recenze
The Last of Us Part I (PC)

The Last of Us Part I (PC) - recenze
The Last of Us Part I (PC) - recenze
05:25, 03.04.2023

Ako už mnohí vieme, 28. 3. 2023 bol dátum, kedy sa Sony rozhodlo vydať PC port dnes už legendárnej prvej časti akčnej adventúry z post-apokalyptického sveta, The Last Of Us. Od pôvodného vydania na PlayStation 3 prešlo takmer 10 rokov a od posledného portu na next-gen, teda PlayStation 5 už tiež niečo cez pol roka. PC port bol teda skôr či neskôr očakávaný a hlad PCčkárov ešte znásobilo vydanie prvej série veľmi dobre spracovaného seriálu od HBO, z rovnomenným názvom. Sony si teda pravdepodobne veľmi dobre uvedomovalo, že po odvysielaní poslednej časti seriálu, hrá čas proti nim a každým jedným dňom nadšenie z momentálne zasiahnutých fanúšikov pomaly opadá. Unáhliť čokoľvek v hernom priemysle sa však nikdy nevypláca.

Klik pro zvětšení (The Last of Us Part I (PC) - recenze)

Poďme k problémom. Obrázok ktorý vidíte priamo nad týmto textom je priložený len pre pobavenie. Takto totiž vyzeral Joel v deň vydania The Last Of Us Part I na Steam Decku. Omnoho horšie však pôsobila napríklad úvodná kompilácia shaderov, ktorá v extrémnych prípadoch trvala aj vyše hodiny až dvoch a keď sa hráč konečne dostal priamo k hraniu hry, perióda, počas ktorej môže hru na Steame refundnúť, už bola dávno za ním. K tomu sa pridalo crashovanie, ktoré prichádzalo akoby vo vlnách a teda 20 minút sa nič nedialo, hra bežala relatívne v poriadku no potom to crashlo tak 10 krát po sebe. Opomenúť nemôžeme fps dropy, bizarné grafické glitche zo zle skompilovaných shaderov, či bugnuté cutscény.

Klik pro zvětšení (The Last of Us Part I (PC) - recenze)

Napríklad takýto Joel v krabici. Ak by sme teda všetci v kútiku duše nevedeli, že The Last of Us je naozaj skvelá hra a v tomto prípade sa len niekto tam hore vyprdol na časové, prípadne personálne potreby vývojárov, asi by sme už právom takémuto titulu kopali hrob. My si však počkáme. Skúsili sme a nevyšlo to. Veď oni to za pár týždňov, či mesiacov opravia a my sa do pomerne pekného a fungujúceho portu The Last Of Us Part I pustíme znova s nostalgiou za prvotným hraním na PlayStation 3 v roku 2013. Dúfajme však, že sa z takejto reakcie komunity páni manažéri zase o trochu poučia.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Sony Czech.

Klik pro zvětšení (The Last of Us Part I (PC) - recenze)

Recenzovaná verze: PC

CGwillWin