aj 3,5 mm Jack na zapojenie slúchadiel. Hráčov však pochopiteľne musí zaujímať kompatibilita s PlayStation 5, Xbox Series X/S a PC. V tomto smere dokázali inžinieri zo SONY skutočne ponúknuť úplné maximum, keďže M9 ponúka všetky dostupné funkcie predmetných konzol a to vrátane 4K pri 120 Hz, 1440p pri 120 Hz, 1080p pri 120 Hz a samozrejmosťou je automatické mapovanie tónov HDR lomeno VRR. Jediné čo pri testovaní s Xboxom nebolo možné rozchodiť bola podpora Dolby Vision, či už u filmov alebo hier.

Výborný a dobre reagujúci joystick

Klik pro zvětšení (SONY Inzone M9 - recenze)

Musím povedať, že zadné ovládanie OSDčka pomocou joysticku zvládlo SONY u M9 na výbornú. Páčka reaguje síce citlivejšie avšak zato expresne a bez akejkoľvek otravnej latencie. Rovnako krásne je spracované rozhranie priamo na obrazovke, kde máte prehľad o všetkom bez toho, aby ste museli tápať a preklikávať kade tade, len aby ste našli napríklad sekciu HDR a podobne. OSD ponúka možnosť aktivovania zameriavacieho krížu, stav FPS či čierneho ekvalizéra (zlepšené rozpoznávanie objektov v tmavých scénach). V ponuke je aj KVM (prepínanie medzi viacerými zariadeniami). Dobre, poďme sa teraz pozrieť na kvalitu obrazu ako takého. Dať v dnešnej dobe za IPS panel tisíc euro, zatiaľ čo trend sa už dávno preklopil do OLED technológie, to je dozaista v očiach mnohých konzumentov veľká divočina, každopádne nenechajte sa úplne pohltiť PR frázami. Panel od SONY sa v prípade monitoru M9 dá zadefinovať ako komplexná zobrazovacia plocha určená nie len na hranie. S touto obrazovkou ste schopný obstarať aj bežné kancelárske úkony, aj keď 27 palcov je dnes už skôr pri písaní a tabuľkách považovaných za mínus. INZONE M9 však ponúka výbornú úroveň jasu a vďaka hustote pixelov nebudete mať problém s identifikáciou akéhokoľvek textu. Späť však do sveta hier. Maximálnu obnovovaciu frekvenciu, čiže 144 Hz získate len prostredníctvom prepojenia cez DisplayPort a pri HDMI z monitora vyšťavíte v úvodzovkách len 120 Hz. Pri 4K rozlíšení sú hry krásne čisté a ostré bez akéhokoľvek výraznejšieho skreslenia a počas testu som si doslova užíval hranie nového God of War, rovnako ako aj starších AAA PlayStation exkluzivít. Pohyb je plynulý (mierne rozmazanie tam síce je, ale nič dramatické) a kvalita HDR vás vďaka takmer stovke stmievajúcich zón rozhodne neurazí.

Pri HDR je svietivosť okolo 600 nits

Klik pro zvětšení (SONY Inzone M9 - recenze)

M9 nie je monitor určený pre čisto profesionálny eSport a preto sa v základnom režime rozprávame o odozve v rozmedzí cca od 4 po 9 ms, čo sú však stále výborné čísla aj pre náročnejšie publikum. Predmetný monitor má dokonca aj vlastné reproduktory, avšak tie berte skôr ako nutné zlo, ktoré by ste nechceli dlhodobo využívať na nič iné, než letmé vypočutie hovoreného slova či nejakej otravnej pesničky. INZONE M9 som testoval nie len cez PlayStation 5 a jeho priameho konkurenta, ale rovnako tak hojne aj cez PC prostredníctvom prepojenia s herným notebookom. Vo všetkých prípadoch som bol z kvality obrazu viac ako nadšený, zvlášť ak si zoberiete, čo všetko v súčasnosti dokáže zastarané IPS vlastne ponúknuť. V tomto smere je M9 nad konkurenciou a to poriadne vysoko, aj keď tu stále svieti problém s cenou - čo si budeme hovoriť, stačí prihodiť pár stoviek a máte obrovský OLED televízor. Pre koho teda testovaná vzorka bola stvorená? Pre každého kto hľadá 27 palcov veľký 4K panel a nepotrebuje nutne čiernu v OLED prevedení (u M9 je to skôr šedá než čierna), ktorý by si postavil vedľa PlayStation 5 a mohol si tak užívať pôsobivý kontrast, krásne farby a rýchlu odozvu. Za danú sumu by som však v tomto prípade očakával lepšie spracovanú ergonómiu stojanu ako aj celkové navýšenie palcov. Uvidíme s čím SONY príde pri ďalšej generácii INZONE, keďže ako som spomínal už v úvode, toho je z ich strany vôbec prvý čistokrvný herný monitor, s ktorým aj cez vyššie spomínané nedostatky, dokázali pomerne rázne vstúpiť na trh. Budeme to sledovať.



Klik pro zvětšení (SONY Inzone M9 - recenze)

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Sony Czech.

Klik pro zvětšení (SONY Inzone M9 - recenze)


CGwillWin