akce
Umělecká Unstable Diffusion si na Kickstarteru už ani neškrtne

Umělecká Unstable Diffusion si na Kickstarteru už ani neškrtne
12:21, 22.12.2022

Pokud o projektu ještě někdo z Vás neslyšel, tak jste zcela určitě v poslední době zaregistrovali vzestup příspěvků týkajících se umělé inteligence a "její tvorby". Asi nejvíce známými se staly obrazy znázorňující konec lidské civilizace nebo poslední selfie, které umělá inteligence na základně slovních vstupů vytvořila. Nejvíce skloňovanou AI se v této věci stala zřejmě Midjourney, jejíž tvorbu si následně tvůrci sdíleli v Discordu, skrze který i přijímá parametry pro "svá" díla. A že se jedná často o opravdu podařené kousky převážně z řád fantasy.

A potom je tu Unstable Diffusion. Tato "hra" měla být nebo možná ještě bude projektem, který měl konkurovat třeba zmíněné Midjourney, ale také přinést mnohem více. V rámci kampaně na Kickstartetu byla přislíbena open source AI, která měla sloužit k tvoření umění, rozvíjení kreativity a plnění snů a tužeb. To by samo o sobě bylo chvályhodné i když trochu zvláštně formulované, kdyby autoři rovněž nezmínili pokročilé technologie pro lepší zpracování nejen lidských těl ve všech možných polohách a úhlech. A tady zřejmě Kickstarter usoudil, že jde o projekt porušující pravidla, a tak neprojde dál. Asi jako většinu z Vás totiž správce napadla myšlenka, že místo aby tahle AI tvořila hrdinné válečníky, krásné hrady a dech beroucí scenérie, nakonec nebude dělat nic jiného než než chrlit tuny porna přímo z nejtemnějších a nejzvrhlejších koutů lidské mysli.

A vzhledem k tomu, že crowdfundingový portál má v ohledu nevhodného obsahu velmi přísná pravidla, sbírku prostě ukončil. Problém je, že peníze na projekt byly již po pár hodinách vybrány a navíc přesáhly požadovanou částku. Zrušení se tak nelíbí logicky nejen tvůrcům, kteří už ohlásili, že dají věc k soudu, ale i přispěvatelům, co "hru" zadotovali. Celkem se stihlo vybrat 56 000 dolarů oproti požadovaným 25 000. Nyní lze předpokládat, že peníze budou donatorům automaticky vráceny pokud tak již nebylo učiněno a tvůrci se případně pokusí najít jiný způsob nebo portál, kde by se potřebné peníze vybraly.

Ačkoliv chápu obě strany, trochu mě zaráží, že byl projekt vůbec zveřejněn. Pokud porušoval pravidla portálu, neměla být sbírka vůbec spuštěna. A pokud si někdo z kontrolorů nebyl jistý zdali nejde o nevhodný materiál, měl se nejdříve poradit a až potom sbírku odsouhlasit. Otázkou zůstává, zdali vůbec nějaké takové kontrolní mechanismy u K. fungují a projekt nebyl zastaven například pouze na základě nějakého udání.

Nejsmutnější na tom celém ovšem je, že se automaticky předpokládá, že nástroj, který by mohl skutečně sloužit k tvorbě něčeho krásného by byl opět použit pro něco co ukojí nejnižší lidské pudy.

A co Vy? Napadlo Vás někdy v rámci AI stvořit nějaký lechtivý obrázek, nebo jste byli klasičtí krajinkáři? A myslíte, že Kickstarter v tomto ohledu postupoval správně?


DALŠÍ

CGwillWin