Strojovým prekladačom preložený Hogwarts Legacy do CZ rozbúril vášne

Strojovým prekladačom preložený Hogwarts Legacy do CZ rozbúril vášne
11:49, 15.02.2023

Ani bojkotovanie Hogwarts Legacy, zo strany odporcov autorky knižnej predlohy, nezabránilo v masovej popularite tejto akčnej RPG, ktorá navyše týždeň od vydania naďalej rastie. V tejto súvislosti sa v lokálnych prekladateľských kútoch a hájoch rozhorel nový konflikt a to medzi strojovým prekladom od umelej inteligencie a skutočnými prekladateľmi.

Istý jedinec, nechce by zámerne verejne známym, totižto zobral masívny anglický text z vyššie menovanej videohry a pretiahol ho cez jeden z najlepších automatických prekladačov v súčasnosti (DeepL). Výsledok samozrejme nemôže stále konkurovať kontextovo správnemu prekladu od ľudskej bytosti, ale rozhodne sa tu rozprávame o budúcnosti, s akou je pri rastúcom vývoji umelej inteligencie nutné rátať aj u interaktívneho softvéru. Sám autor daného prekladu totižto niečo takéto nerobil vôbec prvýkrát a už sa v minulosti ďalšími identickými prekladmi zaoberal, čím si súčasne na seba strhol kritiku zo strany amatérskych prekladateľov ako aj profesionálov.

Hogwarts Legacy v CZ jazyku tak môže dnes mať každá PC verzia, stačí len ak si do nej natiahnete samotný súbor (nájdete ho na internete pomerne jednoducho). Postup je nasledovný; rozbalíte, položku: "pakchunk0-WindowsNoEditor_P.pak.pak" skopírujete do zložky "Hogwarts LegacyPhoenixContentPaks" a lokalizácia sa vám spustí automaticky - pre jej odstránenie je nutné položku zase vymazať. Asi je vám jasné, že niečo takéto do konzolových verzií nedostanete.


DALŠÍ

CGwillWin