Ubisoft zrušil 7 hier a znova odložil Skull & Bones

Ubisoft zrušil 7 hier a znova odložil Skull & Bones
09:04, 12.01.2023

Ubisoft sa posledné roky začína potápať na dno a v zmysle popularity medzi hráčmi súčasne vracať tam, kde to už dobre poznajú (svojho času bol Ubi vyložene nenávidenou spoločnosťou). Dlho pretrvávajúce finančné problémy a údajne momentálne nulový záujem investorov o odkúpenie celej firmy (za to čo za seba pýtajú) ich tlačia do ďalších kritických rozhodnutí a toho dôkazom je aj celkovo už 7 neohlásených projektov, ktoré boli z ich strany zrušené za posledný pól rok.

Aby toho na ich ramenách nebolo málo, tak problémový vývoj pirátskej a niekoľkokrát reštartovanej značky Skull & Bones pokračuje a to už šiestym odkladom v rade. Ubisoft hru nedokázal vydať do konca roka 2022, čo bol hraničný termín do ktorého ešte Francúzi mohli rátať s dávno vyplatenou dotáciou, ale keďže termín nedodržali, čakajú ich o to väčšie ťažkosti (podľa všetkého budú musieť peniaze vracať). Aj preto potrebujú, aby Skull & Bones z komerčného pohľadu uspel a to znamená, že potrebujú dielo dotiahnuť do kvalitatívne vysokej hodnoty. Preto tu máme ďalší odklad a preto je dosť možné, že vydanie nastane až v roku 2024 (oficiálne je odklad zaradený na ich ďalší finančný rok, ktorý začína štvrtím mesiacom toho aktuálneho a končí tretím mesiacom budúceho roka).

V identickom okne majú zaradené už ohlásené projekty Assassin’s Creed Mirage, Avatar: Frontiers of Pandora a samozrejme ešte aj neznáme značky. Tak či onak, Yves Guillemot (generálny riaditeľ Ubisoftu) musel predstúpiť pred investorov so sklonenou hlavou a potvrdiť zníženie finančného odhadu pre nadchádzajúcu kvartál a to so stratou väčšou ako 500 miliónov. Môže za to aj nezáujem hráčov o IP Just Dance (ročníky 22 a 23), ktorá v minulosti dosť výrazne zvyšovala zisky Ubi a rovnako tak aj nízke predaje Switch exkluzivity Mario + Rabbids: Sparks of Hope, od ktorej Francúzi očakávali väčší výtlak.

A čo ďalej? Nový strategický plán Ubisoftu ráta s cieleným ušetrením viac ako dvesto miliónov dolárov behom nasledujúcich dvoch kvartálov s tým, že je vysoko pravdepodobný scenár prepúšťania (Ubisoft zamestnáva cca 20 tisíc pracovníkov). Ak by som do toho celého mal vložiť nejaký osobný odhad tak predpokladám, že akonáhle sa celá situácia pre Ubisoft ešte skomplikuje a firma zníži svoje prípadné nároky na výšku Eur čo do odkúpenia, môže po nich chňapnúť napríklad aj SONY a vyrovnať si tak účty s Microsoftom, ktorý naďalej bojuje o získanie Activisionu. Čas ukáže.


DALŠÍ

CGwillWin